Med ski på Søndre Brattås m/flere - Tønsberg (11.02.2021)


Start point Tinghaugveien vinterparkering (108m)
Endpoint Tinghaugveien vinterparkering (108m)
Characteristic Cross-country skiing
Duration 2h 53min
Distance 10.3km
Vertical meters 340m
GPS
Ascents Nordre Brattåsen (214m) 11.02.2021 14:33
Søndre Brattås (217m) 11.02.2021 15:24
Langevannsåsen (170m) 11.02.2021 16:37
Visits of other PBEs Tinghaugveien vinterparkering (108m) 11.02.2021 14:03
Utkikkspunkt Søndre Brattås (212m) 11.02.2021 15:25

Det stod mellom 3 turalternativ denne ettermiddagen. Jeg valgte å reise dit det var meldt minst kaldt, så da ble det skitur på grensa mellom Tønsberg og Sandefjord kommune, litt nord for Andebu.

Rundt 7 minusgrader da jeg ankom den store parkeringsplassen som var opparbeidet ute på et jorde like nord for Tinghaug. Her var det en avgift på 60 kroner for vedlikehold og måking av plassen. Betaling ble gjort med Vipps. En liten bris gjorde det temmelig surt, og jeg ble fort kald den lille tiden jeg brukte på å gjøre meg klar for skitur. Sola skinte fra skyfri himmel, men det hjalp lite i den kalde vinden. Her var det bare å komme i gang og gå seg varm.

Stor parkeringsplass.
Stor parkeringsplass.

Gode og fine skispor i starten der løypa fulgte vei. Like etter passering Nyhusåsen og Nyhusmyr forlot jeg skiløypa for å vandre over Nordre Brattåsen (214) og Søndre Brattås (217). Denne etappen utenfor skisporene skulle bli tidkrevende...

Mot Nordre Brattåsen (214) stampet jeg oppover en traktorvei. Det var jo ikke store snømengdene i dette området, men her tråkket jeg nedi til langt opp på leggen. Litt tungt dette for en vinterdvask og utrent kontorrotte. Heldigvis lå det mindre snø under trær, og noen dyr hadde gått før meg. Men dyresporene var i grunn ubehagelig å følge, da de var så ujevne. Glemt var i hvert fall nå den iskalde parkeringsplassen... Nå måtte det luftes litt. Og det etter denne lille motbakken. Kondis, hva er det?

Nordre Brattåsen består av to jevnhøye kuler. Den østre skal være høyest, men jeg tok en sving bortom den vestre også. Her oppe var skogen mer åpen, og det var greit å gå på ski.

På Nordre Brattåsen (214).
På Nordre Brattåsen (214).

På vei sørover til skaret mot Søndre Brattås (217) ble det mer langt mer uveisomt fra 200 meters koten og nedover. Her kom jeg inn i partier med ganske tett småskog som var bøyd ned i snøen. Disse er en fordel å styre unna når man kommer kjørende på ski... I tillegg var det flere større trær som hadde falt overende, som jeg måtte krype innunder eller skreve over. Håpløst å gå på ski her, så jeg ble nødt til bære skiene i det verste partiet. Mens jeg bakset meg fram klarte jeg å miste den ene skien, og måtte pent stabbe noen meter tilbake i snøen da jeg oppdaget dette.

Ikke lett å gå på ski her.
Ikke lett å gå på ski her.

Opp mot Søndre Brattås (217) ble det derimot langt lettere å gå... Her var det en godt nedtråkket sti, så jeg tok skiene i henda og ruslet til topps. Lite utsikt fra det flate toppområdet, men drøyt 50 meter mot øst var et utsiktspunkt hvor jeg så langt østover.

Furua i forgrunnen til høyre står trolig på høyeste punkt på Søndre Brattås (217).
Furua i forgrunnen til høyre står trolig på høyeste punkt på Søndre Brattås (217).
Fra utsiktspunktet litt øst for toppen av Søndre Brattås.
Fra utsiktspunktet litt øst for toppen av Søndre Brattås.

Stien jeg hadde fulgt opp mot Søndre Brattås (217) fortsatte sannelig videre sørover. Så flaks da, siden jeg hadde tenkt meg i den retningen. Da ble det til at jeg vandret videre med ski og staver i henda, og satset på at denne stien ville føre meg ned mot skiløypa igjen. Og det gjorde den nesten...

Jeg havnet nå ut mot den bratte vestsiden på Søndre Brattås. Her så jeg skiløypa nedenfor meg. I tillegg fikk jeg flere steder god utsikt vestover.

Utsikt mot vest/nordvest, sett fra kanten av den bratte vestsiden på Søndre Brattås (217).
Utsikt mot vest/nordvest, sett fra kanten av den bratte vestsiden på Søndre Brattås (217).

Som nevnt kunne jeg altså følge stien nesten helt til den preppa løypetraseen. Det var da det gjensto 150 meter at stien plutselig forsvant i en helt annen retning (mot sørøst). Her gikk jeg siste biten på en traktorvei. Ned en litt isete bakke og over en bekk, og så var jeg tilbake i løypa igjen.

Jeg fulgte nå skisporene forbi Skatvedtsetra, og så nordover rundt Gransetra. Deretter litt mot øst, for så å ta løypa over Langevannsåsen. Toppunktet på denne åsen var kun 10-12 meter til siden for skisporet, så den var enkel å plukke med.

Gransetra.
Gransetra.
Dagens siste solstråler fikk jeg her på toppen av Langevannsåsen (170).
Dagens siste solstråler fikk jeg her på toppen av Langevannsåsen (170).

Siste etappen skled jeg nordover og rundt nordenden på Langvannet. Snart var jeg tilbake i løypa hvor jeg hadde starten turen, og derfra mest nedover tilbake til bilen.

Skiløypene på runden jeg tok var noen plasser sterkt preget av at det var lite snø. Særlig gjaldt dette der løypa gikk gjennom stor og tett skog. Her var det enkelte steder blåis i traseen, og et par steder til og med grus og stein som stakk fram. Men der løypa fulgte veier i åpent terreng, var det fine spor og nok snø.

Start date 11.02.2021 14:03
(UTC+01:00)
End date 11.02.2021 16:58
(UTC+01:00)
Total Time 2h 55min
Moving Time 2h 18min
Stopped Time 0h 36min
Overall Average 3.5km/h
Moving Average 4.5km/h
Distance 10.3km
Vertical meters 241m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.