Isklatring i Vinstradalen (29.03.2014)


Characteristic Ice climbing
Duration 8h 00min
Distance 2.8km
Vertical meters 373m
GPS
Visits of other PBEs Vinstradalen is-crag 29.03.2014

Fantastisk påskevær og alpinbakkene på Oppdal så meget innbydende da vi tok den faste pit-stoppen på Oppdal for kaffepåfyll mm. Men vi skal ikke kose oss i solvendt alpinbakke i dag. Nei, vi skal oppsøke skyggenes dal for å lete etter siste rest av is.

Vi tar av E6 i Driva, ei lita mil sør for Oppdal, og kjører østover gjennom kronglete gårdsveger og flere vegdeler (følg skilting). Etterhvert kommer vi til bommen som vi kjører et lite stykke forbi før vi må parkere pga snø på vegen herfra (32V 531978 6932152).

Vi følger scooter/ski-spor på vegen ca en kilometer før vi brekker av rett nedover mot dalen. Det var bratt og glatt i dalsiden ned mot elva, og partiene uten snø var superglatte. På returen fant vi en litt bedre trase som fulgte det som trolig er/var en kjerreveg.

Nede ved elva var det som ventet varierende isforhold på rutene. KKK og rutene rundt der var enten helt borte eller så ødelagte at vi sto over. Men vi fikk gått 3 fine ruter litt lenger ned. Felles for dem alle var at de var tynne med svært varierende iskvalitet. Uttopping var en utfordring med dårlig/lite is. Alle rutene holdt graden sin og vel så det.

Vi startet med Sklia (WI3+), fulgte på med Synd Ola (WI3+) og avsluttet med klassikeren Passop (WI5) som jeg fikk æren av å lede i sin helhet.
Seriøst crux i første taulengde der toppen av ei søyle fører inn i en "venstre-rundt-opp-høyre-opp overheng"-bevegelse. Kjente pumpen godt i både underarmer og leggmuskler. Standplass i ei lita is-grotte med gratis smeltevannsdusj på kjøpet. Søyla i andre taulengde var tynn men med "grei nok" is (fikk inn èn skrue). Nedre del av søyla var mer eller mindre borte så her ble det kroppsheving på isøksene for å komme i gang. Den kommer nok til å falle ut ganske snart. I toppen var planen å komme opp til noen trær over isen men da jeg skulle "svinge" meg opp kanten over isen fikk jeg ei lita issøyle i fanget. Jeg klarte å finte den forbi meg men den ene isøksa mi ble med ned.. Jeg hadde en god skrue rett under som jeg heldigvis slapp å teste ut. Likevel var det en grei beskjed fra naturens side om at sesongen er på hell.

Dette var trolig årets siste isklatretur, men rapporter tikker inn lørdag kveld om trad.klatring både på Støren og Agdenes, så hvis været fortsetter som nå er det bare å finne frem kilesettet og komme seg ut i vertikalen igjen. :-D

Med på tur: Gareth.

Start date 29.03.2014 09:57
(UTC+01:00 DST)
End date 29.03.2014 17:46
(UTC+01:00 DST)
Total Time 1h 16min
Moving Time 1h 08min
Stopped Time 0h 7min
Overall Average 2.2km/h
Moving Average 2.5km/h
Distance 2.8km
Vertical meters 373m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.