Sykkeltur til Dragsundbrua (23.04.2020)


Characteristic Bike trip - mixed

Sykkeltur med Herman og Ulrik. Vi starta frå Djupvika og sykla via Djupvikvatnet til Dragsundbrua. Målet med turen var å finne restane av anlegget frå krigen. At her ligg restar frå krigen og at her har vore krigshandlingar er vel litt ukjent for mange.
Info.tavle under brua om hendingane som gjekk føre seg her og vi fann ei skytestilling på sørsida rett ved brua.Delen om ligg på nordsida lyt vi ta ein annan gong.

Følgjande er henta frå nettet:
"For å ha kontroll over broforbindelsen til Ulstein, ble det fra 20. Mars 1942 stasjonert en vaktstyrke ved Dragsundet.
Denne styrken tilhørte 1. kompani av festnings-bataljon 644, og bestod av: 1 underoffiser og 8 menige.
De var utrustet med følgende:
1. stk. Maskingevær
1. stk. Maskinpistol
1. stk. Pistol
7. stk. Gevær
Ukjent antall håndgranater

Denne styrken ble innkvartert i brovokterboligen ved broen. Oppgaven deres var å kontrollere veitrafikken og sjøtrafikken. Om natten var det alltid to mann på vakt, og veien på Ulstein-siden av broen ble sperret ved hjelp av såkalte "spanske ryttere" (trebukker m/ piggtråd). Seilingsløpet ble sperret med nett som ble fjernet når klarerte båter skulle passere sundet. Det var i tillegg til dette piggtrådsperringer på begge sider av sundet.
Forbindelsen til festings-bataljon 644 i Ålesund gikk via telefon og fjernskriver, og mellom broen og vakthuset var der opplagt alarmlinje.

I Mars 1943 ble det planlagt å utvide vaktstyrken og bygge flere forsvarsstillinger i området, og da spesielt på Ulstein-siden av Dragsundet.
Før dette ble igangsatt, gjennomførte de allierte et raid mot stedet den 23. Mars 1943. De to norske torpedobåtene '618' og '627' skulle gå gjennom sundet for å angripe tyske skip i Rovdefjorden.
For å holde broen åpen (broen måtte dreies til siden hver gang en båt skulle passere) når de to båtene var inne i Rovdefjorden, hadde de med seg en styrke på 15 kommandosoldater. De ble satt på land og tok seg mot broen, uten å vite at tyske soldater var stasjonert der.
De to tyske soldatene som var på vakt ved broen slo full alarm når kommandosoldatene ble oppdaget. En skuddveksling oppstod like etter det ble slått alarm, og en av de tyske soldatene som voktet broen ble såret, den tyske underoffiseren ved Dragsundet ble drept i skuddvekslingen.
De allierte styrkene trakk seg raskt tilbake og returnerte.

Allerede dagen etter ble den tyske vaktstyrket øket til: 1 offiser, 3 underoffiserer og 30 menige. Denne styrken var utstyrt med følgende:
1. stk. 2,5 cm Panservernkanon
4. stk. Maskingevær
4. stk. Maskinpistoler
1. stk. Bombekaster
30. stk. Gevær
Ukjent antall håndgranater"

User comments

  • -
    avatar

    Dragsundbrua

    Written by josokbakke 27.04.2020 08:44

    Interessant med litt historie! Dette var eg ikkje klar over

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.