Larstind (23.07.2023)


Duration 9h 18min
Distance 19.0km
Vertical meters 816m
GPS
Ascents Nørdre Larstinden (2,077m) 23.07.2023 10:40
Larstinden (2,108m) 23.07.2023 12:15
Visits of other PBEs Larstinden - klatring nordeggen (2,000m) 23.07.2023 13:34
Snøheim (1,474m) 23.07.2023 17:36

Dårlig værmelding over alt, men ikke aller verst på Dovrefjell. Sekretæren «kuppa» turplanlegginga, og bestemte teltovernatting i Svånådalen. Tok 1630-bussen fra Hjerkinn, og gikk ca 7 km inn i Svånådalen. Der begynte, sjølsagt, å klessregne - så det meste var fuktig før vi fikk opp teltet. Hengte ting til tørk, og fyrte med primus. Etter ei stund måtte Turplanlegger ut et nødvendig ærend. Stikker hodet ut av teltet og utbryter «OI» - som Seretæren har skjønt er Heidøl og betyr moskus. «E kødda ikkje, døm æ rett bortpå her». Naturens kall fikk vente, vi lå i teltet og kikka på dem gjennom lufteluka. På det nærmeste var de max 30 meter fra teltet. De tusla etter hvert videre, og Turplanlegger fikk kvitta seg med overskuddsvæske - uten en hissig moskus som tilskuer. Regner gjorde at bekken flomma over, og kom under teltet. Det ble lagd drenering med fjellsko.

Våkna i teltet etter ei god natts søvn - tross alt. Bekken var borte, og vi kosa oss med kaffe og frokost. La igjen det som ikke var nødvendig, og pakka om sekkene. Gikk radig bort til det siste vatnet før oppstigninga til Larstind. Litt uveisamt her, men ingen større utfordringer før vi kom til «LilleLars. Her var vi litt usikker på vegen videre, og rota litt. Gikk for mye rett opp på ryggen, så vi måtte fram med sikringsutstyr. Kom oss etter hvert fram til rappellen. Hvordan var dette igjen? Var der til høyre eller venstre? Turplanlegger firte med Sektetæren, alt for langt til høyre. Fant ut at skulle vi komme opp att her - måtte han sjøl rappellere på venstresida (sjå bilde). Litt ekstra orging med tau da, men det lureste vi gjorde denne dagen.

Utfordrende forhold på bløtt fjell/stein - og enda til nysnø enkelte plasser. Greit gjennom tunellen - Sekretæren var bekymrer for om rumpa var for brei - men det gikk fint ;). Så kom vi til et parti som var svært utsatt på det glatte føre. Hadde heldigvis et tau tenkt til slyngebruk i sekken - dette benyttet vi for å sikre opp her. Ei utglidning ville fått katastrofale følger.

Ingen større utfordringer før vi kunne klappe toppvarden. Samme veg tilbake. Turplanlegger sikra Sekretæren ned det utfordrende (glatte) partiet. Slyngetauet holdt akkurat! Så skulle han etter sjøl. Klatra ned der det var minst utsatt, kasta tauet rundt en sten og Sekretæren gikk inn i tunellen og sikra han ned.

Ute på den andre sida var planen at Sekretæren skulle sikre Turplanlegger på topptau - men det hadde kilt seg, så han måtte sikre sjøl på klemknut. Gikk fint. Rota litt med å finne vegen videre - men der løste seg til slutt. Da vi kom ned fra «LilleLars» - ble det dagens første matpause. Der gjorde seg!

Forsiktig ned den glatte ura, men forholdsvis rask retur til teltet. Fant ut at vi kunne rekke 1730 bussen fra Snøheim. Pakka raskt sammen og gikk av gårde så fort vi klarte med tunge sekker. Nyt «OI» fra Turplanlegger - dere skjønner tegninga? Omvei da, for ikke å erte opp «naboene» våre. Denne omvegen kosta oss bussen :( H#%^ moskus!! Da vi kom på den siste haugen før Snøheim, gikk bussen :( Så mye for å småjogge Svånådalen med tung sekk!

På Snøheim var ambulansehelikopteret i aksjon, så enda mer dramatikk. Ikke noe alvorlig ble det sagt - så håper det. En fjellpils med og en uten i peisestua på Snøheim - mens vi venter på siste buss. Ble god tid til turrapport-skriving da.

En tur for minneboka dette - på alle måter ;)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.