HELP

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.

Egne turdata

Egne turdata kan brukes på forskjellige måter, alt fra enkel og rask registrering av bestigninger til en mer forseggjort dagbok over turhistorikk. Man kan registrere bestigninger uten noe attåt eller man kan lage turrapporter med bildegallerier og andre elementer, omtrent som en wiki-artikkel.

Hvorfor legge inn turer på peakbook.org:


  • Du får en god oversikt over din tur- og bestigningshistorikk på flere ulike måter.
  • Du har tilgang til datene hvor du er i verden om du har internettforbindelse, og kan oppdatere nårsomhelst.
  • Du bestemmer selv informasjonen du registrerer skal være anonym, på tur- eller profilnivå (i arbeid).
  • Du kan registrere bestigningen ved hjelp av få taste- og museklikk.
  • Du kan registrere en rekke tilleggsopplysninger om ønskelig.
  • Du kan også skrive turrapporter og legge inn bilder fra turen om ønskelig.
  • Du kan melde deg på (og lage selv ved behov) topplister og følge progresjonen etter hvert som du registrerer bestigninger.
  • Dine turrapporter blir tilgjengelige enkeltvis via egen internettadresse.
  • Du kan sammenligne deg med andre og andre kan følge med på dine aktiviteter (frivillige valg - i arbeid kommer senere).

Registrer deg allerede i dag, test ut funksjonene og kom gjerne med innspill. Slik kan du også være med å påvirke resultatet.

Oppbygging

Kjerneelementet er turer. Man trenger en tittel og en dato (vet man ikke datoen, registrerer man en estimert dato) for å opprette en tur. Alle andre data er frivillig. Det vil imidlertid nesten bestandig være ønskelig å registrere bestigninger på turen. Bestigninger kan også være andre turmål som utsiktspunkt eller lignende. Alle turmål som ligger i toppdatabasen kan registreres. Man kan registrere så mange bestigninger man vil på en tur.
Dersom man ønsker å skrive en turartikkel eller legge ved bilder fra turen, kan man gjøre det i form av en "wiki-artikkel".
Ønsker man, kan man også legge inn flere opplysninger fra turen.

Etter hvert som man legger inn flere turer vil de legge seg på de ulike årene. Turene og bestigningene kan også listes opp på andre måter.

Komme i gang

Opprette en tur

Trinn for trinn (ps, hjelpeillustrasjonene kan avvike noe, da funksjoner og layout er under utvikling):
Dersom du har logget deg inn skal du kunne se et støvelsymbol på knappelinja øverst. Klikk på dette forå komme til hovedsiden for "mine turer".
Dersom du har logget deg inn skal du kunne se et støvelsymbol på knappelinja øverst. Klikk på dette forå komme til hovedsiden for "mine turer".
Slik ser skjermbildet ut p.t. når man klikker på støvelknappen øverst.
Slik ser skjermbildet ut p.t. når man klikker på støvelknappen øverst.
Første gangen vil det ikke være noen årstall eller data til venstre. Disse fylles på etter hvert som man registrerer turer. Nede til venstre er en knapp med et toppsymbol til venstre hvor det står "Ny tur". Ved å klikke på denne kommer du til registreringsskjema for en ny tur.
Skjermdump av registreringsbildet for tur.
Skjermdump av registreringsbildet for tur.

Registreringsskjemaet for tur krever nok litt tilvenning, men er forhåpentligvis enkelt når man blir vant til det.

