Archive - Date

Archive - Activity

Collected lists

Til Grisungknatten i whiteout på årets siste dag

Date:
31.12.2023
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
12.5km

Tur fra hytta. Jeg starter alene, men Turid og Anton kommer etter da det lir på. Det er noe sikt over Vålåsjøen, men den blir fort dårligere jo høyere jeg kommer. Noen har heldigvis tråkket spor i løssnøen (50 cm) gjennom bjørkelia, så det er lett å komme seg opp på snaufjellet. Her blir det superføre; opprent og god gli! Det er avblåst på ryggen mot toppen så de siste 300 metrene går på beina. Kort matpause ved varden i nesten vindstille. Treffer på T & A på vei ned igjen. De snur ved foten av "Knatten" og jeg når de igjen ved Buaranden. Dette blir en fin avslutningstur på 2023 selv om utsikten kunne vært bedre!

Map    

Romjulsrunde

Date:
27.12.2023
Characteristic:
Ski trip
Distance:
9.7km

På tur med Turid og Anton. Det er 23 kalde da jeg reiser hjemmefra og bare 5 da vi parkerer i Digeråsen halvtimen senere. Men det er en del vind. På toppen av Engulvsfjellet blåser det kuling så det er ikke noe blivende sted! Nypreppa løyper hele veien. Lite folk ute så tidlig på dagen, men på tur ned igjen møter vi på de første.

Map    

Midthøgda i Røros

Date:
18.12.2023
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
11.3km

Tur alene. Jeg liker meg svært godt i rørosnatur så da passer det bra med et besøk på Midthøgda. En fin skitopp mellom Killingdalen og Rugldalen og en passe lang tur nå i disse korte desemberdager. Jeg finner nybrøytet parkeringsplass ved Olsloken, der hvor Rørosbane krysser Johan Falkbergets vei. Det er minus 3 ved start og minus 10 da jeg kommer ned til bilen igjen. Med kortfeller som eneste "smurning" sliter jeg meg opp brattbakken fra veien. Det er skikkelig djuprent gjennom skogen. Bruker lang tid opp bjørkelia, men da skogen endelig er unnagjort endrer føret seg betraktelig. Vær, føre og utsikt er nå upåklagelig, så jeg fortsetter fra Midthøgda og til den 1 meter lavere Vola. Artig, småkupert terreng fra Midtvola og nordover. Noen hare- og rypespor, ellers lite >>>

Map    

Blant døde og levende

Date:
18.11.2023
Characteristic:
Trip by foot
Distance:
10.5km

Tur med Turid og Anton. På hytta med ved, men med turplaner likevel. 22 minus nede ved hytta, men adskillig mildere i høyden. For lite snø for ski og trugene ligger igjen hjemme så derfor blir det tur på beina. Det går greit gjennom skogen, men blir betydelig tyngre på snaufjellet. Vi tar peiling på Grisungknatten, men oppe ved militærveien får vi, først Anton, øye på en reinsdyrflokk oppunder "Knarten." For ikke å forstyrre disse dreier vi østover og opp i Vålåsjøhøe. Men treffer snart på masse ferske spor så vi velger å snu. Synes ikke noe om å skremme dyrene unødig på denne tida. Det blir isteden bål og bålkos ved ei stor og kjent gromfuru opp for Hågåsætre. Turid sine bilder fra turen

Map    

Sesongstart

Date:
16.11.2023
Characteristic:
Ski trip
Distance:
9.2km

Sesongens første skitur. Starter fra øverst i Digeråsen hyttefelt. Det er minus 9 grader og litt sno da jeg legger i vei. Følger nykjørt løype opp til Pålstjennet. Herfra i løssnøen opp på Engulvsfjellet og ryggen ut igjen til det oppkjørte sporet. På Engulvsfjellet er det tjukk tåke og null sikt. Det letner betraktelig jo lenger ned i terrenget jeg kommer, men den store sola som yr.no lovte uteblir. Fine skiforhold ellers med 50-60 cm snø. Ikke er det djuprent heller. Ser en liten meiseflokk og noen korsnebber; ellers lite liv å se. Men en del spor etter rype, hare og elg er det.

