Puttekollen & Langevannskollen - Larvik (02.04.2017)  4


Start point Hvarnesdalen (119m)
Endpoint Hvarnesdalen (119m)
Characteristic Hike
Duration 1h 36min
Distance 4.8km
Vertical meters 255m
GPS
Ascents Langevannskollen (303m) 02.04.2017 17:43
Puttekollen (306m) 02.04.2017 18:05
Visits of other PBEs Hvarnesdammen (130m) 02.04.2017 18:33

Kom sent av gårde denne søndagen. Vår eldste datter og hennes venninne fikk besøk av to gutter, og først etter å ha kjørt alle til Drammen sentrum, ble jeg etter hvert klar for et nytt besøk i Vestfold. Var usikker på om jeg skulle gidde å reise, men fant ut at jeg kunne gå for den korteste turen jeg hadde plukket ut og lastet ned kartet over. Været var jo helt ok, med vekslende skydekke og noen få byger. Mye blå himmel og sjanser for sol, tross alt.

Etter å ha kjørt sørover langs Lågen forbi Svarstad og Steinsholt, passerte jeg endelig Hvarnes kirke. Rett etter kirken svingte jeg av til venstre oppover i Hvarnesdalen. Ingen bommer her, men veien er tydeligvis lite brukt. Var spent på om jeg kom helt til Hvarnesdammen… det gjorde jeg ikke! I en bratt kneik etter ca 1 km var det et gedigent gjørmehull i veien. Jeg greide så vidt å passere ved å ha hjulene på hver side av hullet. Hadde jeg fått et hjul oppi, ville jeg garantert ha slått oppunder bilen og trolig satt meg fast. Jeg fortsatte litt til, men da det ble en del snø og is i veien, i tillegg til mye kvist og trær som var ryddet sånn halvveis ut av veien, ga jeg opp. Veiskulderen var akkurat bred nok til at min lille bil kunne stå parkert uten å sperre for eventuelt andre som måtte kjøre forbi. Det ville trolig ikke være mange…

Hit og ikke lenger... Fant det best å parkere her. Lengre inn (i bakgrunnen) ble det en del is og snø i tillegg til mye kvist i veien.
Hit og ikke lenger... Fant det best å parkere her. Lengre inn (i bakgrunnen) ble det en del is og snø i tillegg til mye kvist i veien.

Det er mye bratte skrenter og stup her i Vestfold, så det er en fordel å følge veier og stier der man kan, hvis man har litt dårlig tid. Her kunne jeg i starten fortsette på veien forbi parkeringen (som er merket av på Peakbook-kartet) og videre til Hvarnesdammen var passert. Enkelte partier med snø og is på denne strekningen. Etter Hvarnesdammen fulgte jeg gammel traktorvei/sti som nå dreide sørover. På et flatt parti var det mye nedblåste trær over stien, men det var heldigvis bare en kort strekning hvor vinden virkelig hadde fått tak. Stien delte seg like etter de nedblåste trærne, og på vei oppover valgte jeg nok feil, for stien forsvant til slutt. Det var imidlertid ikke langt å gå i skog og lyng før jeg kom inn på stien som går i en noe mer vestlig bane. Denne fulgte jeg ned igjen.

Da det flatet ut mellom Langevannskollen og Puttekollen, svingte jeg inn i ganske tett skog. Jeg styrte unna en loddrett vegg og noen mindre småskrenter, og videre til topps på Langevannskollen (303) ble det mye mer åpent og lettgått i fin furuskog. Ikke mye utsikt fra selve toppen, men østover er det bratt, så der kunne jeg se et stykke innimellom furuene. Sola var dessverre borte bak noen skyer, og der holdt den seg stort sett hele turen.

På toppen av Langevannskollen (303).
På toppen av Langevannskollen (303).

Bort til Puttekollen (306) gikk det greit uten noe særlig med heft og plunder. Jeg sjekket kart med 1-meters koter for å styre unna de verste småstupene, og kom meg greit til topps. Puttekollen (306) kunne by på riktig fin utsikt i vestlig retning. Åpen og flott topp! Jeg tok en liten pause her med drikke og fotografering, før det var tid for retur.

Toppvarden på Puttekollen (306).
Toppvarden på Puttekollen (306).
Utsikt vestover fra Puttekollen (306). Den store åsen midt i bildet er Berganvarden (456).
Utsikt vestover fra Puttekollen (306). Den store åsen midt i bildet er Berganvarden (456).
Mot nordvest fra toppen av Puttekollen (306).
Mot nordvest fra toppen av Puttekollen (306).
På Puttekollen (306).
På Puttekollen (306).

På tilbaketuren gikk jeg nordover og ned til stien, som jeg nå fulgte en litt annen variant av. Tok sløyfa som går lenger vest, før den møter stien jeg gikk oppover. Denne sløyfa er også lite brukt, og var ganske gjengrodd noen steder. Til slutt rask gange samme vei tilbake til bilen nede i Hvarnesdalen. På kjøreturen nedover i dalen kom jeg trygt over det svære gjørmehullet i veien. Siktet, og unngikk hjul nedi hullet. Det var dagens crux.

Start date 02.04.2017 17:03
(UTC+01:00 DST)
End date 02.04.2017 18:37
(UTC+01:00 DST)
Total Time 1h 33min
Moving Time 1h 22min
Stopped Time 0h 11min
Overall Average 3.1km/h
Moving Average 3.5km/h
Distance 4.8km
Vertical meters 241m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.