Årets farligste tur (?) - og møte med 7.far i huset x2 (05.10.2013)


Characteristic Hike
Duration 3h 00min
Distance 13.2km
Vertical meters 587m
GPS
Ascents Mjellhovd (981m) 05.10.2013
På Mjellhovd, mot Veikulnatten i det fjerne.
På Mjellhovd, mot Veikulnatten i det fjerne.

Hadde ærend i Gol, og ville plukke med meg en pf>100m i samme slengen. Kjørte til slutt opp mot Garnås, skiltet fra rv 7. Her er det visst en severdighet også; et krater, men det var stengt (?!) i dag. Går det an å stenge et krater?

Jeg trodde jeg kunne kjørt mye lenger, at det var bomvei eller noe sånt, men nei da; her var det låst med kjetting. Gid jeg hadde slengt med sykkelen i det minste! Så jeg la i vei til fots langs veien, og møtte snart noen jegere. De ville ikke la meg gå der jeg hadde tenkt, for der skulle de jakte. Beskjeden var klar: Følg hovedveien innover inntil du kommer under høyspenten - der tar du opp lia, og da er du trygg for oss, i alle fall. Så lo de litt. De kunne også bekrefte at det ikke var noen sti opp til Mjellhovd, så jeg kunne forberede meg på krattkrig, skjønte jeg.

Skyting
Etter få minutter hørte jeg skudd oppi lia, og så ett til. Hmm, jeg ble litt betenkt. Rote rundt oppi her - langt fra sti og hytter - mens jegerne sitter nervøse i skogen med fingeren på avtrekkeren. Jeg tok på meg røde hansker og den røde jakka ble knytt rundt livet.

Etter totalt 40 min gange fra bilen, kom jeg under høyspentledningene, og svingte opp i bushen. Krattkrigen var ikke så aller verst, for skogen var ikke så tett, heldigvis. Etter en snau time sto jeg ved toppvarden - og heldigvis var det grei utsikt her - med noen meters margin ned til skogen rundt. Fulgte noenlunde samme veien tilbake, på utkikk etter jegere. Kanskje dette egentlig var den farligste turen jeg har gjort i år?

Mjellhovd. Mot Skogshorn.
Mjellhovd. Mot Skogshorn.

Syvende far i huset
Tilbake på veien møtte jeg snart en utgammel mann ved en bil, og en annen som liknet svært. Brødre? Den gamle gjorde en skjelvende håndbevegelse, som jeg tolket som et "stopp - vi vil snakke litt med deg!" Så jeg stoppet. De sa ingenting, men målte meg opp og ned med øynene. Jeg fryktet for at et lite vindpust kunne blåse oldingen overende, så ustødig sto han, og han skalv litt også. Stillheten ble snart pinlig. Hva var dette for folk? tenkte jeg. Hadde de rømt fra gamlehjemmet? Visste de ikke hvor de var? Jeg måtte bryte stillheten: "Er dere ute på jakt?" Ingenting tydet på det, og spørsmålet virket helt tullete, skjønte jeg. De rista på hodet, eller var det bare Parkinson? Nei, langt om lenge pep det i den ene: "Nei!"

Ny lang pause. Jeg angret allerede på at jeg hadde startet en samtale med dem, for dette kunne ta tid å avslutte. Jeg forklarte at jeg hadde vært på Mjellhovd, og at det kanskje var dumt av meg å gå ute i skogen nå under elgjakta. Begge mente definitivt dette, så det ut til. Det kom noen host og noe som kunne tyde på et "ja, du bør ikke gå i skogen nå." Den ene fokuserte voldsomt på noe like over ansiktet mitt, og jeg skjønte at han leste "DUBAI" på capsen min, men sa ingenting. Ny lang stillhet - dette hadde jeg ikke tid til. Jeg lo anstrengt og påtatt, og sa at jeg i alle fall hadde overlevd, og begynte å gå. Etter noen sekunder klarte den ene å formulere et utsagn med overraskende høy stemme: "Har du sett noen folk og biler her?"
Jeg avkreftet dette, og fortsatte raskt. For et merkelig møte!
Tilbake ved bilen etter 3 t på tur.

Sykkel anbefales inn til denne toppen, eller man bør utforske den fra nord. Jeg så en hytte 5-800 m fra toppen i retning øst, ved Kvernabekken. Det må da gå en sti opp til hytta der? Hytta finnes ikke på kartet mitt...

Ingen sti observert rundt toppen. Muligens best fra nord?

User comments

  • -
    avatar

    Mjellhovd er jo super.

    Written by Osten 16.09.2017 22:29

    Så beskrivelsen din! Jeg hadde en kjempefin tur til Mjellhovd og området i dag! Den veien kan anbefales. Men, husk elgjakta starter 25.9�

  • -
    avatar

    Ikke noen pf-100-topp...

    Written by Nils 17.01.2015 21:10

    Ser på GPS-sporet ditt at du har spankulert forbi et høydepunkt sørøst for Mjellhovd på 985 moh. På ØK har dette punktet også 985 moh, mens Mjellhovd står oppført med 981,5. Hva betyr det Ole-Petter...? ;-)

    Jeg har vært inne og endret pf'en på Mjellhovd nå nettopp, og registrert punktet sørøst for Mjellhovd som ny pf-100-topp. Ifølge ØK har punktet på 985 moh en pf på nesten 130 meter, med sadel rett nord for Eiflatdalsvatne i vest. Du ser vel ikke denne endringen nå før den er godkjent av admin...

    Da må du opp en ny tur til dette området med skumle mennesker. Unngå jakta kanskje? :-)

    • -
      avatar

      Har du en fortid

      Written by Olepetter 18.01.2015 09:14

      i MI5, STASI, MOSSAD eller CIA? Utrolig hva du støvsuger av kart og detaljerte høyde-data! Kjenner du til innholdet i SMS-en jeg sendte til kona fra toppen, da? :)

      • +
        avatar

        Sv: Har du en fortid

        Written by Nils 18.01.2015 14:56
  • -
    avatar

    Jaja, du teffer folk du

    Written by mortenh 05.10.2013 19:57

    Det virket jo som et interessant møte, du følte ikke for å finne ut mer, eller begynte det å bli litt creepy.

    • -
      avatar

      Sv: Jaja, du teffer folk du

      Written by Olepetter 05.10.2013 20:26

      Godt ingen "traff meg" i dag, i alle fall. Følte meg mindre trygg i skogen enn vanlig - sikkert med god grunn. Hvis de oldingene hadde hatt hver sin hagle, hadde jo dette vært reneste gale-matias, virkelig ekstremsport!

    • -
      avatar

      Sv: Jaja, du teffer folk du

      Written by Atomsilda 05.10.2013 20:48

      Du følte kanskje som dem i filmen "Picnic med Døden"...eller "Deliverance"som filmen het.... Creepy folk fra de dype skoger ;)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.