Nállangáisi og Sfinxen – Lyngsalpenes svar på Egypt (20.05.2013)  5


Start point Ellendalen (66m)
Characteristic Alpine trip
Duration 9h 14min
Distance 21.2km
Vertical meters 2,101m
GPS
Ascents Nállangáisi (1,595m) 20.05.2013
Sfinxen (1,285m) 20.05.2013
Pyramiden Nállangáisi med sørflanken vi fulgte opp diverse rennesystemer opp til øvre del av vestegga.
Pyramiden Nállangáisi med sørflanken vi fulgte opp diverse rennesystemer opp til øvre del av vestegga.

En tur til Nállangáisi, Lyngens pyramide, stod høyt på ønskelista mi i fjor vår, men det ble aldri anledning til å dra dit. Siste dagen av denne langhelgen jeg, pappa og Mayhassen (Øyvind Mathiassen) hadde i Lyngsalpene var det fortsatt meldt strålende sol. Dermed ble drømmen om å utføre denne turen vekket til live. Fikk litt dårlig samvittighet ovenfor kugo10 (Kent Hugo Norheim) siden jeg over en halv sko hadde lovet å føre ham opp på Sagbladet. Heldigvis tok han det med et smil at vi heller ville ta turen til Nállangáisi og ville bli med på den turen selv om han hadde toppene fra før. Ole Fredrik ble også med mens pappa heller tok turen turen til den noe snillere Hjerttinden ved Bardufoss.

Stod opp så tidlig som kl. 04.30 siden vi måtte rekke flyet som gikk på kvelden. På veien fra leiligheten vår i Sørbotn mot munningen av Ellendalen kom Øyvind på at han hadde glemt fellene i hytta. Vi var da kommet nesten til Lakselvbukta og det ville ta mye unødig tid å kjøre tilbake og hente fellene. Tok en telefon til Kent Hugo som heldigvis hadde et par gamle feller Øyvind kunne låne, veldig snilt gjort!

Startet turen ved et småkraftverk ytterst i Ellendalen. Vi bar skiene på sekken innover en anleggsvei som av en eller annen grunn startet et stykke inne i bjørkeskogen. Været var overskyet og ganske surt. I grunn bra siden snøen holdt seg fast og fin etter hvert som vi fikk på skiene etter en kilometer. Uansett lovet meteorologen strålende sol utover dagen. Øyvind slet litt med fellene siden limet ikke var helt prima, men sportsteip fikset biffen selv om gliden ble en del redusert. En stund begynte han nesten å sippe litt, da fikk han streng melding om å finne «Mayhassen» i seg og ta seg sammen, noe han også gjorde da han plutselig sprang opp i front. Vinden roet seg idet vi entret dalsøkket nord for Ellendaltinden så praten gikk lettere her. Farten var god så vi regnet med å bruke langt mindre tid enn deadline time på 12 timer. Kent Hugo trodde til og med vi kunne rekke Østre Lakselvtind i samme slengen, men jeg var litt skeptisk siden vi egentlig kunne trengt litt ekstra tid til å rydde i leiligheten og spise middag. Men formen føltes grei ut!

Innover Ellendalen med dagens to mål i bakgrunnen.
Innover Ellendalen med dagens to mål i bakgrunnen.

Omsider kom vi opp i 1055-skaret sør for Sfinxen. Det blåste litt friskt og på toppene blafret hvite skyslør over toppene, noe som tydet på vind i høyden. Vi satte fra oss skiene og sekken under søregga til Sfinxen og knøt på oss stegjern samt isøks. Var litt spent på det ene cruxet som Kent Hugo hadde pratet om. De brukte tau der sist han var her i mørketida. I dag var det ikke noe stort problem å klyve opp her uten tau, men vi måtte være obs på løs stein. På toppen var det overraskende nok nesten vindstille og varmt, deilig! Nállangáisi så flott ut herfra med sin pyramideform. Enda mer majestetisk er nok toppen fra Imbodentinden, men denne vinkelen var slettes ikke ille. Sfinxen og den pyramideformede Nállangáisi, nesten som å være i Egypt detta her... Vi vurderte ruta opp sørflanken og ble enige om hvor vi skulle gå ut i fra hvor det lå snø. Kom oss trygt ned igjen til skiene og suste ned mot innsteget til sørflanken på Nállangáisi, denne lille bakken var nok den beste skikjøringa vi fikk i dag, uten sugeføre. Måtte over en morene før vi travet bort til flanken og kunne sette fra oss skiutstyret. Kent Hugo valgte dog å ta med skiene et stykke opp i flanken.

Ole Fredrik over en litt luftig egg på Sfinxen.
Ole Fredrik over en litt luftig egg på Sfinxen.
Ned cruxet på sørryggen til Sfinxen.
Ned cruxet på sørryggen til Sfinxen.
Sfinxen tar seg godt ut fra nordøst.
Sfinxen tar seg godt ut fra nordøst.

