Arkiv - dato
Arkiv - aktivitet
-
Annen vintertur (6)
- Trugetur (6)
-
Fottur (7)
- Fottur (4)
Arkiv - Etter geografi
Lister jeg samler etter
- Fylkestopper (Norge) tom. 2017
- DNT-hytter i Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo
- Kommunetopper Østlandet
- Øytopper Rogaland
- Oppland kommunetopper tom. 2019
- Rogaland kommunetopper
- Øytopper Vest-Agder
- Buskerud kommunetopper tom. 2019
- Oslo ≥ 100m pf.
- Alle topper i Oslo
- Bundesländergipfel
- Amerikanske Delstatstopper
- Norske byer
- Telemark kommunetopper tom. 2019
- Kommunetopper tom. 2016
- Kommunetopper (fylkestopper) år 2000
- DNT-hytter i Norge
- Akershus ≥ 100m pf.
- Møre og Romsdal kommunetopper
- Oslomarka ≥ 700 moh.
Enebakk kirke - Enebakk - Akershus
- Dato:
- 30.03.2025
Besøkt 12.00
Her er det IKKE Kirkeskip
Enebakk kirke, i Kirkebygda på vestsiden av Øyeren, er en steinkirke fra siste halvdel av 1100-tallet. Den ble i sin tid viet til sankt Botolf. Kirken ligger like ovenfor Preståa, som i middelalderen het Igna, mens prestegården het Ignarbakki. I dag heter veien som går fordi kirken, Ignaveien.
Kirkebygg
Vi har å gjøre med en romansk langkirke med rektangulært skip og smalere/lavere, rett avsluttet kor. På nordsiden av koret er det et sakristi, også det i mur, og kirken har vesttårn.
Bygningshistorie
Som for alle kirker som er så gamle, har det skjedd endringer gjennom årene, men her er de noe mindre dramatiske enn i enkelte andre tilfeller, ihvertfall formmessig, og flere detaljer er relativt nær det opprinnelige. Ifølge Norges kirker er «skipets >>>
Hovin kirke - Indre Østfold - Østfold
- Dato:
- 30.03.2025
Besøkt 10.30
Her er det IKKE Kirkeskip
Hovin kirke er eldste kirke i tidligere Spydeberg kommune. Den fikk sin nåværende form i 1720, men kirkestedet er fra middelalderen. Kirken var viet til erkeengelen Mikael, og den skal i middelalderen ha vært relativt velstående og eid en rekke lokale gårder, deriblant en prestegård ved Prestby. Fra slutten av 1600-tallet av har vi vekslende meldinger og reparasjoner og forfall, og i 1720 ble kirken enten grundig ombygget eller nærmest nyoppført med noe gjenbruk av gamle deler. Det sies at den kirken fikk samme grunnflate med økt høyde.
Kirkebygg
Vi har å gjøre med en langkirke i tre. Skipet er relativt høyt for arealet, koret er smalere og lavere og rett avsluttet, et sakristi i øst har omtrent samme bredde som koret, men er lavere og har valmtak, >>>
Hamar Domkirke - Hamar - Innlandet
- Dato:
- 29.03.2025
Besøkt 11.40
Her er det IKKE Kirkeskip
Nåværende Hamar domkirke er en langkirke fra 1866 i sentrum av Hamar by, Innlandet fylke.
Den nye Hamar kirke ble oppført av den lokale byggmesteren Herman Frang etter tegninger av den tyske arkitekten Heinrich Ernst Schirmer i 1851 som følge av at Hamar på fikk bystatus i 1849. Så ble Hamar bispedømme igjen eget bispedømme i 1864. Følgelig ble dette den nye domkirken (i stedet for Gamle Hamar domkirke). Kirken er bispekirke i Hamar bispedømme, som omfatter Innlandet fylke, og har plass til 500 personer.
Kirkebygningen
Byggverket er i tegl og er utformet som en beskjeden langkirke, utført i en enkel tysk-romansk stil. Domkirkens eksteriør er sparsomt ornamentert med unntak av inngangsportalen, som er svært forseggjort.
Interiørmessig har domkirken >>>
Grønland kirke - Oslo
- Dato:
- 16.03.2025
Besøkt kl. 12.00
Her er det KIRKESKIP
Grønland kirke er en langkirke fra 1869. På tårnet står 1868, men optimismen var noe stor, så ferdigstillelsen var i 1869 med innvielse 3. mars dette året. Kirken ligger i Grønlandsleiret 34 på Grønland i bydel Gamle Oslo i Oslo og går ofte under navnet "Østkantens katedral". Kirkens arkitekt var Wilhelm von Hanno.
Byggverket er i tegl og oppført i nyromansk stil. Kirken har idag 800 sitteplasser, men ble opprinnelig bygget for 1399. Det gjør kirken til Oslos største, ganske interessant i forhold til bydelsutviklingen, som pr 2014 har et av Oslos laveste medlemstall i Den norske kirke. Før sammenslåingen med Gamlebyen menighet i 2013 hadde daværende Grønland menighet landets laveste medlemsandel i Den norske kirke, ca 33% av befolkningen. >>>