Kvanndalsbekken (Drivdalen) (08.03.2014)


Characteristic Ice climbing
Duration 8h 02min
Distance 4.9km
Vertical meters 645m
GPS
Visits of other PBEs Kvanndalsbekken (700m) 08.03.2014
Kvanndalsbekken parkering (674m) 08.03.2014 11:30

For nøyaktig 4 uker siden klatret Gareth og jeg Tøftfossen. Den dagen så vi en lovende islinje rett på andre siden av Drivdalen. I mellomtiden har jeg søkt på kart, i isklatrefører og på web men finner ikke noe info om denne Kvanndalsbekken. Kanskje den ikke er klatret før? (Edit: Noen tsjekkere har visstnok klatret samme rute 3 uker før oss.) Den er nok adskillig mindre tilgjengelig ved normale snøforhold så muligheten er absolutt til stede. (Edit: Og det er grunnen til at den ikke er med i den ny klatreføreren for området)

På selveste kvinnedagen var det derfor tidlig start hjemmefra og stødig retning opp til Drivstua. Endelig litt nedbør hjemme, men dessverre i form av regn. Da vi nærmet oss Oppdal ble vi møtt med godvær og nysnø. Etterhvert kom sola også så det ble reneste påskestemning.

Vi parkerte på en fin plass akkurat der bekken krysser under E6. Kort anmars langs bekken før vi tok på utstyret på ca 700 moh.

Oppover bekken var det mye "vassing" (heter det vassing i isklatrevokabularet?) men totalt 4 vertikale opptak jevnt fordelt. Gradering mellom WI3 og WI4. Selve cruxet på turen kom omtrent halvvegs med solid 4'er-klatring.

Vi toppet først ut helt til venstre der selve bekken går. En kort vertikal taulengde ved siden av en stilig breiflabb-kjeft (haikjeft er vel brukt opp...). Deretter rappell ned for å gå opp andre variant i toppen, ei tynn mixlinje rett sør for første variant. Ny rappell og ny variant i toppen litt lenger sør. Dette gjentok seg enda en gang og fjerde variant i toppen var nok den fineste klatremessig, både med tanke på bratthet og lengde.

Deretter gikk vi litt nedover og klatret en variant et par taulengder under toppen. Også dette var ei fin taulengde på 3-tallet.

Returen gikk langs bekken men de 4 opptakene klarte vi å omgå på siden av bekken, slik at tauet ble i sekken hele vegen ned. Det betyr at opptakene kan omgås på tur opp også. Eller de kan gås lettere enn det vi gjorde. Som regel er hardeste rute midt på og letteste variant til høyre (alltid lettest til høyre...?).

En kjempefin tur med mye klatring, mye gåing i lett terreng og supert påskevær. Vi var et øyeblikk redd for å bli snøblinde da solbrillene lå igjen i bilen (det gikk bra). 13 timer på tur i dag; hjemme - hjemme.

Vi så forøvrig 2 klatrere i Tøftfossen som ikke toppet ut, trolig pga en gigantisk skavl på toppen.

Start date 08.03.2014 09:09
(UTC+01:00)
End date 08.03.2014 17:11
(UTC+01:00)
Total Time 8h 02min
Moving Time 5h 25min
Stopped Time 2h 37min
Overall Average 0.6km/h
Moving Average 0.9km/h
Distance 4.9km
Vertical meters 645m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.