Svalbard 2013 dagbok: Dag 9: Camp 7 - Camp 8 (30.04.2013)


Dag 9: På vei over Lomonosovfonna, fra Camp 7 til Camp 8

Fortsettelse fra Dag 8: Camp 6 - Depot - Camp 7 på Lomonosovfonna. (Hele turrapporten begynner her)

Dag 9 - Camp 7 - Camp 8
Dag 9 - Camp 7 - Camp 8

Det var helt fantastisk å våkne til solskinn på Lomonosovfonna. I dag skulle vil krysse hele breen og slå leir på et planlagt punkt på sørsiden av breen. Derfra skulle vi begynne på siste del av turen - over Filchnerfonna, Philippbreen, Fimbulisen og ned Rabotbreen.

Jeg kjente litt på formen. Foten var supervond, magen likeså og nå hadde også lysken begynt å klage. Men så lenge jeg ikke har hodepine så tåler jeg litt smerte. Jeg gav beskjed til Geir Åke om at jeg kunne trekke pulken i dag. Jeg tror han synes det var greit med litt avlastning. Det fikk være så tungt og vondt det bare ville. Humøret var GODT og det var bare helt fantastisk å være her oppe. Jeg kunne ikke få nok av fjellene som omkranset oss, og de var det mange av!

Panorama fra Lomonosovfonna
Panorama fra Lomonosovfonna
Panorama fra Lomonosovfonna
Panorama fra Lomonosovfonna

Nå som vi hadde vært en del i områdene rundt Sentralisen og Atomfjellene gledet jeg meg til helt nytt terreng i breheimen øst for Tempelfjorden. På kartet så det ut som lange og relativt lette transportetapper med lite stigning. Det ville i hovedsak gå gradvis nedover med noen små stigninger her og der. Nå er det ikke akkurat nedoverbakke vi snakker om. På vår vei fra Camp 7 til Camp 8 gikk vi 22,3km fra 1200 moh til 850 moh og hadde jeg ikke visst at det gikk nedover ville jeg ikke trodd det.

2,5 år etter turen husker jeg ikke OM vi gikk over fonnas høyeste punkt eller HVORFOR vi evt. ikke gjorde det. Men det er fullt mulig fokus var på fremdrift og ikke på å få en ny "nål" på kartet. Det kan også hende at vi ville gå i ly. Jeg husker ikke helt. Vi gikk ihvertfall langs 1200 moh koten på Topo Svalbard GPS-kartet mitt. 1200m koten var 1,5km bred og 3,1km lang så det ville kostet oss ekstra tid om vi skulle ha funnet det eksakt høyeste punktet.

Etter en stund byttet Geir Åke og jeg på å dra pulken. Jeg ble "point man" igjen med ansvar for å få oss til det punkt hvor vi skulle sette Camp 8.

Panorama fra Lomonosovfonna. Antar vi ser over til Edgeøya til venstre.
Panorama fra Lomonosovfonna. Antar vi ser over til Edgeøya til venstre.

Klokken var 18:15 da vi bestemte oss for å sette Camp 8. Det var helt OK å parkere skiene men det som ikke var så bra var at dårlig vær var på vei imot oss. Hvordan ville det virke på planene våre videre? Tanker om en Plan B begynte å melde seg, men det ville morgendagen gi svar på...

I teltet koste vi oss og slappet av. Geir Åke fyrte og det var god "lunk" i teltet. Jeg hadde gravd ATTER en utedo mens Helge gravde vaktgropa.

Bjørnevakta mi ble fra 23:30 - 01:30, som var helt OK, da jeg kunne sove gjennom natta. Det betød også at jeg ville få 07:30 - 09:30 vakta i tilfelle vi ble liggende værfast.

Fortsettelse: Dag 10: Camp 8 Lomonosovfonna - Camp 9 i Gipsdalen

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.