Syv kommunetopper i Akershus og Hedmark (02.10.2009)


Characteristic Hike
Duration 8h 00min
Map
Ascents Granberget (528m) 02.10.2009
Hornkjølberget (433m) 02.10.2009
Kukollen (343m) 02.10.2009
Prekestolen (410m) 02.10.2009
Rafjellet (576m) 02.10.2009
Sørvest for Røysekollen (347m) 02.10.2009
Sommerfjøstoppen (393m) 02.10.2009

Dette ble en lang og solfyllt høstdag med flotte kommunetopper på det ”flate” Østlandet sammen med bikkja. Totalt fire timer i bil og åtte effektive timer på tur hvor jeg fikk oppleve mange forskjellige steder jeg neppe ville besøkt om det ikke hadde vært for kommunetopplista. Jeg gir et kort referat fra hver topp:

Prekestolen (408 moh. Gjerdrum):

Utsikt nordover i nærheten av Prekestolen.
Utsikt nordover i nærheten av Prekestolen.

Forlot Asker kl. 07.30 i soloppgangen. Været var fantastisk og alt lå til rette for en flott turdag! Faktisk var dette første frostnatten i Asker denne høsten, så isskrapen måtte frem. En time senere parkerte jeg ved en Askkroken gård. Inn hit var det egentlig innkjøring forbudt, men gjorde som mange andre før meg og ga blaffen. Fikk på meg turtøyet og jogget innover grusveien sør for Askkroken. Her var det tydelig at mange hadde drevet med riding siden det var mange hestetråkk i veien. Jeg tok inn til venstre på en blåmerket sti og fulgte denne til jeg var rett nord for Prekestolen. Her gikk en sti sørover til toppunktet. Klarte jeg å tråkke skikkelig over med høyrefoten, hørte det knakk i knoklene! Tok det forsiktig en stund, og smertene ga seg heldigvis. Fant varden og jogget samme veien tilbake. Brukte en time på turen.

Utsikt østover fra Prekestolen.
Utsikt østover fra Prekestolen.

Kukollen (352 moh. Sørum):

Lego på Kukollen.
Lego på Kukollen.

Parkerte ved et stort gårdsbruk på Skjatvet. Syklet til sørenden av Søndre Mjøsjøen. Skivebremsene foran hadde klart å fryse til slik at dem låste seg da jeg bremset, takke meg til klossbremser! Ruslet på GPS-navigasjon østover til toppen gjennom skauen. Ikke mye utsikt på toppunktet, nei. Tilbake fulgte jeg delvis en traktorvei sørover før jeg bushet meg ned til sykkelen og syklet tilbake.

Røysekollen syd (348 moh. Fet):

Lego på Røysekollen syd.
Lego på Røysekollen syd.

Det tok ikke lang tid før det var klart for neste topp. Bommen ved Midtskog opp Bjørndalen var åpen så jeg kjørte opp til kommunegrensa mot Aurskog-Høland før jeg parkerte. Gikk oppe en sølete traktorvei som sluttet like før toppen. Det var for øvrig tydelige elgtråkk i gjørma! Før toppen måtte jeg finne en vei mellom noen høye hamre som sperret veien opp, det gikk greit og en ny kommunetopp var i boks.

Sommerfjøstoppen (393 moh. Aurskog-Høland):

Etter en noe lang transportetappe i bil kunne jeg parkere i veikanten der veien til Runddelen går. Syklet opp denne til masta før jeg vandret over en myr og inn i skogen til jeg fant trig. punktet. Bikkja hadde noe problemer med å følge meg i bakkene tilbake til bilen, siden han er helt ute av form måtte han hvile i bilen mens jeg tok neste topp.

Hornkjølberget (434 moh. Eidskog):

Tårnet på Hornkjølberget. Minner litt om Midt-Østen...?
Tårnet på Hornkjølberget. Minner litt om Midt-Østen...?

Parkerte bilen ved et skilt der det stod ”Hornkjølberget”, og det var inntegnet et slags fyrtårn på det. GPS posisjon: 33 V 336203 6664056. Til toppen gikk det en fin sti, 1 km lang og 135 høydemeter. Gikk greit å jogge hele veien. Det stod et flott og spesielt utkikkstårn på toppen som man kunne gå opp i. Herfra kunne man se fryktelig langt i alle retninger, og i dette klare høstværet var sikten ekstra klar! Etter å ha nytt utsikten en liten stund sprang jeg ned til bilen.

Rafjellet (576 moh. Kongsvinger):

Langs rv. 2 til Kongsvinger gikk det raskt i 90-sona, men da jeg skulle ta av til Hokkåsen presterte jeg å drømme meg bort slik at jeg måtte helt opp Brandval før jeg kunne snu. Var litt usikker på om jeg ville rekke de to toppene jeg hadde planlagt før mørket, så de 3 km ekstra var litt småirriterende. Håpet kom tilbake da bomvegen opp til Sveiven var åpen! Dermed var det kun 1,8 km jogging til topps. Traséen var godt merket med skilt. Også på denne toppen var det et flott utsiktstårn med uforglemmelig utsikt til alle kanter. Sprang bort på nordtoppen for sikkerhetsskyld da jeg var usikker på hvor høyeste punkt var. Ned til bilen gikk det fort og kursen ble satt mot Odals Verk.

Utsikt mot nordøst fra Rafjellet.
Utsikt mot nordøst fra Rafjellet.

Granberget (526 moh. Sør-Odal):

Ved Odals Verk stod det faktisk åpen bom med vei som førte nesten helt til topps på Granberget. Men det var klare skilt om at allmenn ferdsel med motorvogn var forbudt, i tillegg til at en bonde med traktor kjørte frem og tilbake på veien. Derfor turte jeg ikke å ta sjansen på å kjøre opp, og måtte ta til takke med sykkelen. Bikkja måtte bli igjen i bilen mens jeg tråkket på de 10 km og 350 høydemeterne til Granbergssætra. I de bratteste bakkene kjente jeg at jeg hadde vært i aktivitet tidligere på dagen, men kom opp i god stil. Fra Granbergssætra måtte jeg rusle en knapp kilometer til toppen av Granberget. Fant kjentmannsmerket på toppen, tok et bilde og returnerte til sykkelen via en leirplass der det muligens er litt høyere. Granbergssætra lå for øvrig flott til med nydelig utsikt vestover der sola snart forsvant bak åsene. En knapp halvtime senere var jeg tilbake ved bilen.

Så kjørte jeg til Kløfta der det ventet en 333 grams (!) cheese/baconburger på Shellstasjonen.

Takk for en fantastisk tur!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.