Klatresamling i Bohuslän (07.06.2013)


Characteristic Sport climbing
Map
Visits of other PBEs Klubbstugan (50m) 07.06.2013
Häller (50m) 08.06.2013
Rågårdsdal (30m) 08.06.2013
Brappersberget (30m) 09.06.2013
Granitgrottan (50m) 09.06.2013
Bohusläns Klätterklubb sin klubbstuga.
Bohusläns Klätterklubb sin klubbstuga.

For første gang fikk jeg endelig gitt det sagnomsuste klatreparadiset Bohuslän en visitt. Kolsås Klatreklubb arrangerte tradisjonen tro sin årlige klatresamling, noe som passet meg ypperlig som siste hardkjør før sommerens Lofotentur. Avreise fra Asker fredag kveld, og etter rundt 2,5 timers kjøring var jeg fremme ved basecamp ved «klubbstugan» som eies av Bohusläns Klätterklubb. Deltakeroppmøtet var ikke veldig stort, men i grunn veldig trivelig og praktisk med en litt mindre gjeng. Øystein Johnsen var reiseleder og resten av gruppa bestod av meg, Trond, Jarle, Espen, Georg og Ingjerd. Øystein holdt i tillegg et kilekurs som foregikk paralellt med klatringa denne helga. Første kvelden startet med at jeg klemstret høyre pekefinger skikkelig i bildøra, perfekt start på helgen! Anyways, det ble hyggelig med grilling, øl og skravling utenfor stugan. Mange sov i telt mens jeg og noen andre la oss i bilen.

Lørdagen opprant med nydelig sommervær. Etter frokost bestemte vi oss for å ta første økta på klatrefeltet Rågårdsdal, et lite og barnevennlig klatrefelt med mange enkle ruter. Det aller meste av rutene her i Bohuslän er tradklatring, med unntak av felt som feks Granitgrottan. Alle feltene ligger med relativt kort kjøreavstand seg i mellom, og med den fantastiske bergkvaliteten av granitt dette byr på gjør Bohuslän til et yndet område for kileklatrere i Skandinavia. På Rågårdsdal ble det en introduksjon for de som var på kileklatrekurs, mens meg, Jarle og Trond varmet opp med et par ruter på led; «Pigger» (4) og «Toker och Glader» (4+). Deretter kjørte vi tilbake til Brodalen hvor vi kjøpte oss en is før vi dro til Bohusläns svar på Yosemite – Häller. En loddrett klippe på rundt 50 meter som reiser seg rett opp fra åkeren. Det er en veldig god kjemi mellom klatrere og grunneier her på Häller. De som eier gården rett under klatrefeltet stiller til og med sin egen gårdsplass til klatreres disposisjon når de skal parkere bilen. Oppfordrer alle til å opprettholde denne gode tonen og gjerne legge igjen noen kroner i postkassa som takk for at man får parkere og spasere gjennom hagen deres.

Klatrere i Mallorolväggen på Häller.
Klatrere i Mallorolväggen på Häller.
Trond følger på ruta "Mallorol" (6-).
Trond følger på ruta "Mallorol" (6-).

Vi brukte resten av dagen på dette klatrefeltet. Den første ruta vi forsøkte oss på var en ren jammerute med et lang håndriss gjennom et solid takoverheng undervegs, «Tor Line» gradert til 7-. Riktignok er Bohuslän kjent for å gradere rutene relativt hardt, men denne ruta hadde ikke jeg sjanse på tross topptau. Må trene mer på jamming! Etter dette ledet jeg en fin og lang rute kalt Mallorol (6-) og til slutt ledet jeg opp naboruta Chapman (6). Var ganske sliten da jeg skulle gå denne, og falt på egen sikring to ganger, men jeg kom helt til topps og veldig fornøyd med det! :) Flott kveldslys fra toppen av klippen. Rappellerte ned fra et boltet snufeste 40 meter ned mot høyre. Rappellen er 40-50 meter lang, men man kan ta den på to 30 metersrappeller ved å bytte om på et boltet feste i midten av veggen. Tida fløy og alle var godt fornøyd med dagen. Øystein klatret på topptau opp ruta «Hajen på Häller» (8/8+) noe som bare er meget imponerende å se på. Til middag ble det nok en gang grillings og god stemning. Slo på stortromma med ytrefilet av svin, man må jo utnytte et slikt besøk hos söta bror.

Peter sikrer meg i Granitgrottan.
Peter sikrer meg i Granitgrottan.
God stemning på Brappersberget ved Lyse.
God stemning på Brappersberget ved Lyse.

Natt til søndag regnet det skikkelig, enkelte satt rundt bålet helt til regnværet begynte i halv fem tida. Dermed fremskyndet vi reveljen til kl 9. Siden gjengen skulle starte med en tur til Brappersberget som byr på nokså lette ruter valgte jeg å kjøre til Granitgrottan der jeg visste at Johan og Peter var denne helgen. Litt forvirret av rutebeskrivelsene jeg fikk, men fant nå fram til slutt. Granitgrottan er imponerende med store overheng og flere vanskelige, boltede ruter hvor flere av verdens beste klatrere har vært på besøk. Hyggelig med gjenyn med Johan nytt bekjentskap med Peter. «Varmet opp» med å onsighte ruta Islandshäst (6b+, fransk gradering) på høyre vertikalvegg før jeg gjorde et forsøk på en vesentlig hardere 6c rute i overhenget med kun slabs å holde i. Kom til topps med litt teknisk hjelp for å få ned ekspresslyngene. Johan og Peter måtte reise tidlig så jeg tok farvel med disse før jeg kjørte bort til Brappersberget der gjengen så vidt hadde begynt. Kursdeltakerne hadde begynt å lede på naturlig og jeg må si jeg er imponert over Ingjerd, Georg og Espen som aldri har klatret før og nå leder ruter opp mot 6- (med support fra Øystein)!

Øystein leder opp "Trampoline" (7) på Häller. Dette risset er som skapt for å klatres!
Øystein leder opp "Trampoline" (7) på Häller. Dette risset er som skapt for å klatres!
Jarle følger på Djurgårdsfärjan (6/6+) på Häller.
Jarle følger på Djurgårdsfärjan (6/6+) på Häller.

Jeg fikk også ledet opp en rute på rundt 5- før vi omsider vendte tilbake til Häller. Her startet jeg med å topptaue opp en kul rute med et bananformet jammeriss - «Trampoline» (7). Det gjør jammen vondt å jamme, og jeg mestret ikke dette i lengden. Endte opp med å laybacke opp resten av ruta, en artig sak! Var nå ganske sliten i fingra etter en lang helg med mye bevegelse, men jeg ville gjerne avslutte med en totaulengders rute. Valget falt på at jeg ledet opp Djurgårdsfärjan (6/6+) opp et bratt dieder der man måtte stemme og stole på friksjonen. Falt på en sikring, men klarte å karre meg opp til slutt. Jarle fulgte etter og ledet siste taulengden (5) videre opp til en hylle før han traverserte til venstre rundt et hjørne og opp til toppen av klippen. God stemning på toppen, vel vitende om en bra klatrehelg i Bohuslän!

Pakket sammen sakene før vi returnerte tilbake mot Oslo. Avsluttet samlingen over en burger på Rasta, en halvtime nordover på E6en.

Tommel opp etter å ha toppet ut på Häller-veggen. Takk for en utrolig bra klättersamling! :)
Tommel opp etter å ha toppet ut på Häller-veggen. Takk for en utrolig bra klättersamling! :)

Takk for en veldig bra klatresamling! :)

Flere bilder

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.