Sola hadde begynt å ta skikkelig tak og vinden hadde nå løyet en god del. Ikke helt gunstig å vimse oppi denne bratte snøflanken som lå på 40-50 graders bratthet hele veien i 600 høydemeter med tanke på våte løssnøskred. Jeg følte meg fresh og lagde spor hele veien til topps. Steg for steg, viktig å planlegge en fornuftig rute (i den grad det er mulig) samt holde et jevnt tempo uten å gå på seg sure lår. Det følte jeg at vi klarte. Kent Hugo satte etter hvert fra seg skiene og et stykke lenger oppe i renna måtte vi traversere mot venstre forbi en renne og opp til vestegga som førte oss til toppen. Et par litt tekniske klyvepartier med blant annet litt sva som måtte forseres, men det gikk greit med alle. Herlig å komme opp på denne toppen jeg hadde drømt om lenge! Øyvind sendte en «mobbe-mms» til Øyvind Br som lå med bihulebetennelse hjemme i sør og gikk glipp av denne turen og toppen han hadde drømt om selv. Han repliserte med at han hadde Troms-taktikken klar for de kommende årene for å bryte forbannelsen han har med dette området... :)

Bratt opp sørflanken.
Bratt opp sørflanken.
Opp vestegga til toppen av Nállangáisi.
Opp vestegga til toppen av Nállangáisi.

Omsider begynte vi på returen. Litt kinkig å gå baklengs ned det ene svaet på egga og nede i renna var snøen begynt å bli veldig våt og tung. Det gjaldt bare å komme seg ned i en fart. I nedre del benyttet jeg en kontrollert aketeknikk med isøksa parat. Nesten nede gikk det et digert ras over som nesten traff oss og Øyvind kvakk til med adrenalin tytende ut av ørene. Jeg snudde meg og så rene tsunamien komme dundrende mot meg, heldigvis klarte jeg å plassere meg strategisk slik at jeg ikke ble truffet av raset. Godt å komme ned på trygg grunn og puste ut. Dette var visst siste gang Øyvind gikk soloppvarmede sørflanker i Lyngen ifølge ham...

Unge Norheim på toppen av verda.
Unge Norheim på toppen av verda.
På vei ned vestegga.
På vei ned vestegga.

Vi slet oss opp i 1055-skaret og startet på returen ut Ellendalen. Kent Hugo var allerede foran oss etter å ha kjørt (overlevd) på ski i nedre flanke på Nállangáisi. Dæven for et sugeføre! Har ikke opplevd maken til sugende snø på lenge. Stor fordel å ligge bak i sporene til andre, så vi delte på hvem som måtte stake i nedoverbakkene. I flanken nord i dalsida hadde det gått et monsterskred mens vi hadde vært på toppene. Like greit å droppe Østre Lakselvtinden nå... Svettet oss gjennom en bakerovn med sugende og råtten snø helt til snøen tok slutt og skiene ble snørt på sekken. Litt vemodig å tenke på at dette nok var den siste turen med ski på bena for meg denne sesongen. Men er takknemlig for de turene jeg har hatt. Tilbake på parkeringsplassen ble det lufting av føtter og tørking av diverse utstyr. Pappa var på vei tilbake fra Hjerttinden, så vi satt her og solte oss til han kom mens Kent Hugo skulle til Nordkjosbotn og spise «tjukkasmat». Det fortjener man etter en slik tur og en slik fantastisk helg!

Undertegnede takker så mye for en strålende langhelg i Troms!:)
Undertegnede takker så mye for en strålende langhelg i Troms!:)

Tusen takk for en storslagen langhelg i Troms! :)

Eksterne rapporter:
Kent Hugo sin rapport fra Sfinxen og Nállangáisi

Start date 20.05.2013 06:23
(UTC+01:00 DST)
End date 20.05.2013 15:37
(UTC+01:00 DST)
Total Time 9h 14min
Moving Time 6h 11min
Stopped Time 3h 02min
Overall Average 2.3km/h
Moving Average 3.4km/h
Distance 21.2km
Vertical meters 2,101m

User comments

 • -
  avatar

  Missing title

  Written by kugo10 23.05.2013 14:05

  For å oppklare enda en ting, det ble ikke tjukkasmat på mæ på nordkjosbotn etter turen:) Var så lang kø at det ble kjøttkaker!

 • -
  avatar

  Missing title

  Written by Mayhassen 23.05.2013 11:19

  Ble litt sipping ja, å ikke være motivært er kjipt, men takk for oppstrammelsen - og ikke minst tråkkejobben opp hele flanken til Nallangaisi. For å oppklare litt vedr. raset gikk det ikke fra siden, det kom så absolutt ovenifra, men passerte heldigvis ved siden av oss (etter en løpetur til sida for min del)! Og ja, ingen flere slike flanker i så varmt vær, med så mye snø :)

  • -
   avatar

   Sv:

   Written by 500fjell 23.05.2013 16:26

   Har presisert det bedre nå. Mente at det passerte ved siden av oss, men det var litt dårlig beskrevet:)

   Kjøttkaker er ikke feil det heller Kent Hugo!:)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.