Trolløypa fra Høvringen til Måsåplassen (04.03.2023)


På Høvringen starter Troll-løypa
På Høvringen starter Troll-løypa

START PÅ HØVRINGEN

Vi ble bare to på denne turen, Per Hunnes Hansen og Knut Skallerud.

Odd Petterson måtte bli hjemme på grunn av en fallskade i familien.

Vi var spente på hvordan stortåa og foten til Per ville oppføre seg etter en nylig operasjon. Det faste mannskapet var derfor ganske redusert i år.

Turen startet med tog til Otta, minibuss til Høvringen Fjellstue, "verdens beste buffet", god frokost og avgang kl 10.00 lørdag 4. mars i kjølige og "blåsete" forhold.

Sol, blå himmel, minus 10C og vind i 10 m/s i ryggen. Atskillig mer i kastene.

Smuksjøseter i det fjerne
Smuksjøseter i det fjerne

Første stopp var Smuksjøseter for kaffe, bolle og på med mer klær. Oppkjørte løyper dit.

Neste stopp var Peer Gynt-hytta, som vi hadde besøkt før og som selger gode vafler om sommeren. Nå stengt. Flott fredet steinhytte!

Per i sitt rette element - foran Peer Gynthytta
Per i sitt rette element - foran Peer Gynthytta

Etter et par kilometer etter hytta svingte vi mot øst og gikk mot løypa som går fra Spranget mot Rondvassbu, der det er parkering om sommeren. Vi prøvde å gå mot DNT-hytta for å spise matpakka der, men vindkastene på 18 - 20 m/s tvang oss til å peke nesa mot dagens mål for overnatting: Mysuseter.
22 km - 6 timer

MYSUSETER - ELDÅBU

Etter en tur i svømmehallen, badstuen, middagssalen og et slag biljard, gikk vi til køys på Rondane høyfjellshotell. Våknet til tett snøvær.
Vi fulgte delvis nedsnødde oppkjørte skiløyper langs Furusjøen til Nysetra. Der var det et stykke som ikke var kvistet. Lunsjpakka ble fortært sittende i le av et seterbygg, mens snøen drysset ned på brødskivene. Etter en kilometer oppover lia kom jammen meg sola frem og vi kunne se hvor vi skulle gå. Løypa var før dagens snøfall kjørt opp med snøscooter og merket med bambuspinner oppover i fjellskogen mot høyfjellet. Vel oppe blåste det godt fra nordvest og vi tuslet av gårde på knotete ruglete underlag som bølgene på Nordsjøen.

Når man går denne ruten ser man Eldåbu 2 timer før man kommer frem fordi man gå helt innerst i bekken Eldåa før man kan dreie sydover mot hytta. Det ble lange 2 timer på vanskelig føre og i sterk kald vind. Eldåbu er dog en perle, med nydelig beliggenhet og fullt matlager.
Her hadde vi begge vært før og nøt overnattingen der vi hadde hytta helt for oss selv.
20 km - 7 timer

DNT-hytta Eldåbu
DNT-hytta Eldåbu

ELDÅBU - VESLEFJELLBUA

Iskald morgen, borti 20 kuldegrader; vi ventet til kl 10.30 med avgang, da tempen hadde kommet opp i minus 13C. Sola skinte fra blå himmel og vi måtte bytte til tynnere genser under jakka etter en halvtimes gange. Turen over til Spitsbergseter og Venabufjellet var nydelig.

Tilbakeblikk mot Rondane. Foto Per Hunnes Hansen
Tilbakeblikk mot Rondane. Foto Per Hunnes Hansen

Vi kom inn på oppkjørte spor ved Klopptjønna. Derfra bar det i trikkeskinner til kaffe, skolebolle og vafler, samt lading av mobiltelefoner på Spitsbergseter.

Senere i flott kveldsol fulgte vi det oppkjørte sporet for Trolløypa til den nye DNT-hytta Veslefjellbua, som erstatter Gråhøgdbu. Den er flyttet til Maihaugen. Veslefjellbua består av 2 hytter, et uthus og et pumpehus, levert av Heddahytter.

