Archive - Date

Archive - Activity

Archive - Geography

Facebook

Forsøk på Besshøe

Date:
12.04.2023
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
6:17h
Distance:
15.5km

Forsøk på Besshøe etter å ha droppet denne under en tur gjennom Høgruta Jotunheimen i fjor. Kom inn til Memurubu dagen før, og planen var å gå over Besshøe og ned til Bessheim. På grunn av dårlig sikt og kraftig vind ble det heller ikke denne gangen noe toppstøt. Nøyde oss med å runde fjellet på sørsida og krysse Bessvatnet. Ned til Bessheim klarnet det noe opp og vi fikk noen fine svinger!

Map    

Forsøk på Surtningssue

Date:
11.04.2023
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
6:01h
Distance:
19.5km

Etter et avkortet Høgruta Jotunheimen i fjor ønsket samme gjengen å prøve å nå Surtningssue og Besshøe på nytt. Vi startet med hundespann i regi av Jotunheimen Husky Lodge fra Gjendesheim og et stykke inn Memurudalen. Kom oss ca. 6 km inn i dalen til 1270 moh med hundespann før vi fortsatte med ski på beina. Dårlig sikt, vind i høyden og et usikkert skredproblem gjorde at vi ikke nådde toppen, men heller valgte å bikke over i Hestdalen og følge denne ut igjen. Var tungt føre ut Hestdalen og flatt lys, så vi brukte litt tid før vi var nede ved Memurubu.

Map    

Hellstugupigg og breahest

Date:
05.04.2023
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
6:32h
Distance:
21.2km

Føringstur for Terje til Hellstugupiggen og Nørdre Hellstugubreahesten i godvær. Parkerte skiene ved bunnen av Hellstugupiggen og labbet opp renna som topper like vest for toppen. Nokså bratt i toppen (45-50 grader). Fortsatte bort til Nørdre Hellstugubreahesten. Sikret med tau akkurat på det mest utsatte partiet. Man kan velge å klyve direkte som er mest luftig, eller omgå til venstre inn i en bratt snørenne. Jeg klatret opp førstnevnte og sikret Terje opp renna. Møtte også Iren og Kjetil som var ute på raid. Sklei deretter ut til Spiterstulen.

Map    

Store Memurutinden

Date:
04.04.2023
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
8:48h
Distance:
24.5km

Føringstur for Terje til topper rundt Store Memurutinden. Bratt og tungt opp i Veoskaret. Valgte å holde nokså langt mot høyre for å unngå partier med mye stein, men måtte til slutt bære skiene hundre høydemeter. Gikk inn på Veobreen og stakk oppom Veobreatinden på vei til Memuruskaret. Herfra traverserte vi over de store Memurutindene. Kom oss opp til østtoppen akkurat uten å måtte fram med tauet, men holdt litt til venstre for ryggen denne gangen der det kun var bratte snørenner. Over ryggen sikret vi et par plasser der det var smalt, og omgikk en del av ryggen nede i sørsida. Opp mot Midttoppen tok vi en ganske direkte variant i stedet for å omgå via en liten renne litt mer til venstre som vi heller burde gjort. Nokså strabasiøst for Terje som mista klokka si under klatringa >>>

Map    

Veobreahesten

Date:
22.08.2022
Characteristic:
Alpine climbing
Duration:
10:03h
Distance:
22.5km

Føringstur for Terje. Denne gangen var hovedmålet østtoppen på Veobreahesten i og med at vi måtte snu på hovedtoppen ved forrige forsøk. Lå igjen litt snø på fjellet, men mye var avsmeltet. Opp brebakken vest for hovedtoppen var det is i øvre del slik at vi måtte isklatre og sikre med isskruer. Hadde vært kjekt med to økser.. Ut til østtoppen var det mye artig klyveklatring. Utfiring og rappell med abalakov ned igjen isbakken.

Map    

Søre Surtningssue

Date:
10.08.2022
Characteristic:
Alpine climbing
Duration:
8:40h
Distance:
14.2km

Føringstur for Terje over de Søre Surtningssuene og traversen over til Midtre. Artig klyving over de søre Surtningssuene. Brukte tau over den mest utsatte passasjen mellom Søre og Nestsøre Surtningssue. Temmelig smalt og luftig her, og ikke så enkelt å sikre på en 100 % trygg måte når man kommer fra denne kanten, men vi løste det på en god måte følte vi. Fra Surtningssue sørtoppen tok vi en rappell på 25-30 meter fra etablert anker. Videre utsatt nedklyving ned i sadelen mot Midtre, og et par utsatte punkter opp på toppen. Fant en grei rute fra Midtre og ned i sør. En del løs sand og vegeterte partier som vi fant.

Map    

Veobreahesten

Date:
04.08.2022
Characteristic:
Alpine climbing
Duration:
10:28h
Distance:
21.5km

Føringstur til Veobreahesten for seks deltakere sammen med ekstra guider Erlend Aunevik og Oddmund Brenna. Turen ble en plan B for Storen pga dårligere vær lenger vest. Fine forhold opp breen.

Map    

Semeltinden og kødden

Date:
28.07.2022
Characteristic:
Alpine climbing
Duration:
9:45h
Distance:
22.9km

Føringstur til Semeltindene og "Semelkødden" for Terje. Gikk fra Gjendebu og opp til Semeltinden via sørryggen. En artig variant. Mye ur oppover, men etter hvert smalnes ryggen av og det blir enda brattere. Sikret et par-tre taulengder med bratt klyving (grad 2+). Etter dette rundet vi ut i høyre side og sikret en lengde (30-meterstau) opp på Semelkødden. Tidligere på sommeren ligger det mer snø her, men gikk greit uten isøks nå. Retur fra hovedtoppen gikk ned i vestsida. Enkelte varder, men ikke noen sti før vi var nede i dalen.

Map    

Smultringruta Jotunheimen

Date:
05.04.2022
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Distance:
125.3km

Føringstur over "Smultringruta" i Jotunheimen med fire faste gjester. Nydelig ferd gjennom Jotunheimen med litt vær, men også en del sol. Dag 1: Heimdalsmunningen-Munken-Vestre Kalvehøgde-Torfinnsbu Dag 2: Torfinnsbu-Slettmarkhøe S3-Gjendebu Dag 3: Gjendebu-Store Hellstugutinden-Spiterstulen Dag 4: Spiterstulen-Storglupen-Glitterbekken-Glitterheim (Plan A var over Glittertinden) Dag 5: Glitterheim-Russvatnet-Russtangen (Plan A var over Nautgardstinden). Ble skiseil med vindsekk over vannet.

Map    

Diagonalruta Jotunheimen #1

Date:
31.03.2022
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
78:29h
Distance:
87.7km

Føringstur over "Diagonalruta" i Jotunheimen med fast gjeng på seks gjester. En fire dagers ferd gjennom Jotunheimen fra hytte til hytte og oppom topper undervegs. Dag 1: Gjendesheim-Rasletindbreen-Vestre Kalvehøgde-Torfinnsbu (Valdresflya hadde akkurat ikke åpnet). Dag 2: Torfinnsbu-Søre Svartdalspiggen-Gjendebu. Dag 3: Gjendebu-Søre Hellstugubreahesten-Spiterstulen (Plan A var Store Hellstugutinden). Dag 4: Dagstur og pudderkjøring i Eventyrisen (Plan A var over Galdhøpiggen og ned til Elveseter). Deretter taxi tilbake til Gjendesheim.

Map