Map    

Fjellenden

Date:
27.09.2023
Characteristic:
Walk
Distance:
5.7km

FFF-tur til Nord-Aurdal. Vi hadde tilhold i flott hytte ved Kivostjernet og vi boltret oss i nærområdet rundt vannet. Det ble 3 spennende dager med innsamling og bestemmelse av diverse lav, sopp, moser, insekter og småpattedyr. Den gamle granskogen langs Gullringbekken opp mot Fjellenden ga mange fine funn.

Map    

Tamnesvola fra nord

Date:
24.09.2023
Characteristic:
Trip by foot
Distance:
4.7km

Etter turen rundt Dagvolsjøen kjører jeg veien om Tamneset og til Tamnesvollen. Avslutter dagen med en tur opp på Tamnesvola. Turen går gjennom frodig og urterik bjørkeskog - sikkert en spennende flora her tidligere på året! Fra toppen er det, på tross av sin beskjedne høyde, flott utsikt til Viglenfjella i sørøst og Skardsfjella i nord. Det blir godt skumt innen jeg er nede ved bilen igjen.

Map    

Dagvolsjøen rundt

Date:
24.09.2023
Characteristic:
Hillwalk
Distance:
14.9km

Etter ei god natts søvn i bilen ved Elvavolden forflyttet jeg meg bort til Jervbekkhåmmåren p-plass. Gikk veien opp gjennom hyttefeltet, så etter sti helt til toppen av Kvitmannen. Møtte på mange turgåere her og kom i prat med et par som kunne fortelle at turen til Kvitmannen var den fineste fjellturen i hele Røros kommune!! Fortsatte til Tverrlivola og ned til Støvelmyra. Var redd det var støvelføre her, særlig med tanke på kryssing av Hyllbekken. Men fant en fin plas å steingå, så jeg kom meg tørrskodd over. Videre opp til Dagvola via terrasseformasjonen i østsida. Fra toppen bratt ned mot Sandtjønna og herfra på sti tilbake til hyttefeltet. Så flere fine ørreter da jeg krysset Jervbekken. Gytefisk?

Map    

Fuktig tur til rørostopp som ligger i Sverige

Date:
23.09.2023
Characteristic:
Hillwalk
Distance:
34.8km

Jeg har i lengre tid tenkt mye på denne avsidesliggende toppen. Den er et grensefjell, er relativt langt å gå til og har få registrerte sommerbestigninger - nok til at jeg må ta en tur! Etter ei uke med mye regn kommer lørdagen med sol og finvær. Jeg er startklar litt over klokka 8 om morran og sykler Krokveien fra Vauldalen og inn til dit hvor stien til Hyddkroken tar av; ca. 3 km. Prøver litt videre, men gir opp etter få meter. Det er altfor bløtt og klinete for mine sykkelferdigheter. Planen er å krysse Hydda ved Hyddkroken for så å følge sti videre nordover mot Litlhyddsjøen. Her vil jeg krysse Hydda på nytt før oppstigningen til Haftorstöten. Men jeg skjønner fort at Hydda ikke lar seg krysse. Selv de minste bekkene er flomstore nå og byr på utfordringer! Derfor tvinges >>>

Map     2 comments

Grisunghøer og Knausan

Date:
16.09.2023
Characteristic:
Hillwalk
Distance:
13.1km

Tur med Turid og Anton. Vi starter fra den innerste parkeringa på Nysætra. Her kommer vi i prat med en som lurer på om vi er reinsjegere. Da vi forteller at vi "bare" er turgåere får vi beskjed om at vi kommer til å bli upopulære hvis vi fortsetter. Vi kan skremme bort reinen og det er bare 2 dager igjen av jakta. Men ikke vet vi at fjellet er forbeholdt reinsjegerne så vi bare tar sekkene og går. Først til Grisunghøe, så til Knausan hvor det blir bål og lang rast. Etter dette skiller vi lag. Anton og jeg går tilbake til bilen. Turid fortsetter til Rundhøe, Knarthøe, Grisungknatten og ned til Vålåsjøen. Og hun treffer faktisk på en liten reinsdyrflokk oppunder Grisungknatten. Disse trekker nordover og således bort fra "vår" jeger! Turid sine bilder

Map