Arkiv - dato
Arkiv - aktivitet
-
Annen vintertur (6)
- Trugetur (6)
-
Fottur (7)
- Fottur (4)
Arkiv - Etter geografi
Lister jeg samler etter
- Fylkestopper (Norge) tom. 2017
- DNT-hytter i Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo
- Kommunetopper Østlandet
- Øytopper Rogaland
- Oppland kommunetopper tom. 2019
- Rogaland kommunetopper
- Øytopper Vest-Agder
- Buskerud kommunetopper tom. 2019
- Oslo ≥ 100m pf.
- Alle topper i Oslo
- Bundesländergipfel
- Amerikanske Delstatstopper
- Norske byer
- Telemark kommunetopper tom. 2019
- Kommunetopper tom. 2016
- Kommunetopper (fylkestopper) år 2000
- DNT-hytter i Norge
- Akershus ≥ 100m pf.
- Møre og Romsdal kommunetopper
- Oslomarka ≥ 700 moh.
Fagerborg kirke
- Dato:
- 25.08.2024
Besøkt 11.15
Fagerborg kirke ligger helt syd i Stensparken på Fagerborg i Oslo. Den stod ferdig bygget i 1903 og tilhører Fagerborg menighet. Kirken er i nygotikk og granitten som er brukt er fra Skjeberg.
Bygningen
Byggingen av kirken ble påbegynt i 1901, og kirken ble innviet 22. desember 1903 av biskop Anton Christian Bang. Kirken er en treskipet langkirke bygget i tegl, med konstruktive ledd utført i huggen granitt. Fasadene er utført i grov- og finhuggen granitt.
Kirken er oppført etter tegninger av arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg, etter en konkurranse der 54 bidrag ble innsendt. Stilmessig er kirken et resultat av jugendstilens behandling av den historistiske eklektisme. De grunnleggende trekkene er hentet fra det nyromanske og nygotikken, men filtrert gjennom jugendstilens oppmyknede >>>
Akershus slottskirke
- Dato:
- 18.08.2024
Besøkt 12.40
Akershus slottskirke (Garnisonskirken) er Forsvarets hovedkirke. Garnisonspresten har ansvaret for å planlegge og koordinere gudstjenester og kirkelige handlinger. Kirken ligger i etasjen under Christian IVs sal på slottet.
Det har etter all sannsynlighet vært kirke eller kapell på festningen siden Håkon V Magnussons tid på begynnelsen av 1300-tallet.
Den nåværende kirken ligger i sydfløyen på Akershus slott hvor deler av første etasje ble innredet som kirke etter en brann i 1527. Etter denne brannen ble hele den sydlige fløyen tatt i bruk som kirke.
I 1577–1578 ble kirken utvidet slik at den omfattet hele første etasje. I Christian IVs tid som konge ble den ominnredet og arbeidet pågikk fra 1624 og utover.
Under Christian VI skjedde det flere forandringer. Om det var >>>
Oslo Domkirke
- Dato:
- 18.08.2024
Besøkt 11.15
Oslo domkirke, tidligere Vår Frelsers kirke, er en korskirke ved Stortorvet i Oslo sentrum. Den sto ferdig i 1697, er hovedkirke for Oslo bispedømme og menighetskirke for Oslo domkirkes menighet. Samtidig er kirken landets rikskirke, og benyttes av kongehuset og staten ved offisielle begivenheter som vielser og gravferder.
Kirken skiftet navn fra Vår Frelsers kirke til Oslo domkirke i anledning Oslo bys 900-årsjubileum i 1950.
Den nåværende kirken er den tredje domkirken i Oslos historie. Kirkebygget ble reist som erstatning for Hellig Trefoldigheds kirke, som i sin tid hadde erstattet St. Hallvards domkirke. Oslo domkirke er delvis bygget av materialer fra de tidligere kirkene.
Oslo domkirke har gjennomgått flere omfattende endringer. De viktigste er ombyggingen i 1850-årene, >>>
St. Olav katolske Domkirke (Oslo)
- Dato:
- 18.08.2024
Besøk 10.45
St. Olav domkirke i Oslo er katedral for Oslo katolske bispedømme og sognekirke for St. Olav domkirkes menighet. Den ligger nederst i Akersveien, med vestfronten ut mot Akersgata, som deler seg i Akersveien og Ullevålsveien på hver sin side av kirken. Den antas å være en av Oslos mest besøkte kirker, med daglige morgen- og ettermiddagsmesser og flere søndagsmesser for fulle hus med mange som må stå i høymessen. Det holdes messe på flere språk, ettersom menigheten består av en rekke nasjonaliteter. Kirken står åpen hver dag hele året.
