Montseratt -Roca de Sant Salvador via Coll de la Canal Plana (30.03.2024)


Duration 3h 00min
Distance 9.8km
Vertical meters 964m
GPS
Ascents Roca de Sant Salvador (1,155m) 30.03.2024 12:34

Mye utfartstrafikk i Påsken til Montseratt gjør at det fort blir kø foran innkjøringen til selve turiststedet og parkeringen til landsbyen Monestir de Montserrat. Vi så flere parkerte under de stupbratte fjellsidene, over grøftekanten. Etter litt fin-dirigering og oppbygging av sten i bunnen av grøften fikk vi parkert ute av veien, - såvidt. Slik sparte vi noe tid på å få parkert. Hvor mye vet vi ikke.

Vi hadde ennå ikke rukket å orientere oss, og lite var planlagt. To av oss hadde vært her før, men kommet opp med gondol fra lavlandet nedenfor, så de var like desorienterte som oss andre to. Noen ville tusle avgårde, en ville rett til topps. Etter litt frem og tilbake valgte jeg å kjøre solo.
Jeg gikk derfor tilbake til "start" og fant et bekkeleie/utydelig tråkk rett mot Roca de Sant Salvador. Her var det buskete og diverse sleipe partier, og klyving måtte til. Etter en 100 høydemeter beveget jeg meg ut av bekkeleiet og fant et litt tydeligere tråkk. Men man måtte passe på så man ikke mistet det.
Etter nok en hundremeter møtte jeg en dame på treningstur, på en kryssende retning. Her var det en mye tydligere og bredere sti. Hun ville ha meg mot Monestiriet. Det var jo ikke derfor jeg hadde valgt den bratte ruta, så jeg bestemte meg for å overse henne.
Litt senere traff jeg to menn med hund. De prøvde på det samme, nemlig geleide meg i retning klosteret og landsbyen. Når jeg insisterte på at jeg ikke skulle dit, og ville opp, for tredje gang, hørte jeg ordene Coll de la Canal Plana. Coll trodde jeg betydde renne/dal, men det vet jeg fortsatt ikke. Nå øynet jeg et håp. De sa det var en mulighet, som aper kunne forsere, og som de absolutt frarådet meg. Da skjønte jeg at målet var inne rekkevidde.
Et stikryss, ikke veldig tydelig, på den mer horisontale hovedstien de andre gikk på, som gikk rett opp, etter hvert mellom de flotte fjellformasjonene. Her var ingen klyving, bare bratt og svingete sti, så mye pusting og pesing.
Jeg var forøvrig helt alene på denne ruta. Sikkert en fordel. Senere fikk jeg vite at resten av turfølget hadde valgt noen tilsvarende stier, og hadde nær omkommet ved to anledninger, da klatrere lengre opp i fjellet hadde løst ut stein, som nesten traff de. OBS! OBS!

Etter nok en hundre høydemeter eller så var jeg omsider oppe i en sadel, på en mer fornuftig sti. Herfra svingte jeg til venstre, så til venstre etter rød merking etter et par hundre meter, og oppstigningen på Roca de Sant Salvador kunne begynne. Fjellene er runde men majestetiske. De består av konglomerat og er derfor veldig rue. De har få sprekker, men desto mer knaster av stein som stikker ut. Altså god friksjon, men mindre å holde fast i.
Mot toppen var et stort følge med Spanjoler. Det er bratt, en trang kamin på 3-5 meter må forseres, og ikke alle i følget gikk de siste meterne. Heldigvis var de på vei ned, så jeg unngikk kø i kaminen. Toppen er ikke vanskelig og gir en fantastisk utsikt. Spesielt til de andre taggene i den serraterte fjellkjede, men også til havet og Barcelona.

Etter toppen surret jeg rundt i høyden, fant en sti rundt en flott dal, og holdt høyden til det nærmet seg slutten av turen. Jeg møtte flere hyggelige folk og så mange klatrere i sving i denne populære fjellkjeden, bare en 45-minutts kjøretur fra Barcelona. Herfra kunne man ta fjellbane, men jeg valgte stien ned til klosteret og den lille fjellandsbyen.
Fin temperatur på ca. 15 grader, mer folk ned i "byen" enn oppe på stiene. Byggverkene her nede er imponerende, men lange køer i kafeen og suvenirsjapper fristet ikke etter den flott fjellturen. Så jeg fant de andre og suste avgårde til "Barca".

Tydelig(?) kryss av stokker som forteller deg hvor du ikke bør gå. Steinsprangfaren er absolutt til stedet her også.
Tydelig(?) kryss av stokker som forteller deg hvor du ikke bør gå. Steinsprangfaren er absolutt til stedet her også.
Dagens topp. Folk på vei ned Roca de Sant Salvador. Folk over og under kaminen.
Dagens topp. Folk på vei ned Roca de Sant Salvador. Folk over og under kaminen.
Klatrere i sving på søylen rett nedenfor meg. De blir små i disse fjellene også.
Klatrere i sving på søylen rett nedenfor meg. De blir små i disse fjellene også.
Utsikt langs fjellkeden, med El Moro 1205moh med mast på, og kanskje Motserrat på 1236 bak noe til venstre(?).
Utsikt langs fjellkeden, med El Moro 1205moh med mast på, og kanskje Motserrat på 1236 bak noe til venstre(?).
Flott utsikt nord-østover fra toppen, rettning havet og Barcelona
Flott utsikt nord-østover fra toppen, rettning havet og Barcelona

<gallery>

Start date 30.03.2024 11:31
(UTC+01:00)
End date 30.03.2024 14:19
(UTC+01:00)
Total Time 2h 47min
Moving Time 2h 32min
Stopped Time 0h 15min
Overall Average 3.5km/h
Moving Average 3.9km/h
Distance 9.8km
Vertical meters 964m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.