Langtur i Lærdalsfjella (03.06.2014)


Start point Fodnes (10m)
Characteristic Jogging
Duration 9h 37min
Distance 40.0km
Vertical meters 2,666m
GPS
Ascents Bermålsnosi (1,257m) 03.06.2014
Høganos (1,520m) 03.06.2014

Så var det nok en gang på tide med en lengre løpetur for å klargjøre beina til sommerens ultraløp. Fikk med meg Henrik, og utpå ettermiddagen tok vi ferga over til Fodnes der vi hadde planlagt å starte. Kroppen var ikke helt tipptopp etter en natt med lite søvn, i tillegg hadde jeg vært objekt for idrettslinja sin praktiske eksamen der jeg hadde løpt orientering i 2,5 timer og spilt ballspill i 2 timer... Var jeg likevel klar for en lang løpetur på tampen av dagen? Joda...

Henrik i bakkene opp fra Fodnes. Fin sti!
Henrik i bakkene opp fra Fodnes. Fin sti!

Vi hadde pakket med oss en lett sekk med saft, brødskiver og nøtteblanding. Viktig å ikke gå tom for næring. Startet med å småjogge opp t-stien fra Fodnes og opp ryggen til stølen Fagerset. En virkelig fin sti, som sikkert hadde vært rå for stisyklistene. Tok første spisepausen ved Fagerset. Av med skoene og holdt bena høyt. Visstnok et tips fra rutinerte ultraløpere...

Fine omgivelser å løpe i! Lustrafjorden bukter seg inn i bakgrunnen.
Fine omgivelser å løpe i! Lustrafjorden bukter seg inn i bakgrunnen.

Videre var det slutt på gode stier på en en lang stund. Fulgte en ganske utydelig og krattete sti i retning Bermålsnosi som etter hvert bare forsvant. Noe mer utfordrende å holde joggen i slikt terreng, så det ble litt hurtig gange også. Nådde toppen av Bermålsnosi rundt to timer etter start. Fin utsikt, blant annet inn mot Årdalstangen der Henrik har sine røtter fra. Lite snø i denne delen av fjellet, og helt ypperlig for fotturer.

På toppen av Bermålsnosi med Årdalstangen bak.
På toppen av Bermålsnosi med Årdalstangen bak.
Mot Høganos fra Bermålsnosi.
Mot Høganos fra Bermålsnosi.

Jogga ned i Langedalen, kryssa Langedøla og forsøkte å finne stien i retning Morki. Denne så vi aldri noe til, så da ble det jogging i myr og kratt hele veien bort dit. Ekstra god trening! Kom etter hvert inn i en fin furuskog. Flott kontrast med furuskog og vårt fagre heimlands slott – Hurrungane ruvende i horisonten.

Hurrungane - vårt fagre heimlands slott.
Hurrungane - vårt fagre heimlands slott.
Pause på Morki. Bermålsnosi ses bak.
Pause på Morki. Bermålsnosi ses bak.

Ved Morki tok vi nok en matpause før vi fulgte stien opp mot Storevatnet. Passerte en del snøflekker, men konsistensen var heldigvis fast og fin av typen sommersnø. Ved Storevatnet trakk vi opp til Fjellvatnet og herfra i retning Høganos. Terrenget var ganske så grovt, så vanskelig å holde tempoet oppe. Merket det også litt i beina i den siste stigningen opp til toppen.

På toppen av Høganos.
På toppen av Høganos.
Åpenbaring!
Åpenbaring!

Det trakk inn flere og flere skyer, og sammen med litt vind ble det nokså hustrig på toppen. På med vindjakka. I grunn fint at det ikke var like grisevarmt som det har vært de siste dagene. Godt å vite at en nå er over de verste høydemeterne selv om vi likevel bare var halvvegs i distanse. Nå bar det nedover mot Berdalen. Skulle faktisk ned hele 900 høydemeter for så å jogge opp igjen 400 høydemeter. Litt psykende, men tar det som god trening.

Ned fra Høganos mot Berdalen.
Ned fra Høganos mot Berdalen.

Fra stølen Berdalen fulgte vi t-sti videre ned mot Lærdal. Mistet stien et par ganger i starten, men kom innpå den igjen senere, og den var utrolig fin i grunn. Passerte et skilt hvor det stod «truger påbudt». Noen som er lei av dype fotspor i snøen? Ettersom vi kom lenger ned i dalen så vi faktisk hjort to ganger! Et artig syn. Ikke lenge etter kom vi til ei jaktkoie hvor det hang dusinvis av hjortehoder og gevir rundt omkring. Sikkert bra jaktterreng dette her...

Jaktkoia i Berdalen.
Jaktkoia i Berdalen.
Er det Fritt Vilt-mannen som reker rundt her eller?
Er det Fritt Vilt-mannen som reker rundt her eller?

Nå ventet den siste harde stigningen oppover mot Storaskar. Først opp et bratt heng til Åselvi hvor vi passerte et tre som var pyntet av masse flasker med vodka og jæger... Deretter fortsatte vi langs t-stien til Åsen da vi aldri fant stien som skulle gå langsmed Åselvi. Så at klokka begynte å bli mye, så jeg droppet planen om å stikke oppom Vetanosi. Hadde fint hatt krefter, men kjipt å komme så sent frem. Går uansett gjerne stien opp fra Fodnes en gang til.

Stølen Åsen lå også veldig fint til. Her fikk Henrik et skikkelig deja vù, sannsynligvis assosiert med en støl på vei opp til Byttejuv. Fulgte t-sti i retning Fodnes, først opp en noe vedvarende bakke før det slaket ut bort til Storaskar. Passerte en del runde steinhauger uten at jeg helt sikkert vet hva dette var for noe. Bålplass? Gikk litt lei på slutten og økte tempoet en del helt til vi var oppe i skaret. Fint kveldslys over Lustrafjorden her!

Vakkert kveldslys over Fagerset og Lustrafjorden.
Vakkert kveldslys over Fagerset og Lustrafjorden.

Så var det bare å karre seg ned igjen til Fodnes. Vi tok det ganske rolig for å spare knærne. I tillegg ville det nok bli lettere å stå opp av senga i morgen. Hadde flaks med at vi rakk ferga på sekundet, men ganske nedtur at det ikke var noe mer svele igjen, samt at brusautomaten var tom...

Takk for en bra økt, Henrik!:)

Kart

Start date 03.06.2014 14:18
(UTC+01:00 DST)
End date 03.06.2014 23:55
(UTC+01:00 DST)
Total Time 9h 37min
Moving Time 8h 19min
Stopped Time 1h 18min
Overall Average 4.0km/h
Moving Average 4.6km/h
Distance 38.6km
Vertical meters 2,666m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.