Kirken sto ferdig i 1856 og ble innviet 24. august det året. Først i 1896 ble den konsekrert. Kirken har helt siden opprettelsen vært biskopens kirke, men fikk katedralstatus først i 1953 da Oslo katolske bispedømme erstattet det >>>
Sagene kirke
- Dato:
- 11.08.2024
Besøkt 13:50
Sagene kirke ligger på Sagene i Oslo, syd for Arendalsgata med adresse Dannevigsveien 17. Øst for kirken dekker Sagene kirkepark hele kvartalet. Kirken ligger nær den gamle grensen mellom Kristiania og Aker i byens ytterkant mot nord. Fra den stod ferdig ble kirken i mange år omtalt også som Nordkantkatedralen, på samme måte som Grønland kirke ble omtalt som Østkantkatedralen.
Kirkebygningen
Da kirken ble bygget hørte grunnen den ligger på til Gråbeinsletta, som i dag er parken på andre siden av Kristiansands gate.
Kirken ble innviet i 1891. Den er tegnet av arkitekt Christian Fürst i nygotikk, med rød fuget tegl, spir og tak tekket med skifer, og 600 sitteplasser. Altertavlen er en kopi av altertavlen i katedralen i Antwerpen, Nedtagelsen av korset av Rubens. Et tydelig >>>
Vår Frelsers Otrodokse kirke
- Dato:
- 11.08.2024
Besøkt 13:30
Vår Frelsers ortodokse kirke
Menighetskirken til Hl. Olga menighet – Vår Frelsers ortodokse kirke – er innredet i det tidligere gravkapellet ved Vår Frelsers gravlund i Akersveien 33 i Oslo (se kart). Kirkelig Fellesråd i Oslo har leid det over 140 år gamle kirkebygget til menigheten.
Gravkapellet ble vigslet til ortodokst bruk i 2004 av metropolitt Kirill av Smolensk og Kaliningrad. Kirkerommet er utsmykket med en vakker ikonostas, lysestaker, oljelamper og ikoner. Arbeidet med utsmykking og oppussing av kirkelokalet fortsetter også i dag. I tillegg til selve kirkerommet – sentrum for det liturgiske livet – har Vår Frelsers ortodokse kirke menighetssal for foredrag, seminar og utstillinger, menighetskontor og klasserom for ikonmaler, søndagsskole og russisk kulturskole.
Gamle Aker kirke
- Dato:
- 11.08.2024
Besøkt 11.30
Arkitektur og historie
Gamle Aker kirke er den eldste stående bygning i nåværende Oslo, bygget av kalkstein på 1100-tallet, antagelig ca. 1130-80, etter modell av Hallvardskatedralen – Oslos første domkirke. Kalksteinen er hentet fra området der Vår Frelsers gravlund er, samt fra øyene i Oslofjorden, og har fossiler av blekksprut. Kirken er bygget i romansk rundbuestil med svært høy kvalitet på steinhuggerarbeidet. Stilen har paralleller i tysk og nord-italiensk arkitektur. Utvendig rundt apsis i nord-kapellet er det en slange som biter seg selv i halen - Midgardsormen. Den representerer et sjeldent uttrykk for hvordan førkristen mytologi og virkelighetsforståelse brukes i et nytt kristent verdensbilde. Denne, sammen med et kors innvendig over syd-alteret, er den >>>
Glotjernskollen
- Dato:
- 01.10.2023
Parkerte bilen ved Hakadal utfartsparkering, og syklet inn til litt nord for vannet store Gørja. Herfra østover på sti noen hundre meter, før stien gikk i feil retning. Så bushing videre mot toppen. Prøvde å ta en snarvei ned en kløft på retuen, men kom i nokså bratt terreng, såpass bratt at jeg turte ikke fortsett. Måtte backtrakke et stykke før jeg kom meg ned til Nedre Glotjern. Ikke de fineste toppene dette. Hadde bare skalljakke på når jeg syklet ned til Hakadal igjen, og det ble i kaldeste laget. Varmeapparatet på full guffe hele veien hjem. Lett overskyet.
Start fra Hakadal utfartsparkering kl. 15.30
Glotjernsoksle Vest
Fremme 17.00
Glotjernskollen
Fremme 17.10
Nede 18.20
Lengde Sykkel 18.5 km - Fottur 2.5 km