Kremtur til Sunnmøres tak – og storjubileum! (22.04.2012)


Distance 8.0km
Vertical meters 1,463m
GPS
Ascents Kvanngrønibba (1,496m) 22.04.2012
Kvitegga (1,700m) 22.04.2012

Alle tiders vær var i vente, og med denne toppen i boks, kan jeg med rette kalle meg «500fjell»...

Overnatta i bilen ved et steinbrudd/grustak rett ved startpunktet ved rv 655. Kjørte dagen etter opp den lille skogsveien skiltet Snødalen, og parkerte her. Dette er det naturlige startstedet for skiturer til toppen.

Startet med feller på knallhard skare kl 08.30 i strålende sol enkelt opp gjennom bjørkeskogen, og fulgte snart en liten rygg, og sporene på høyre side av denne.

Slik ser det ut opp Snødalen - en naturlig vinterlig atkomst til Sunnmøres høyeste fjelltopp.
Slik ser det ut opp Snødalen - en naturlig vinterlig atkomst til Sunnmøres høyeste fjelltopp.
Etter ca en time har jeg vunnet rundt 300 m høyde, og ser meg tilbake.
Etter ca en time har jeg vunnet rundt 300 m høyde, og ser meg tilbake.

Etter ca 500moh tok vegetasjonen slutt, og det var enklere å gå lengre strekk på kyss og tvers. Jeg var overrasket over at ikke flere allerede var i gang oppover her, på en søndag med slikt supervær. Etter en time tok jeg en solid pause, og nøt varmen. Her fikk en intet gratis, og måtte jobbe for hver høydemeter, men jeg var spent på hvor lenge det gikk før kladdinga begynte.

Skulle ikke tenkt tanken en gang! Det begynte å lugge, og på rundt 1200 moh hadde jeg fått nok: Av med fellene, som må sprayes med silikon så snart jeg husker det! Det var faktisk ikke å ille å gå uten feller, for det kladdet litt fortsatt.

Tok seinere et bilde som viser slutten av ruta opp fra Snødalen; og den bratte breen/flanken noe til venstre som en går opp.
Tok seinere et bilde som viser slutten av ruta opp fra Snødalen; og den bratte breen/flanken noe til venstre som en går opp.

Det så svært bratt ut videre, og jeg var litt spent på dette partiet, som går opp bre. Ingen sprekker var å se noe sted, så jeg krysset meg opp brattbakken her, med formidabel utsikt etter hvert som resultat. Gikk over pkt 1586, og her var det tørr snø. Skled så noen meter nedover, en behagelig overraskelse og avbrekk fra den monotone gåinga, før jeg tok fellene på, og siktet meg inn rett til topps.

På toppen!
For en utsikt! Ingen varde noen sted, men lett å finne toppunktet her. Litt vind var det her oppe, men sola varmet godt. Knipset vilt i mange retninger, for det var tagg på tagg i horisonten. Slik skal en jubileumstopp være! Og slikt vær bør en ha på Sunnmørsalpenes høyeste! Jeg hadde brukt 3,5 effektive timer opp, sa gps-en. (4,5 t totalt)

Herlig utsikt bort mot bl.a Slogen.
Herlig utsikt bort mot bl.a Slogen.


Alternativ vei ned
Dagen var fortsatt ung, så jeg ville prøve en alternativ vei ned, som kunne virke som en likeså bra vei opp – uten passering på bre. Men først måtte jeg skli ned og tilbake til høyde 1586. Her satt et par fra Hønefoss i solsteika, som hadde sett jerv nedi bakkene. (Sporene hadde jeg sett også, men jeg trodde de kom fra en rev.) Vi hadde en lengre hyggelig prat, og været holdt seg, selv om noen skydotter dannet seg her og der.

Så skled jeg videre nedover mot sørøst, men i stedet for å kjøre ned bratthenget på breen, fortsatte jeg sørover, over høyde 1478 og Kvanngrønibba (1495). Fortsatte så den brede sørøstryggen nedover (1,3km) til jeg var rett vest for Vardfjellet (1028), som er en markert rygg som løper ut mot øst. Det var litt vanskelig å se hvor bratt det egentlig var her, så jeg gikk på beina. Hadde det vært isete, måtte jeg nok tatt fram stegjerna, for det var et kort meget bratt parti, før det var enkelt videre.

En bratt snøbakke, men ikke så utsatt, ga alternativ retur som jeg likte bedre.
En bratt snøbakke, men ikke så utsatt, ga alternativ retur som jeg likte bedre.
Underveis fikk jeg reneste flyfotoet av Norangsdalen, ved å zoome litt.
Underveis fikk jeg reneste flyfotoet av Norangsdalen, ved å zoome litt.

Nede i skaret her, på 1035 m (gps 32 V 382739 6884315) var det tørt fjell, så jeg satte meg ned en stund og nøt stillheten, varmen og solstrålene i bar overkropp. Herlig! Skulle jeg gått turen på nytt, ville jeg nok valgt denne varianten, for det bratteste partiet er meget kort, og det er ikke så utsatt her, som det føltes opp breen ca 1,5 km lenger NV. Særlig mange andre alternativer så det ikke ut til å være fra østsida av Kvitegga. Dessuten var dette det eneste stedet med solbart fjell, som var deilig å sette seg ned på i godværet.

Så skled jeg videre nedover, og krysset jervesporet en rekke ganger, og tenkte hvor lett det var å komme seg ned igjen. Underveis ble jeg passert i rasende fart av folk på randonne eller brett. Det gikk da ikke så verst med fjellski heller, tenkte jeg. Feil! Nedi bjørkeskogen ble det utrolig kronglete, med superråtten snø som forhindret bruk av beina, og tett skog som forhindret skikjøringa. Jeg brukte lenger tid gjennom bjørkekrattet på vei ned enn jeg hadde gjort på veien opp!

Skisporet mitt opp Snødalen.

User comments

  • -
    avatar

    Alternativ vei ned ......

    Written by knutsverre 10.05.2017 14:13

    Hei Ole-Petter! Fulgte din alternative rute ned på tur 6. mai. Se rapport. Du har jo ikke GPS-spor fra din nedfart. Gikk du omtrent samme rute som oss?

    Vi kom inn i bratt, skredutsatt terreng med dype sprekker i snø/is og synes ikke denne ruten er å anbefale slik vi opplevde den.

    • -
      avatar

      Sv: Alternativ vei ned ......

      Written by Olepetter 10.05.2017 14:25

      Flott tur dere fikk også, ser jeg! Ærlig talt husker jeg ikke. Dette er forresten det aller eldste gps-tracket jeg har tatt vare på, men som du ser; bare veien opp. Når det gjelder anbefalinger, var nok snøforholdene en del annerledes på min tur; 1) den fant sted to uker tidligere enn dere. 2) det var ikke barmark i det hele tatt nedi krattet, slik dere opplevde. Jeg slapp unna med en kort bratt rygg, som jeg gikk på helene, og syntes ellers dette var grei skuring - og bedre enn breen man må krysse på tur opp.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.