Arkiv - dato
Arkiv - aktivitet
-
Annen vintertur (6)
- Trugetur (6)
-
Fottur (7)
- Fottur (4)
Arkiv - Etter geografi
Lister jeg samler etter
- Fylkestopper (Norge) tom. 2017
- DNT-hytter i Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo
- Kommunetopper Østlandet
- Øytopper Rogaland
- Oppland kommunetopper tom. 2019
- Rogaland kommunetopper
- Øytopper Vest-Agder
- Buskerud kommunetopper tom. 2019
- Oslo ≥ 100m pf.
- Alle topper i Oslo
- Bundesländergipfel
- Amerikanske Delstatstopper
- Norske byer
- Telemark kommunetopper tom. 2019
- Kommunetopper tom. 2016
- Kommunetopper (fylkestopper) år 2000
- DNT-hytter i Norge
- Akershus ≥ 100m pf.
- Møre og Romsdal kommunetopper
- Oslomarka ≥ 700 moh.
Avaldsnes kirke - Karmøy - Rogaland
- Dato:
- 06.04.2025
Besøkt 18.00
Her er det IKKE Kirkeskip
Avaldsnes kirke er en steinkirke fra middelalderen i Avaldsnes sogn i Karmøy kommune, Rogaland.
Historie
Før denne kirken skal det ifølge sagaen ha vært en trekirke bygget av Olav Tryggvason her. Muligens er det den samme kirken som nevnes meget eksplisitt i Olav den helliges saga. Det er sannsynlig at steinkirken er bygget på samme sted som denne.
Kirken har vært et landemerke for sjøfarere som har reist gjennom Karmsundet de siste 750 årene. Kong Håkon Håkonsson ga tillatelse til å bygge en kirke her rundt 1250. Den var ikke ferdig før 1320, og var den gangen den fjerde største i landet. Kirken ble viet til St. Olav og fikk tittelen Kongelig Kapell av Håkon Magnusson. I den samme perioden ble den én av fire kirker der det ble drevet undervisning, >>>
Stødle kyrkje - Etne - Vestland
- Dato:
- 06.04.2025
Besøkt 12.20
Her er det IKKE Kirkeskip
Stødle kirke (Stødle kyrkje) er en langkirke fra 1160 i Etne kommune i Vestland fylke.
Byggverket er i stein og tre og har 245 plasser. Middelaldersk steinkirke i romansk stil er kor i den nåværende kirken, og det gamle koret er sakristi (restaurert 1958). Skipet av tre er tilbygd på 1600-tallet. Kirkeklokker fra middelalderen.
Kirken er Erling Skakkes tidligere huskapell mens han residerte på Stødle 1115-79.
Adkomst til stedet, som er et velkjent turistmål, er via Fv35 og E134.
Grindheim kirke - Etne - Vestland
- Dato:
- 06.04.2025
Besøkt 11.50
Her er det IKKE Kirkeskip
Grindheim kyrkje er en langkirke fra 1728 i Etne kommune i Vestland fylke.
Byggverket er i tre og har 248 plasser. Enskipet tømmerkirke uten tårn. Denne kirken ble påbegynt et helt annet sted, men en måneskinnsnatt flyttet folket på Grindheim hele kirken dit den nå står.
Gjerde Kyrkje - Etne - Vestland
- Dato:
- 06.04.2025
Besøkt 11:20
Her er det IKKE Kirkeskip
Gjerde kyrkje er ei langkyrkje i Etne kommune i Vestland. Kyrkja vart flytta til Etne frå Lille Sandviken i 1676, men er eldre. Det er ikkje kjend nøyaktig kor gamal. Årstalet 1599 skal vere å finne i kyrkja, men somme trur at kyrkja er eldre. Det har elles vore kyrkje i Etne sidan mellomalderen.
Etne kirke - Etne - Vestland
- Dato:
- 06.04.2025
Besøkt kl 10.00
Her er det IKKE Kirkeskip
Etne kirke er en arbeidskirke i mur med cirka 330 sitteplasser. Kirkebygget sto ferdig i 2013 og ligger i sentrum av Etnesjøen i Etne kommune, tidligere Hordaland. Kirken er reist inntil Enge bedehus, og det er forbindelse mellom de to byggene.
Etne kommune har i alt fem kirker, hvorav to ligger i sentrum av Etnesjøen. Siden den nye arbeidskirken mangler egen kirkegård og leggplass, brukes Gjerde kirkes.
Langfoss
- Dato:
- 06.04.2025
På årets første bobiltur, passerte jeg Langfoss. Den ligger nesten innerst i Åkrafjorden, og på sydsiden av denne. Den er Norges femte høyeste fossefall, med en høyde på ca 650 m.
Langfossen, også kalt Langfoss, er en foss i Vaulaelva i Etne kommune i Vestland fylke. Fossen renner ut på sørsida av den innerste delen av Åkrafjorden. Med et totalfall på 612 meter er Langfossen den femte høyeste fossen i Norge. Europavei 134, som går langs Åkrafjorden, krysser fossen over en veibru like over utløpet i fjorden.
Turisme
Ved fossen er det parkering og rasteplasser, noe som gjør fossen svært tilgjengelig for turister og skuelystne. Parkeringsplassen er også utgangspunkt for en skiltet topptur, en vandring langs bratte stier og steinlagt seterveg til Langfoss-stølen på fjellet.
Sauabrehytta
- Dato:
- 05.04.2025
Kjørte til Bergstø, og herfra på meget bratt grusvei ca 1.3 km før jeg fant en fin liten plass å parkere på venstre side av veien. Overnattet her. Startet å gå i 10 tiden i veldig fint vær. Gikk til Bergstøstølen, og videre herfra på truger forbi Bergstøvatnet og Skjeggesvatnet. Videre vest for fjellet Skjeggesnuten, og så direkte ned til Sauabrehytta. Hytta ligger utrolig fint til sørøst for Folgefonna. Tidlig på sesongen, og jeg var ikke helt i form, så det gikk veldig sakte. Tidvis litt bratt og litt tung snø, gjorde dette til en litt slitsom tur, og jeg brukte lang dit i dag. På vei ut av Bergstø, var det en grind, som var åpen når jeg kjørte inn, men som nå var lukket. På den sto det at dette var privat vei. Men skiltet var ikke mulig å se når grinda sto åpen.