Stora Blåfjell i himmelblått - siste i Rogaland (27.09.2015)


Characteristic Hike
Duration 4h 30min
Distance 14.8km
Vertical meters 593m
GPS
Ascents Stora Blåfjell (1,253m) 27.09.2015

Denne kommunetoppen, i Hjelmeland, hadde jeg spart til seint på høsten, i håp om at veien inn til Førevassdammen skulle være fri for snø. Under peakbook-treffet nylig, fikk jeg signaler fra både haky (Harald Kylland) og kolla (Kolbjørn Tjessem) om at jeg ikke kunne regne med dette, pga usedvanlig store snømengder sist vinter. Jeg tok derfor med meg sykkelen også, og belaget meg på 1t sykling hver vei.

Overnatta i bilen i bakkene etter Suldal, og kjørte neste dag over 3 mil innover flotte asfaltveier i strålende vær - som meldt. Siste meterne opp til Oddatjørndammen gikk i en mørk og trang tunell, der svære snøfonner ved utgangen gjorde meg mer enn middels spent på forholdene videre. Men det så bra ut, og jeg cruiset videre SV-over Veneheia, vel vitende om at hver meter kjørt, var tid spart på sykkelen. Tid var kjekt å spare i dag, da jeg helst ville rekke å komme i posisjon til en ny kommunetopp til neste dag, og utnytte godværsperioden, og da måtte jeg kjøre nesten til Voss i Hordaland!

Bratt og svingete ned vest for Førreskardammen, som er en enorm steinfylt demning. På vei opp fra gropa, hadde noe smeltevann i veien frosset til is over noen meter av veibanen, og det var med nød og neppe jeg kom meg opp og forbi på sommerdekk. Jeg nådde meget fornøyd parkeringa ved demningen her, og var ganske snart klar for tur. Blåfjell så jeg ikke så langt borte, men visste at det var en del hindringer i veien før toppen.

Førrevassdammen; Norges lengste demning i betong, har blitt meg fortalt...Stora Blåfjell bak til høyre.
Førrevassdammen; Norges lengste demning i betong, har blitt meg fortalt...Stora Blåfjell bak til høyre.

På tur til topps i godvær!
Nå kunne jeg spart ytterligere tid ved å ha tatt sykkelen et par kilometer, men glemte det helt bort i begeistringen over været og å komme i gang! Først midtveis over det imponerende byggverket i betong, kom jeg på at sykkel hadde gått fortere! Ja, ja, det var bare å nyte utsikten, som var ganske bra herfra.

Etter rundt 2 km behagelig gange, svingte jeg av i terrenget mot øst. Tok for tidlig ned mot vannet, og måtte helt opp på ryggen igjen, før jeg igjen kunne ta meg ned og runde vannet i øst. Ikke enkelt terreng det området her! Ser så lett ut på kartet. I tillegg var det småsleipt og glatt i skyggen. Så dukket det opp noen steinvarder, som sikkert ledet til broa jeg skulle mot, men jeg fulgte ikke disse helt slavisk. Ned mot broa var det litt bratt, men ingen problemer på tørt føre som i dag. Rester av noen gamle gjerdestolper i metall sto igjen like ved broa.

Stora Gilavannet bro.
Stora Gilavannet bro.

Etter broa fulgte jeg steinvardene videre et stykke. Kanskje de ledet opp til toppen? Etter 700 meter virket det ikke lenger slik, og jeg tok en svak sving og tenkte meg opp NØ-ryggen til topps, som virket noenlunde jevn. Terrenget i området generelt er fryktelig småkupert, med skrenter og små vann. Jeg ble ikke klok på gps-en, som svirret hit og dit, og umulig kunne peke rett vei? Så kom jeg på at jeg hadde skiftet batterier, og at jeg ikke hadde kalibrert kompasset etter dette. Det måtte jeg aldri på den gamle gps-en, men det må jeg nå av en eller annen grunn. Så med korrekt marsjretning gikk jeg nå rett mot syd (!)

Det varte ikke lenge. En ny bratt skrent/dalsøkk måtte omgås i øst, men først tok jeg bilde opp mot toppen(e). Jeg visste ikke akkurat hva som var høyeste punktet:

Så var det tålelig greit i retning toppen. Tror jeg brukte ca 2,5 t fra bilen til jeg sto på toppen.

Siste kommunetoppen i Rogaland, et av årets mål nådd.
Siste kommunetoppen i Rogaland, et av årets mål nådd.

I slikt vær måtte jeg selvsagt ta et videopanorama også:

En annen rute som retur - antakelig bedre
Jeg hadde lest en turrapport om en som hadde gått "vestruta" til toppen, og kunne tenke meg å sjekke ut denne. Det var uklart om jeg burde følge vestryggen og holde sør for vann 1123 m, eller om jeg burde ta meg ned dalsøkket i nord, og holde nord for vann 1123 m. I og med at det var kun siste varianten jeg hadde noenlunde oversikt over fra toppen, gikk jeg for den. Det var antakelig ikke aller beste løsning, men likevel bedre enn rutevalget inn til toppen.

Nesten isbad
Greit på pansersnø ned i dalsøkket, og så i mye løsgods på noe som liknet sti eller sauetråkk tett oppunder brattveggen stort sett hele veien vestover, nord for vannet. Mot slutten, helt nede ved vannet, kunne jeg spare 10 m opp igjen ved litt smådristig klyving rundt et hjørne/sva, som holdt på å ende med isbading med sekk! Jeg måtte her holde i en bergnabb med et undertak, for å få nok friksjon for beina over et vått og råttent sva. Beina glapp, og da er undertak som kjent lite verdt. Jeg rutsjet 1,5 m ned, men stoppet på forunderlig vis på et slakere sva 1 m over vannet, som virket dypt her. Puh. Resultat: Kun en delvis blå tommelnegl - da slapp jeg jammen billig unna!

