Magisk på Seiland (15.06.2024)  6


Startsted Store Kufjorden
Sluttsted Samme (5moh)
Turtype Fjelltur
Turlengde 9t 48min
Distanse 13,3km
Høydemeter 1232m
GPS
Bestigninger Seilandstuva (1078moh) 15.06.2024 16:45
Andre besøkte PBE'er Seiland house (13moh) 15.06.2024 10:10
Kufjordbotn (0moh) 15.06.2024 10:50
Seiland nasjonalpark (100moh) 15.06.2024 10:50
Etter en bra (men kort) natts søvn i Gulhuset til guide Tore Karlstrøm i Langfjordbotn, attpåtil med sol(!) inn gjennom gardinene i nordøstvinduet; var vi glade for at vi hadde gitt positiv respons på Solveig sitt forslag om tur til Seiland i dag; dagen etter relativt krevende tur til Øksfjordjøkelen. Solveig hadde på forhånd gjort et grundig arbeid med organisering av ekstraskyss (svært sjeldne rutebåtavganger på lørdag..), båttransport inn til Kufjordbotn og overnatting for oss fire; bra jobbet Solveig! Etter utsjekk fra Gulhuset kjørte Knut Sverre og jeg til Storekorsnes hvor Solveig og Bjørn ventet, og snart kom alter ego Stig og plukket oss opp med sin cabinkruser og kjørte oss utover i smul sjø til Seiland House som Stig driver sammen med sin kubanskfødte kone. Stig fortalte mangt og meget interessant om området, bl.a. at Seiland House inntil 2011(!) fungerte som ukesinternatskole for barn fra øyene omkring. Etter omlasting gikk vi over i en flatbunnet aluminiumsbåt som fraktet oss de ca 10 km inn til bunnen av Store Kufjorden.
På vei inn Kufjorden
På vei inn Kufjorden

Etter å ha avtalt tidspunkt for pick up til kvelden og fått råd om rutevalg av Stig ga vi oss i vei, først med tørrskodd steingåing av elv som vi krysset over til venstre side(det gikk ikke fullt så bra med alle på returen..)Overraskende frodig i nedre del av dalføret, særlig lyste tallrike ballblom opp i terrenget. Etter kryssing av snøfelt på ca 100moh holdt vi oss nå på høyre siden av elven oppover i nordnordøstlig retning, i tiltagende bratt terreng; brattest var det mellom 150-400 moh.
Stigningen opp fra Kufjorden har startet for alvor
Stigningen opp fra Kufjorden har startet for alvor

Like før Straumskaret krysset vi dalsøkket på snøfelt og svingte i mer nordvestlig retning og på vel 500 moh flatet det ut før ny men ikke fullt så bratt stigning til et nytt flatere parti på vel 700moh. Før dette velsmakende lunsj ved varme steinblokker i bratten. I sørlig og østlig retning kunne vi se truende mørke skyer bygge seg opp og snart kunne vi høre fjern bulder av torden, mens vi fortsatt
nøt godt av sol og lite vind, og videre oppover sørvestflanken mot selve kuppelen sørvest for Seilandstuva var det såpass varmt at opptil flere (les: Bjørn og Stig) kastet trøya
Ca 800 moh. Truende skyer i sør og øst...
Ca 800 moh. Truende skyer i sør og øst...

Vel oppe på kuppelen kunne vi se Seilandstuva med varde; det var fortsatt et bra stykke igjen å gå; og bak oss nærmet uværsskyene seg stadig. Vi måtte ned et søk videre fremover mot -tuva hvor vi holdt til høyre slakt nedover et stort snøfelt; muligens en rest av Nordmannsjøkelen, som i praksis nærmest må sies å være bortsmeltet. Videre bortover i steinet terreng, dog ikke av verste sort; til Hammerfest sitt høyeste punk.
Tre meget fornøyde kommunetoppsamlere på Seilandstuva 1078 moh!
Tre meget fornøyde kommunetoppsamlere på Seilandstuva 1078 moh!
Nordøstutsikt. Hammerfest og Melkøya ca midt i bildet
Nordøstutsikt. Hammerfest og Melkøya ca midt i bildet
Mot Seilandsjøkelen og Nord for Seilandsjøkelen
Mot Seilandsjøkelen og Nord for Seilandsjøkelen

