Mjølbotnsetrene (16.04.2017)


Start point Hytten på Mjølfjell (633m)
Endpoint Samme (633m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 3h 00min
Distance 8.3km
Vertical meters 339m
GPS
Visits of other PBEs Mjølbotnsetrene (840m) 16.04.2017 12:24

Fin familietur i Mjølbotn

Finværet vi hadde hatt på Langfredag var desidert over. Denne dagen våknet vi til kraftig snøfall. Faktisk hadde det kommet ca. 10 cm nysnø i løpet av natten. Det var fortsatt kuldegrader, og føret var bra. Etter frokost dro datter Liv Synnøve, Synnøve, Ole Einar og jeg en tur til Mjølbotnsetrene. Start i lett snøvær. Nydelige forhold innover i Mjølbotn der vi satte de første spor for dagen i fin nysnø. Terrenget var ikke så greitt som vanlig da alle bekker og vannsig hadde gått opp slik at det ble endel omveier for å finne snøbroer vi kunne krysse på. Fant ferske spor etter beitende rype oppe på ca 700 moh, og kanske riktig - like etter gikk den opp med den karakteristiske lyden. Matpause ved setrene - eller rettere sagt seteren.

Mjølbotnstølane
Stølene i Mjølbotn er nevnt så tidlig som i 1322. Stølen tilhører Ulvik herad. Stølsvegen som var ca. 3 mil gikk gjennom Tyssedalen og Fadlet, eller over nordvestsiden av Skorafjellet ned i Tryglabotn. Det er gården Torblå i Ulvik som har brukerrettighetene. De stølte med kyr til ca. 1912, og lenger med sauer. Fram til 1960-årene var det tre stølshus her oppe, men alle unntatt ett er nå falt ned. Dette stølshuset, som eies av Olav Lekve, er meget godt vedlikehold og et populært turmål både vinter og sommer.

Mjølbotnsetrene omkring 1935 (?). Postkort, ukjent utgiver (Mimosa).
Mjølbotnsetrene omkring 1935 (?). Postkort, ukjent utgiver (Mimosa).

Selv om lysforholdene ikke var optimale, fikk vi flotte renn nedover i Mjølbotn, Liv og Ole Einar på tradisjonelle telemarkski mens Synnøve og jeg nøt nedrennene med rando-utstyr.

Synnøve med nytt randoutstyr!
Synnøve med nytt randoutstyr!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.