Archive - Date

Archive - Activity

Archive - Geography

Facebook

Isklatrekurs Jotunheimen

Date:
22.01.2022
Characteristic:
Ice climbing

Todagers isklatrekurs på Gjendesheim. Den første dagen holdt vi til inn mot Veogjelet. Omtrent en kilometer å gå fra ei lomme like sør for brua der fylkesvegen går over Veo. Fra parkeringslomma gikk vi på høyre side av Veo et par hundre meter til neste bru som går over elva. Kryss denne brua og gå ned i elva og følg denne omtrent 800 meter. Husk å vurder isen på elva, og hold deg langs kanten. Når du er framme ser du is oppe i sida på høyre siden av elva. Flere steder er det også mulig å gå rundt for å sette opp topptau. Fint område for å holde kurs! Hadde fokus på vurdering av is og isstyrke, sikkerhet på klatrefelt og isklatreteknikk den første dagen. Neste dag var vi nede i Loholet på Vinstra. Kortreist klatrefelt like bortenfor Norgesfor fabrikken. Fokus for dagen >>>

Map    

Hotel Bristol

Date:
06.01.2022
Characteristic:
Ice climbing
Duration:
6:30h
Distance:
13.0km

Isklatretur med Ola for å sjekke ut islinjer i øvre Sikkilsdalen som jeg har beskuet fra kikkert langs veien ved Maurvangen. Startet fra Bessheim og gikk på fjellski over vannet og opp til Sikkilsdalsskaret. Svært lite snø i terrenget, men det var akkurat nok til at vi slapp å bære skiene. Her la vi fra oss skiene og byttet om til isklatrestøvler. Fortsatte ferden drøyt hundre høydemeter ned til stølen Bristol. Navnet er nok inspirert av engelskmenn som ferdes mye i området på 1800-tallet. Var vesentlig mer snø i skogen ned dit etter mye vestavær i vinter. Ved Bristol hadde vi god oversikt over spesielt to islinjer som skilte seg ut i sørsida på Sikkilsdalshøa. Den venstre som vi hadde beskuet fra veien så feit og fin ut i toppen, men i nedre del var ikke isen helt sammenhengende. >>>

Map    

Fjuken

Date:
28.12.2021
Characteristic:
Ice climbing
Duration:
3:34h
Distance:
4.2km

Isklatretur sammen med Knut Petter opp bekken Fjuken i Skjåk. Startet fra huset som jeg bygger i Bellingsdalsvegen og fulgte i starten sti og traktorvei et stykke før vi trakk bratt opp mot innsteget. Tok på stegjerna og soloerte noen meter oppover før vi tok på tauet. I hovedsak én bratt lengde (WI4). Deretter tre taulengder til på WI2-3. Siste taulengde valgte vi å klatre litt brattere ut på høyre siden for moroskyld. Fra uttoppingen fortsatte vi skrått opp mot venstre til vi traff på den rødmerkede stien som vi fulgte ned igjen. Fin tur, og flott utsikt over dalen.

Map    

Isklatrekurs i Sogn

Date:
15.03.2021
Characteristic:
Ice climbing

Todagers isklatrekurs i Sogn for David og Daniel. Den første dagen var vi i Tyedalen ovenfor Øvre Årdal og klatret på ei islinje jeg hadde vært på tidligere. Greit å gå til fots opp dit (halvtimes marsj). Den andre dagen ble kun David med, og vi klatret ei islinje i nærheten av Borlaug i Lærdal. Denne har jeg også klatret før. En snau time å gå opp til innsteget. Denne gangen var det heldigvis lite snø, men litt is i skogen på slutten. Først to taulengder grad WI4 i starten, før noen meter tautransport. Øvre delen var muligens litt brattere nå enn sist gang, men grad WI4+ stemmer nok greit. To rappeller ned (60 meter) igjen fra trær, men greit å ha med noe slynger til å strupe rundt trærne. Brukte fem timer på turen.

Map    

Kveldsklatring med Lurkarlaget

Date:
17.02.2021
Characteristic:
Ice climbing

Hadde to isklatrekvelder med Lurkarlaget (16. og 17. februar) i Fardalsfossen. Fire deltakere per kveld. God stemning og mye læring!

Map    

Mordølefossen

Date:
10.02.2021
Characteristic:
Ice climbing
Duration:
4:40h
Distance:
7.6km

Isklatretur med David opp Mordølefossen i Luster. Dette er en foss jeg har siklet på lenge, men som sjelden former seg. Parkerte i en sving ved Alme og gikk veien opp til Mordalselvi som vi fulgte opp til innsteget. Artig bekkevandring som gikk greit å soloere hele veien opp. Var ved innsteget etter kun 45 minutter fra bilen. Selve klatringen bød på fin og jevnt bratt fosseis. Vi klatret tre lange taulengder (50 meter+) der de to første taulengdene nok var av grad WI4 og den siste WI4+ under dagens forhold. Returen ble på tre taulengder hvorav den første fra tre og de to andre fra abalakov. I tillegg tok vi en rappell ned fra selve innsteget for å komme forbi et bratt opptak. Et stykke nede i bekken tok vi også en rappell, men her så vi etterpå at kan kunne fulgt en hylle på nordsiden >>>

Map    

Isklatrekurs Sogndal

Date:
06.02.2021
Characteristic:
Ice climbing

Isklatrekurs med to deltakere i Sogndal. Dag 1 tur opp første seksjon av Fatlafossen og dag 2 ble det topptauing i Fardalsfossen.

Map    

Isklatring med Lurkarlaget

Date:
05.02.2021
Characteristic:
Ice climbing

Isklatretur med Lurkarlaget til fossen i Selselvi ovenfor England. Hadde med fire deltakere og satte opp et topptau på høyre og venstre side.

Map    

Fatlafossen

Date:
04.02.2021
Characteristic:
Ice climbing
Duration:
5:45h
Distance:
7.7km

Isklatretur opp Fatlafossen med Gustav. Første gang på fem år er denne fossen i form. Sist jeg klatret denne var i 2014 med Signar, men da rakk vi bare opp til andre seksjon (av totalt tre). Se: Fatlafossen – att og fram er ikke alltid like langt I dag hadde vi god oppdrift. Ledet første taulengde (WI4) opp til skredgjerdet på en lang taulengde med 70 meters tau. Deretter klatret vi løpende opp til andre seksjon som vi klatret på to taulengder (WI4). Videre gikk vi usikret helt opp til tredje seksjon der vi tok en god matpause før vi klatret den på tre taulengder. Andre taulengde var cruxlengden, rundt WI5. Returen gikk via sti på vestsiden av fossen.

Map    

Bukkeholet i Øyberget

Date:
22.01.2021
Characteristic:
Ice climbing
Duration:
4:48h
Distance:
4.6km

Isklatreføringstur med Karl Jonas opp Bukkeholet (tre taulengder, WI4) i Øyberget, Skjåk. Hadde en bil stående ved Heggebottvatnet som vi gikk over til. Radig tempo, og fine forhold!

Map