Det hadde nå skyet over og vinden hadde økt på, og bak oss drev lave hvite tåkeskyer inn over toppkuppelen, så oppholdet på toppen ble ikke særlig langvarig før vi snudde nesen sørvestover igjen.
Tilbakeblikk mot Seilandstuva
Tilbakeblikk mot Seilandstuva

På vei tilbake over sadelen fra Seilandstuva til høyden sørvest for denne opplevde vi imidlertid at skydekket sprakk opp mer og mer, vinden stilnet, og snart løste skyene seg opp "som dugg for sol" igjen; hvilken lykke! Ned fra den avrundete høyden sørvest for Seilandstuva var det nå mulig å gå på så å si sammenhengende snøfelt ned til 750m-flaten og vi søkte også opp snøfelt videre nedover inkl t.o.m. i Straumskaret, noe som lettet returen en god del
Fager kveldssol smiler(igjen..)
Fager kveldssol smiler(igjen..)
Et av mange snøfelt som gjorde returen enklere
Et av mange snøfelt som gjorde returen enklere

Også ned brattpartiet fra Straumskaret falt vi tilløpt til dyretråkk som vi fulgte tilbake til Kufjordbotn.
Snart nede i Kufjorden etter en fantastisk tur
Snart nede i Kufjorden etter en fantastisk tur

Elven var nå, ikke helt uventet, mer vannrik enn på formiddagen; og kryssingen gikk ikke like greit for alle; selv tråkket jeg solid uti den strie strømmen. Litt verre gikk det for Bjørn, som smelte kneet i en stein og fikk seg et skikkelig slag. Heldigvis var vi nede ved avtalt hentepunkt før avtalt tid(i tillegg hadde Stig litt motortrøbbel og ble litt forsinket; men omsider hørte vi motordur langt ute på fjorden), og det ble tid til antatt adekvat sårbehandling og -bandasjering av Bjørns forslåtte kne.
Ballblomen lyser opp
Ballblomen lyser opp

240616_666ef66f8b0b9.jpeg|Snart nede i Kufjorden etter en fantastisk tur|large|center]]
Vi hadde, litt for sent til å kunne planlegge innkjøp; fått kunnskap om at Seiland House akkurat på denne tiden av året ikke hadde servering, men en pakke egg og et brød donert av Seiland House og ellers rester som vi fant fram fra "tølene" våre sørget likevel for et velsmakende "herremåltid" som et flott punktum for en aldeles strålende tur; tusen takk til alle sammen! Og ute bare skinte og skinte og skinte midnattsola...

Kommentarer

  • -
    avatar

    Grattis

    Skrevet av uglefisk 30.06.2024 20:56

    med en fantastisk topp. Hit vil jeg gjerne returnere en dag! Flott rapport!

    • -
      avatar

      Sv: Grattis

      Skrevet av Stigun 30.06.2024 22:22

      Tusen takk, Paal Andre! Ja, dette var en stor opplevelse som ikke så lett glemmes. Forstår veldig godt at du vil tilbake hit (det vil jeg også..)

  • -
    avatar

    Seilandstuva

    Skrevet av otto 30.06.2024 15:55

    GRATTIS med denne gromtoppen. Flotte bilder vekker gamle minner.

    Her fikk dere i pose og sekk. Toppen ligger inne på en haug med eksklusive samlelister..

    1. Fjell i Norge (fastland) med størst sekundærfaktor,

    2. Kommunetopper

    3. Øytopper

    4. Norges nasjonalparker (fastland) høyeste punkt,

    5. Trig-punkter av 1. orden i Norge,

    6. Norge pf 1000 m

    GOD SOMMER

    • -
      avatar

      Sv: Seilandstuva lister …

      Skrevet av knutsverre 30.06.2024 19:13

      Ikke nok med det du nevner her, Otto - den er med på listen over Vernede varder også!

      • +
        avatar

        Selandstuvalister:)

        Skrevet av otto 30.06.2024 19:43
    • -
      avatar

      Sv: Seilandstuva

      Skrevet av Stigun 30.06.2024 22:20

      Takk for hyggelig og opplysende kommentar, Otto! Ja, dette var en tur der flere slags superlativer nærmest stod i kø. Opplevelsen med finvær, midtnattssol, fugleskrik og frodig Finnmarknatur sitter fortsatt på netthinnen.

Tittel:
Tilgjengelige tegn: 1000
Kommentartekst:
Du må være innlogget for å skrive kommentarer.