Bergen: Søyler og landhevingsmerke på Nordnes (28.01.2023)


Start point Bergen sentrum (47m)
Endpoint Bergen sentrum (25m)
Characteristic Hike
Duration 0h 18min
Distance 1.4km
Vertical meters 57m
GPS
Visits of other PBEs Nordnespynten totempel (5m) 28.01.2023 12:02

Objekter på Nordnes som ble foreslått vernet
Ute på Nordnes rett bak Nordnes sjøbad står det 3 søyler som ble brukt til Komparasjonsbasis for stålmålebånd, bygget i 1914. Nede ved vannkanten er det et horisontalt landhevingsmerke hugget i fjell, over merket er det hugget inn årstallet 1839 i fjellveggen. Søylene og landhevingsmerket ble foreslått fredet sammen med 40 andre varder og objekter under kategori Kartverket.
Det ble derfor en lørdagstur ut på Nordnes for å besøke disse objektene.

Nordnes pynten med sin totempel
Nordnes pynten med sin totempel

Søylene står mellom spaserveien og Nordnes sjøbad der det i dag var full aktivitet med badende i bassenget med sine 33 grader og sjøen med 6 grader.
En søyle er fritt tilgjengelig bak badehuset mens de 2 andre står inne på et avlåst område tilhørende de badende. Søylene er likevel godt synlig få meter fra spaserveien som går ut på Nordnes pynten.

Søyle nord
Søyle nord
Søyle i midten
Søyle i midten
søyle syd
søyle syd
kart over søylene
kart over søylene

Forskrift om fredning av statens kulturhistoriske eiendommer
Kapittel XX - Fredete eiendommer i landsverneplan for Statens Kartverk

KOMPARASJONSBASIS FOR STÅLMÅLEBÅND
Fredning kompleks
Omfang: Fredningen omfatter tre betongsøyler. Fredningen inkluderer hovedelementer som konstruksjon, form og materialbruk.
Formål: Formålet med fredningen er å bevare Komparasjonsbasis for stålmålebånd som et kulturminne representativt for den statlige oppmåling av Norge. Formålet er å sikre bevaring av elementer knyttet til basisens opprinnelige funksjon.
Begrunnelse: Komparasjonsbasisen på Nordnes ble brukt i lokalt oppmålingsarbeid i Bergen. Basisen ble etablert i 1914, for å kunne kvalitetsikre lengden på invarstrengene som ble brukt til å måle basislengder i kartet over Bergen. Bergen hadde på starten av 1900-tallet sitt eget koordinatsystem brukt i kartlegging av byen. Dette koordinatsystemet het Bergen lokal. Basisen ble brukt også etter at Bergen kom inn i det nasjonale koordinatsystemet, frem til elektrooptiske avstandsmålere kom på 1970-tallet.
Fredning bygning
Omfang: Fredningen omfatter en betongsøyle forankret i fjell, på toppen av søylen er det en messingkule.
Fredningen inkluderer hovedelementer som konstruksjon, form og materialbruk.
Formål: Formålet med fredningen er å bevare betongsøylen som et kulturminne representativt for den statlige oppmåling av Norge. Formålet er å sikre bevaring av elementer knyttet til søylens opprinnelige funksjon.
Begrunnelse: Betongsøylen er en viktig del av komparasjonsbasisen brukt ved kontroll av invarstrenger. Mellom to søyler er det 24 m, noe som tilsvarer en invarstrengs nøyaktige lengde ved 10 kg strekk. Det var nødvendig med nøyaktig innmåling av strengene for at man ikke skulle få feil totale lengde når man senere brukte strengene til å måle opp en basis. En feil på bare en millimeter kunne gi flere centimeters utslag på den totale basislengden.

Etter varde besøket var det landhevings merket sin tur. På forhånd hadde jeg funnet ut at jeg mest sannsynlig må i båt for å kunne se merket. Merket er hugget inn i berget på et loddrett fjellparti så jeg prøvde ikke å ta meg ned til stedet. Området er i tillegg gjerdet inn trolig grunnet stup mot sjø.
Bergens Tidende har en artikkel og bilde om søylene og landhevings merket 27.06.2014
Havnivåmåling
krever abonnement

Landhevingsmerke
Landhevingsmerke

Forskrift om fredning av statens kulturhistoriske eiendommer
Kapittel XX - Fredete eiendommer i landsverneplan for Statens Kartverk
LANDHEVNINGSMERKE PÅ NORDNES
Fredning kompleks
Omfang: Fredningen omfatter et horisontalt merke hugget i fjell, over merket er det hugget inn årstallet 1839 i fjellveggen. Fredningen inkluderer hovedelementer som konstruksjon og materialbruk.
Formål: Formålet med fredningen er å bevare Landhevningsmerke på Nordnes som et kulturminne representativt for den statlige oppmåling av Norge. Landhevingsmerket bør bevares for å sikre den tidligste oppmåling av havnivå og landheving i Norge. Formålet er å sikre
bevaring av elementer knyttet til merkets opprinnelige funksjon.
Begrunnelse: Landhevingsmerket på Nordnes er ett av 29 merker hugget langs norskekysten i 1839, for å måle landhevingen i Norge. Det ble målt avstand ned til tang og rurlaget, og dette ble gjentatt i 1939. Landhevingen var ikke stor nok til at det fikk utslag på 100 år.
Landhevingsmerket har blitt brukt til å definere «Nordnes null» som ble brukt til å definere høydesystemet på lokale kart i Bergen før det nasjonale høydesystemet kom på slutten av 1800-tallet.
Fredning bygning
Omfang: Fredningen omfatter et horisontalt merke hugget i fjell, over merket er det hugget inn årstallet 1839 i fjellveggen. Fredningen inkluderer hovedelementer som konstruksjon og materialbruk.
Formål: Formålet med fredningen er å bevare Landhevningsmerke på Nordnes som et kulturminne representativt for den statlige oppmåling av Norge. Landhevingsmerket bør bevares for å sikre den tidligste oppmåling av havnivå og landheving i Norge. Formålet er å sikre bevaring av elementer knyttet til merkets opprinnelige funksjon.
Begrunnelse: Landhevingsmerket på Nordnes er ett av 29 merker hugget langs norskekysten i 1839, for å måle landhevingen i Norge. Det ble målt avstand ned til tang og rurlaget, og dette ble gjentatt i 1939. Landhevingen var ikke stor nok til at det fikk utslag på 100 år. Landhevingsmerket har blitt brukt til å definere «Nordnes null» som ble brukt til å definere høydesystemet på lokale kart i Bergen før det nasjonale høydesystemet kom på slutten av 1800-tallet.

Forslag til fredning 2011
Avsluttet høring, liste over 40 varder og objekter

Fredningsvedtak vedtatt nov. 2022 og gjelder nå 37 komplekser. I oversikten finner du fredningsvedlegget for hvert enkelt kompleks.

Fredningsvedtak 37 varder og bolter

Otto sin liste over Vernede varder og objekter består av 51 som ble foreslått vernet. Nå viser det seg etter det jeg forstår at noen varder og de fleste objektene ikke ble vernet likevel, eller har de en annen vernestatus?

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.