Flott anlegg, men uvant med en DNT-hytte så nær offentlig vei. Vi hørte bilene på veien.
Et minus var at matlageret var nesten tomt for middagsmat.
15 km - 4 timer pluss lang pause

Veslefjellbua
Veslefjellbua

VESLEFJELLBUA - JAMMERDALSBU

Etter et fantastisk måneskinn (fullmåne dagen etter) fra øst over fjellet Muen og utsikt til Venus og Jupiter i vest, stod solen opp til 20 kuldegrader. Siden dagens etappe skulle gå i den oppkjørte Trolløypa mesteparten av turen, drøyde vi avgang sammen med det hyggelige bekjentskapet Rigmor og Morten fra Asker, som også bodde på hytta. Ved avgang kl 11 hadde tempen også denne dagen steget til minus 13C.
Vi dro av gårde i altfor mye klær og hadde følge med en gruppe tyske skiturister fra Spitsbergseter. Vi stoppet innimellom. De passerte oss. De stoppet og vi passerte dem.

Uvant med oppkjørte løyper i høyfjellet
Uvant med oppkjørte løyper i høyfjellet

Løypene var allerede preparert for skirennet Lillehammer Troll Ski Marathon som går 15. april 2023 fra Venabu til Sjusjøen/Hornsjø. Man kan velge mellom 4 distanser. Hoveddistansen er 95 km til Sjusjøen.

Vi tok av fra den oppkjørte løypa etter 16 km og gikk i et enkelt spor opp til Jammerdalsbu, en eldre, ekte og koselig DNT-hytte, som lå vakkert til med flott utsikt vestover.

Annekset på Jammerdalsbu
Annekset på Jammerdalsbu

Dagen hadde gitt oss flott solskinn, litt kjølig vær, men mye smerter i stortåa til Per, på en fot han hadde operert for altfor kort tid siden. Tåa hadde plaget han hele veien, men mest denne dagen, så vi måtte ta det med ro og ta en del pauser.
Andre gjester på Jammerdalsbu var en tysker som hadde gått alene fra Gomobu ved Hamar og skulle gå opp til Rondane, fortsette gjennom Jotunheimen og over Hardangervidda til Haukeliseter, samt tre norske karer med pulk på vei mellom Mysuseter og Ilsetra på Hafjell.
Vi gikk 19 km på 5 timer

Mot vest på Jammerdalsbu. Solnedgang. Foto Per Hunnes Hansen
Mot vest på Jammerdalsbu. Solnedgang. Foto Per Hunnes Hansen
Mot øst på Jammerdalsbu. Månen kommer opp! Foto Per Hunnes Hansen
Mot øst på Jammerdalsbu. Månen kommer opp! Foto Per Hunnes Hansen

JAMMERDALSBU - MÅSÅPLASSEN

Per Hunnes Hansen på Ringebu
Per Hunnes Hansen på Ringebu

Tidlig opp, vask og rydding og avgang kl 9.11. Lett snødrev og 17-18 kuldegrader. Lett tur ned til den oppkjørte løypa og videre ned gjennom mosegrodd bjørkeskog til Friisvegen turistsenter, også kalt Måsåplassen. En telefon til Ringebu taxi og vips så var vi nede på jernbanestasjonen og spiste en hamburgertallerken til lunsj, mens vi ventet på toget fra Trondheim, som "bare var litt over 100 minutter forsinket"
7 km - 1.20 t
Denne turen ble en kortvariant av en tur Knut gikk i 1973, sammen med Wilhelm Østerman, for akkurat 50 år siden. Den gang gikk turen fra Hjerkinn til Sjusjøen på treski med overnatting på DNT-hytter og i telt.

Wilhelm Østerman i 1973, et par mil syd for Gråhøgdbu
Wilhelm Østerman i 1973, et par mil syd for Gråhøgdbu

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext:
Du musst angemeldet sein, um Kommentare schreiben zu können.