Midthaugen før middagshøyden (08.08.2024)  6


Startsted Basavzi vannverk parkering (37moh)
Sluttsted Samme (35moh)
Turtype Fjelltur
Turlengde 6t 35min
Distanse 28,3km
Høydemeter 824m
GPS
Bestigninger Midthaugen (520moh) 08.08.2024 08:05
Andre besøkte PBE'er Basávzi vannverket parkering (60moh) 08.08.2024 04:44
Etter flott dag på den fabelaktige stranden i Skallelv kjørte vi til Austertana og tok inn på trivelige Varanger Kite Camp. Lang og trivelig prat med verten på stedet, som bl.a kunne fortelle at Elkem sitt kvartsittbrudd eksporterte høygradig ren kvartsitt til hele verden, og at trolig hver eneste(?) mobiltelefon og pc inneholdt litt kvarts/silisium fra bruddet i Austertana! Virksomheten er nå kjøpt opp av kinesere…(erketypisk norsk å tillate at «arvesølvet kommer på utenlandske, ikke nødvendigvis vennligsinnede, hender..)På grunn av planlagt kjøretur til Alta neste dag planla jeg tidlig turstart, og var i gang og gå litt før kl 05 etter å ha rotet litt med å finne innkjørselen til Basavzi vannverk(kjør litt forbi bekk/liten elv som krysser vei 890, og ta av ikke skiltet smal grusvei til høyre)
Over tregrensen. Litt av kvartsittbruddet synlig.
Over tregrensen. Litt av kvartsittbruddet synlig.

Skarpt og kjølig med skarve 7gr C, stor kontrast til de 23 pluss vi hadde hatt om ettermiddagen før da vi ankom. Meget god nytte av Knut Sverre sin som alltid grundige turrapport; fra parkeringen ved et lite malingsslitt skur går stien i sørlig retning før den krysser en bekk som vades. Få meter etter denne ATV-spor som tar av 90gr mot venstre, og et par hundre meter slak stigning før sporet går bratt oppover bjørkeskogen og over skoggrensen. Etter 1,5-2 km går sporet litt nedover i retning 283-vannet. Etter råd, igjen fra Knut Sverres rapport, holdt jeg høyden nord for vannet. Jeg hadde ingen GPS-spor og heller ikke dekning av Pb-appen, og gikk noen km på kompasskurs, inntil Pb-appen slo inn og jeg kunne slappe mer av i forhold til det rent navigasjonstekniske. Nydelig vær med en langsomt stigende sol i nordøst og en passelig bris i mot fra en østlig kant. Stort sett meget lettgått terreng av brutt av mange tversgående «canyons» som var gjennomgående enkle å krysse.

En av flere mini-canyons
En av flere mini-canyons
Vidder…
Vidder…
..og vidder. Hanglefjellet til høyre i det fjerne.
..og vidder. Hanglefjellet til høyre i det fjerne.

Lange avstander og den ene slakt buete blånen avløste den andre, til jeg langt om lenge mente at høyden jeg nå kunne se i det fjerne var den høyeste i området. Litt før toppen enkel kryssing av reinsgjerde ved å hekte øvre streng av spiker, trekke ned og stige over..
..og vidder..Kanskje målet i sikte?
..og vidder..Kanskje målet i sikte?
Høyest i Nesseby!
Høyest i Nesseby!

Høyeste punkt markert med en beskjeden varde og en skråstilt stein. Gikk deretter i nordlig retning til den lettere synlige «gluggevarde» ca 600m nord for høyeste punkt hvor jeg inntok frokosten i «vanlig frokosttid».
Lurevarde 600m nord for toppen. Igjen Hanglefjellet i bakgrunnen.
Lurevarde 600m nord for toppen. Igjen Hanglefjellet i bakgrunnen.

God og mett vendte jeg nesen nedover og nordvestover igjen. Med vinden i ryggen og tyngdekraften på lag gikk det relativt radig nedover. I frodige vierbevokste bekkedaler traff jeg på nyserot, som har sine eneste norske forekomster i Øst-Finnmark, dessverre avblomstret. Denne giftige planten skal ha vært brukt i tradisjonell medisin bl a mot høy blodtrykk(med atskillig fare for null blodtrykk ved feildosering, må man kunne anta)
Nyserot, i frukt
Nyserot, i frukt
Tilbakeblikk mot 283-vannet
Tilbakeblikk mot 283-vannet

Nede vel leiebilen litt over kl 11, til varme 23 gr C, og jammen meg tid for en dusj før utsjekk, der Bente hadde alt pakket og klart.

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext:
Du musst angemeldet sein, um Kommentare schreiben zu können.