Videre i betydelig enklere terreng, og nå også med sporadiske steinvarder. Tar her en kikk tilbake på vannet og ruta mi (til venstre; nord - stort sett helt oppunder brattveggen):

Vann 1123 sett fra vest, med St. Blåfjell til høyre bak.
Vann 1123 sett fra vest, med St. Blåfjell til høyre bak.

Mista vardinga et par steder, før jeg fant den igjen opp i et skar mot nordøst, som etterpå ledet meg (på snø) ned til vestenden av Stora Gilavatnet, og en liten demning. Over denne, og jeg mistet vardinga igjen, før jeg fant den igjen noe seinere. Stort sett greit langs nordsia av vannet, ca 50-60 m over dette, litt opp og ned på ryggen. Mista vardinga igjen, og tok meg på et snøfelt ned mot vannet omtrent der veien starter/slutter.

Tok nå en lang og god matpause, før jeg gikk veien tilbake til bilen. 4,5 t på tur, og ganske sikker på at letteste vei til topps er min retur-rute, men at man da bør holde vestryggen til topps - og altså går sør for vann 1123 m.

User comments

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by LivogKristen 31.07.2016 18:45

    Hei på deg!

    Vi håper på vær der borte snart. Husker du veien opp? Var der mulig å kjøre med bobil? Hva med tunnelen? Smal, lavt tak osv? Parkering der inne? Vi lurer på om vi tar bobil eller caravelle eller rett og slett telt.... takk for viktige opplysninger! God tur videre!

    Hilsen Liv

    • -
      avatar

      Sv:

      Written by Olepetter 31.07.2016 20:37

      Hei igjen!

      Husker ikke så godt veien opp annet enn tunellen, som var smal og fæl, men en Opel Vivaro fyller da en del opp, den også. Tror det er mulig å komme fram med bobil, og flere steder å parkere der inne, ja. God tur!

  • -
    avatar

    Gratulerer så mye

    Written by Sola19 01.10.2015 17:05

    med enda ett fullført fylke!

    • -
      avatar

      Sv: Gratulerer så mye

      Written by Olepetter 01.10.2015 19:42

      Takk! Det er mange som "puster meg i nakken" på lista, så jeg får holde koken, skjønner jeg...

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Gratulerer så mye

        Written by Sola19 01.10.2015 20:01
  • -
    avatar

    Den hengebrua

    Written by Snilen 01.10.2015 14:45

    var adskillig mer luftig da jeg var der for mange år siden. Antar at det var minst dobbelt så langt ned på den tiden, og mer steinrøys enn vann under. Beholdningen av kWt er nok høyere nå,

  • -
    avatar

    Gratulerer

    Written by mortenh 01.10.2015 12:44

    Gratulerer fra meg også til meget vellykket kommunetoppekspedisjon i sørvest. Du er jammen utrettelig, både med toppsamling og med sag og saks på stier.

    • -
      avatar

      Sv: Gratulerer

      Written by Olepetter 01.10.2015 19:41

      Takk for det. Og nå ser vi fram til helga!!! Linn Therese ser ut til å bli heldig værmessig.

  • -
    avatar

    Finnmark

    Written by otto 30.09.2015 18:39

    Ser ut som vi har lært oss Yr.no Ole Petter. Det er greiest med fly for noen få dager. Hvis du går løs på kommunetoppene i nord ville jeg tatt bilen og blitt et par uker om sommeren. Ps kanskje du dukker opp på kommune toppjakt i vårt fylke?

    • -
      avatar

      Sv: Finnmark

      Written by Olepetter 30.09.2015 18:47

      Ja x 2. Neste sommer går turen til Nord-Norge, flere uker! Men kjører jeg gjennom Oppdal er nok ikke sannsynligheten stor for at du er der, turfrekvensen din tatt i betraktning... :)

  • -
    avatar

    Grattis fra meg også!

    Written by knutsverre 30.09.2015 18:08

    Fine bilder og god og nyttig beskrivelse for oss som ikke har vært på denne relativt utilgjengelige toppen! Er det kun i fylkene Hordaland og S + F du fortsatt mangler K-topper?

    • -
      avatar

      Sv: Grattis fra meg også!

      Written by Olepetter 30.09.2015 18:14

      Yes! 5 i Hordaland, hvorav fire i Stølsheimen (+Hårteigen) og 9 i S/F. Må nok begynne litt for alvor i Trøndelag likevel, med tiden... - og nordover...

  • -
    avatar

    Gratulerer

    Written by haky 30.09.2015 17:44

    med fullført Rogaland. Godt å se at veien var kjørbar nå.

    • -
      avatar

      Sv: Gratulerer

      Written by Olepetter 30.09.2015 17:48

      Takk. Ja, nå får du skynde deg dit!

  • -
    avatar

    Rogaland

    Written by otto 30.09.2015 16:22

    Gratulerer med nok et fylke i optimalt vær.

    • -
      avatar

      Sv: Rogaland

      Written by Olepetter 30.09.2015 17:47

      Takk for det. Været var topp, ja. Du vet; jeg plukker ut bare enkelte dager, i enkelte områder, og reiser dit. Du later nå til å ha mye bra vær overalt hvor du ferdes, du også! Sist i Finnmark. Mye kjøring? Eller fly?

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.