  1. Øverst er det et tittelfelt. Skriv en så kort og konsis tittel som mulig, gjerne kun et ord. Det gir penere layout på oversikten til venstre senere. PS! Noen ganger vil man oppleve at tittelfeltet er ferdig utfylt. Dette gjelder om man starter registreringen av en ny tur et annet sted, f.eks. i lister eller i en toppoversikt.
  2. Turens starttidspunkt er sammen med turtittelen det eneste feltet som er obligatorisk. Bruk datovelgeren (rød ring i illustrasjonen) eller skriv inn datoen i feltet som er ringet rundt med blått. Datoen skal være på formatet DD.MM.ÅÅÅÅ, f.eks. 23.01.2010. Man kan også skrive inn et klokkeslett, f.eks. 23.01.2010 09:00, men dette er ikke nødvendig. Husker man ikke datoen, skriv en estimert dato.
  3. De fleste vil ønske å registrere en eller flere bestigninger knyttet til turen. Det gjør man i feltet som er ringet rundt med grønt i illustrasjonen ovenfor. Denne biten kan kreve litt tilvenning. Man skriver navnet på toppen, og etter hvert vil det komme opp en forslagsboks med forslag om det finnes matchende topper i databasen etter hvert som du skriver. Når du ser toppen du leter etter, velger du denne med piltast og tabulator eller ved å klikke på den. Registrer den så på turen ved å trykke på [Registrer]-knappen. (Å trykke ENTER fungerer også i noen nettlesere). Du vil da se at toppen spretter opp i feltet ovenfor. Har du lagt inn en feil topp og vil ha den vekk igjen, klikker du først på toppen i feltet øverst og deretter på det røde krysset til høyre, og så forsvinner den igjen. PS! Maks 30 bestigninger pr. tur. Har du flere bestigniger på en tur, må du dele turen i flere
  4. Turartikkelfeltet er frivillig. Her kan man skrive en kort enkel notis for hukommelsen sin del, eller man kan lage en utfyllende rapport med bilder og andre elementer. For mer informasjon om hvordan man formaterer en wiki-artikkel, se HER.
  5. Feltet med rosalilla ring rundt i illustrasjonen trenger man normalt ikke å bry seg om. Det er automatisk fylt ut med det man har satt som sitt standardspråk i profilen. Men dersom man har norsk som sitt profilspråk, men ønsker å skrive en turartikkel på engelsk, så endrer man dette til engelsk.
  6. Avkryssingsboksen med oransje ring rundt i illustrasjonen angir om man ønsker at turartikkelen skal være tilgjengelig på sidene til de toppene man ev. har registrert besteget under den aktuelle turen. Denne boksen er som standard ikke huket av, men om du har skrevet en artikkel du mener er informativ og interessant, som du mener andre kan ha nytte av, oppfordrer vi deg til å krysse av her.
  7. Nederst er det et område hvor man kan legge inn annen informasjon. For mange vil dette være uinteressant og muligens forvirrende, derfor er disse feltene som standard skjult. Ved å klikke på "Vis" (brun ring rundt i illustrasjonen) vil man få frem disse valgene. Disse er nærmere forklart i en egen artikkel.
  8. Til sist må man huske å klikke på [Lagre tur] for at turen skal bli lagret.

Tips!
Har du besteget flere topper på en og samme tur, så er tanken at disse registreres på denne og ikke at man oppretter flere turer for noe som i realiteten var en tur. Ser at mange i praksis gjør nettopp dette.

Redigere/endre en tur

Ekstern lenking til turrapport

Skriver du turapport til turene du registrerer, kan du sende eller publisere lenke til denne. Du har i tillegg to ulike valg for hvordan du vil presentere den.
NB! Forutsetter at du har satt turen til å være offentlig. Ellers vil andre som forsøker å besøke linken ikke få tilgang. - Midlertidig slått av, alle turer er offentlige inntil videre.

1. Klikk på tittelen.

Uansett om du skriver rapport eller ikke, når du går inn på en tur i turoversikten din, vil tittelen (ringet ut) være klikkbar.
Uansett om du skriver rapport eller ikke, når du går inn på en tur i turoversikten din, vil tittelen (ringet ut) være klikkbar.

2. Linkadresse til turen vises oppe i adressefeltet. Denne kan du kopiere og lime inn andre steder, på andre websider, på facebook, i chat-samtale, i eposter osv.
Som du ser står det tour etter peakbook.org bytter man dette manuelt ut med report får man en annen visning hvor verktøylinja og bestigningsboksen er fjernet, altså en mer strippet versjon med kun svake bindinger til peakbook.org
For den aktuelle turrapporten her, sjekk forskjellen i de to variantene her:
http://peakbook.org/tour/327/Vinduet+%28Gjertvasstinden%29.html
http://peakbook.org/report/327/Vinduet+%28Gjertvasstinden%29.html

Oppe i adressefeltet ser man så linken som kan kopieres og distribueres.
Oppe i adressefeltet ser man så linken som kan kopieres og distribueres.

Knytte turrapport opp mot bestegne topper i rapporten

Rapporter som inneholder (i skrivende stund) minst 100 ord, inkludert bildetekster, blir automatisk knyttet opp mot sidene til de toppene det er registrert bestigning av i forbindelse med den aktuelle turen.
Hvis man ikke ønsker at dette skal skje, er det en avkrysningsboks rett under artikkelen hvor man kan krysse av for at man ikke ønkser rapport knyttet opp mot toppene.

Registrere mislykkede bestigninger

Er ikke tilgjengelig ennå

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: