El Realet, reine kirkespiret! (12.01.2020)


Duration 3h 30min
Distance 7.8km
Vertical meters 709m
GPS
Ascents El Realet (697m) 12.01.2020 13:47
Visits of other PBEs El Realet - parking space (190m) 12.01.2020 13:47
Toppen sett fra sør:
Toppen sett fra sør (Serra Orxeta), dagen før.
Toppen sett fra sør (Serra Orxeta), dagen før.

Fra første øyeblikk jeg så denne toppen, virket den som en magnet på meg. Lite info var å finne, men på turen til Orxeta her forleden, snakket jeg kort med en spanjol, som sa det var mulig å gå opp i vestflanken. Men det fantes ingen sti.

Fra p-lomma likner (sør-)toppen på et kirkespir.
Fra p-lomma likner (sør-)toppen på et kirkespir.

Jeg fant et gps-spor opp vestflanken på wikiloc, en god kilde til gps-spor over hele Spania, har erfaringen vist meg. Fulgte en vei (stengt med kjetting) som gikk sørvest for toppen. Etter en halvtime var jeg ved veiens slutt, og flanken opp til toppen så ikke så aller verst ut:

Jeg har vært med på verre krattkrig i Spania enn dette, og heldigvis var det ikke så mange stikkende planter som ventet. Det var noe løst, men for en erfaren tinderangler ble det egentlig grei skuring helt opp til eggen, skjønt staver, fjellsko og lange benklær viste seg å være kjekt. Det var litt varmt i solsteika oppover med lang turbukse, men jeg var glad jeg ikke hadde shorts pga alle de skarpe gress-bladene jeg ikke kunne helt unngå.

Vel oppe på drøye timen, og fikk flott utsyn mot Puig Campana, som blir et turmål en av de nærmeste dagene, tenker jeg:

Egga videre mot nord ble utforsket noen få meter, før jeg innså at det opplagt trengtes et tau for å komme videre her. Var glad jeg ikke hadde sikta meg inn på nordskaret, som så så enkelt ut nedenfra, for da hadde det blitt bomtur.

Videre nordover var det vanvittig forrevent, og masse muligheter for den som har tau og sikringsmidler.

Jeg ville nå sjekke ut mulighetene mot sør, og kanskje gå ned over sørtoppen (648m). Ganske snart ble det soleklart at dette krever tau! Se bare denne elegante egga:

Tok meg ned omtrent samme vei - stavene var til svært god hjelp. Nede ved veien ble jeg grepet av utforskertrang igjen; mon den flotte søregga opp til sørtoppen var klyvbar? Jeg hadde tid til å utforske dette, om jeg var litt kjapp.

En liten varde viste hvor jeg skulle ta av i furulunden, men jeg fryktet mye kratt. Etter kort tid ble det derimot ganske greit å gå oppover, vesentlig på klippe, om man følger egga. Men det var ingen sti her heller. Denne ruta så ganske spennende ut, kanskje det var i overkant bratt? Jeg måtte bare prøve:

Noen mindre vanskeligheter ble overvunnet, grønn trekant minst ett sted, og til min glede så jeg små brune flekker på klippen, som markerte veien. Men disse var meget få og meget diskrete.

Det ble for heftig like før toppen. Jeg havnet i skyggepartiet til høyre i bratta oppi der; lett synlig på bildet. Ruta går rett opp brattegga.
Det ble for heftig like før toppen. Jeg havnet i skyggepartiet til høyre i bratta oppi der; lett synlig på bildet. Ruta går rett opp brattegga.

Det bratnet til for alvor, og jeg havnet på høyre side av eggen (i skyggen), og gikk meg snart fast. Uten tau fristet det ikke å gå lenger, så jeg snudde. Etter noen meter ned igjen, så jeg et merke på egga, som viste at jeg hadde valgt feil rute. Et lite opptak ledet opp på egga og ut i sola igjen. Men nå ble det meget utsatt og bratt, skjønt takene virket gode. Men jeg var sliten, faktisk så sliten at jeg skalv i kroppen, sulten og det var ikke så lenge igjen før det ville mørkne. Jeg hadde heller ikke med noe tau for evt rappell. Ikke visste jeg om det ble enda tøffere høyere oppe (det var igjen ca 50 hm ifølge gps-en), så derfor snudde jeg denne gangen, selv om jeg nok ikke var langt unna toppen. Det er mulig jeg hadde vurdert situasjonen annerledes på full mage og med god tid igjen til mørket, men at det er en gul trekant oppi her, (grad 2) er helt sikkert.

User comments

 • -
  avatar

  Godt nytt turår!

  Written by SturlaS 12.01.2020 20:33

  Du er kommet godt i gang ser jeg!

  I dag skulle du nok hatt med tau og et lite kilesett. ;)

  • -
   avatar

   Sv: Godt nytt turår!

   Written by Olepetter 13.01.2020 17:01

   Godt nyttår, Sturla. Ja, jeg koser meg her nede! Skal en gå El Realet-traversen, MÅ man ha tau. Skal skrive litt mer om dette området etter hvert.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.