Fantastisk kyrkjebesøk (18.05.2013)


Characteristic Backcountry skiing
Duration 10h 00min
Distance 25.2km
Vertical meters 1,722m
GPS
Ascents Steinkollen (2,018m) 18.05.2013
Tverrådalskyrkja (2,088m) 18.05.2013
Søre Tverrådalskyrkja (2,034m) 18.05.2013
Visits of other PBEs Sota Sæter (743m) 18.05.2013
Tverrådalskyrkja sett fra nord, der den runde nordtoppen dominerer. Bildet kostet meg nesten en ski!
Tverrådalskyrkja sett fra nord, der den runde nordtoppen dominerer. Bildet kostet meg nesten en ski!

Endelig knall værvarsel og høye temperaturer! Sov i bilen ved Sota seter, og var i gang allerede kl 06.30 neste dag. Måtte bære skia den første timen, og først på rundt 1000 m ble det mer snø enn barmark. Ruslet i tåka oppover, men visste det skulle bli en flott dag. Slikt skaper ekstra spenning.

Først ved Steindalstjørni letta skyene og herligheten ble åpenbaret. For et vær og for en varme! Tok en solid rast i solsteika like før breen på et blankskurt flatt sva. Så fellerusling oppover Fortundalsbreen. Jeg nøt hvert steg - men det var jammen ganske langt oppover her. Kanskje føltes det slik siden det var et sugende vått føre allerede?

Nådde skaret (ca 1930m) etter ca 4,5 t, og kjente meg kjempeklar for noen nye 2k-topper. Først opp og ned på Steinkollen, som var såre grei, og som ga litt utsyn mot dagens hovedmål. Kjørte med fellene på ned fra Steinkollen, og det var perfekt bremsing. På vei opp mot Tverrådalskyrkja sør satte jeg igjen skiene og sekken, og fortsatte i delvis råtten snø opp egga til topps - morsom tur!

Toppen
Nå var jeg spent, for SV-egga på Tverrådalskyrkja så tøff ut på ett punkt, og virket helt dekket av snø. Evt fikk jeg omgå vanskelighetene til høyre (øst), men så for meg mye råtten snø her. Jeg la optimistisk i vei, for ofte løser slike egger seg greit når man kommer nær innpå - så også denne. Litt tørre steiner i øst hjalp på, og selv om det ble mange tunge dype steg i snøen, var dette veldig greit i grunnen. Ved isete forhold måtte man opplagt brukt stegjern og isøks.

Spennende egg opp til Tverrådalskyrkja. Sett fra sørtoppen.
Spennende egg opp til Tverrådalskyrkja. Sett fra sørtoppen.

Kl 13 presis var jeg oppe på dagens tredje nye 2k. Det blåste litt, så jeg var ikke så mange minuttene ved varden. Jeg var også tørst, og drikken lå i sekken ved sørtoppen. For variasjonens skyld fulgte jeg snøen i østflanken den bratteste delen av egga ned. Pill råttent mange steder, og jeg holdt meg nær til fjellet i øvre del av snøen hele tiden, med tanke på evt rasfare. Fulgte deretter mine egen gode spor tilbake til sørtoppen.

Skled med fellene på et stykke ned på breen, og merket knapt forskjell da jeg tok fellene av! Snakk om trått føre! Fulgte kvistinga ned mot Sota, for å variere litt. Tok en lang pause nedi lia her, og nøt varmen. Ned i Tverrådalen var det vekselvis snø og barmark, og jeg fikk trent prosedyren på-med-skia-av-med-skia. Dette lønte seg, for snøen var umulig å gå på uten skia på beina.

Nesten en ski fattigere - og dernest punktering!
Der stien svinger av og bort fra Tverråi, stoppet jeg og tok et fint bilde av toppen jeg nylig hadde vært på, men kom borti skia, som begynte å gli. Som et lyn kastet jeg meg etter den, og fikk reddet den fra en tur rett ned i de frådende vannmassene. Det var nære på!

Etter hvert ble det nå mest fottur, og en grei avveksling i grunn. Tilbake ved bilen etter 10 timer på tur, og dro ganske snart mot Lom. Spiser så en deilig burger utendørs, da jeg hører hveselyd fra fordekket...??? Jammen forsvinner lufta i det - og snart var det halvveis flatt! Fikk heldigvis kjøpt noe "fyllstoff på boks" omgående, som reddet morgendagen på Sognefjellet.

Skitur

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.