17. mai-tog til Jiehkkevárri (17.05.2013)  5


Start point Indre Holmbukta (40m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 8h 56min
Distance 20.8km
Vertical meters 2,334m
GPS
Ascents Holmbukttinden (1,666m) 17.05.2013
Jiehkkevárri (1,834m) 17.05.2013
Hurra for 17. mai!!! Hilsen fra Jiehkkevárri på taket av Troms :-)
Hurra for 17. mai!!! Hilsen fra Jiehkkevárri på taket av Troms :-)

Det var lenge planlagt en stortur til Lyngsalpene i påska som var i år, men da varslene om uvær og stor skredfare for alvor ble en realitet ble turen fremskyndet til langhelga rundt 17. mai og Pinse. Værutsiktene var lovende idet vi tok av fra Gardermoen på vei nordover mot Tromsø, jeg gledet meg vilt til å komme tilbake til Nord-Norge som jeg tilbrakte hele fjoråret mens jeg tjenestegjorde i Bardufoss. Turteamet ble litt redusert i siste liten da Johan skadet både kne og korsbånd og Øyvindbr (Øyvind Brekke) sleit med bihulebetennelse. I stedet steppet Mayhassen (Øyvind Mathiassen) inn på kort varsel da han plutselig fikk fri fra jobben ute i Nordsjøen. Så det ble meg, aask (Ånund Sigurd Kvambekk) (pappa) og Øyvind som reiste nordover. Landet sent i Tromsø, så sent at dagligvarebutikkene var stengt. Alternativet ble å handle mat på Prima Storkiosk Mix i Tromsdalen som var åpen til kl 24. Deretter kjørte vi med leiebilen vår til en leilighet vi hadde leid på Ramfjord Camping i Sørbotn. Lite søvn før neste dag, men sånn fikk det bare være.

Våknet opp til en aldeles strålende 17. mai med sol og behagelig temperatur, ikke verst på selveste nasjonaldagen. For første gang i livet skulle jeg få feire denne dagen med en fjelltur, noe jeg synes passer utmerket. Dagens mål var intet mindre enn Jiehkkevárri (1834) som er Troms sitt høyeste fjell. Kjørte litt forbi Indre Holmbukta og parkerte på en plass der flere andre biler stod parkert. Overraskende få biler i grunn, trodde det skulle bli kø på vei oppover. Her møtte vi hmsv1 (Hannah Vickers) som skulle bli med oss på tur. Hannah kjente vi kun fra Peakbook.org og er opprinnelig fra Storbritannia, men har bodd i Norge totalt to år og lært seg overraskende mye norsk. Hun er ivrig toppentusiast og har reist land og strand i verden og besteget høye fjell. En annen som også ble med oss på tur var Ole Fredrik Næss, en kollega av Øyvind som tilfeldigvis var på tur i området. kugo10 (Kent Hugo Norheim) skulle i grunn også bli med på denne turen, men måtte kjøre egotrip med tidlig start pga noen sosiale forpliktelser på ettermiddagen.

Deilig vær på nasjonaldagen!
Deilig vær på nasjonaldagen!
Hannah på vei opp nordryggen til Holmbukttinden.
Hannah på vei opp nordryggen til Holmbukttinden.

Nok forsnakk... Så var vi i gang med turen. Måtte heldigvis ikke gå så langt før vi kunne ta på oss skiene. Bushet oss gjennom skogen og måtte passere noen få bare partier før det ble skikkelig sammenhengende snø. Holdt et greit tempo oppover med noen stopp av og til. Etterhvert bratnet det til idet vi svingte opp i dalføret vest for Holmbukttinden (1666). Her hadde det gått flere våte løssnøskred, og vi følte oss ikke helt trygge for at det ikke ville komme flere så varmt som det var i dag. Jobbet oss jevnt oppover det bratteste henget helt til det slaket ut på rundt 900 moh. Her tok vi en lenger pause og koste oss i sola. Det var da pappa oppdaget at den ene fjellskia hans var knekt midt på stammen. Ikkje bra... Heldigvis fungerte det å gå med den videre, men alt spennet var borte og det var nok ikke særlig komfortabelt å gå med. Spesielt med tanke på turen ned igjen.

Mot Jiehkkevárri fra Holmbukttinden.
Mot Jiehkkevárri fra Holmbukttinden.
Slake breflater mot Jiehkkevárri. Holmbukttinden i bakgrunnen.
Slake breflater mot Jiehkkevárri. Holmbukttinden i bakgrunnen.

Etter hvert så tuslet vi videre. Først litt flatt og så bratt opp til en trangere renne som førte oss opp til platået bort til nordryggen på Holmbukttinden. Endelig fikk vi se litt utsikt nordover, stilig med havutsikt, og på kanten av stupet lå det en skikkelig stor skavl som så litt nifs ut. Opp nordryggen til Holmbukttinden gikk det greit og noen av oss gikk helt til topps med skiene på beina selv om det var ganske så bratt. De som er mest gira på skikjøring avslutter turen her siden resten av veien bort til Jiehkkevárri ikke er så spennende. Flott topp dette også! Møtte Kent Hugo som var på vei tilbake fra Jiehkkevárri. Han hadde brukt litt over fire timer dit, like lang tid som vi hadde brukt opp hit til Holmbukttinden. Etter litt chatting sa vi på gjensyn og vi fortsatte videre. Fra Holmbukttinden må man renne ned 150 høydemeter før det bærer opp igjen mot Jiehkkevárri. Siste stykket mot toppen var ganske slakt og selve toppunktet var flatt som bare det, men uansett en flott plass med en nydelig utsikt! Her fikk vi virkelig følelsen av å stå på taket. Fram med flaggene og rope «Hurra for 17. mai»!

Ole Fredrik gønner på ned fra Holmbukttinden i fin slush :)
Ole Fredrik gønner på ned fra Holmbukttinden i fin slush :)

Ble på toppen en god stund før vi returnerte. Ordentlig sugeføre enkelte plasser, så det gjaldt å holde balansen i sjakk for å ikke stupe på trynet. Opp igjen til Holmbukttinden var føret så sugent at vi nesten kunne droppet feller, men vi tok dem nå på. Ned mot bilen gikk det greit, men plutselig mistet jeg kontrollen idet snøen plutselig ble veldig slushy og sugent, deretter ble det et par saltoer i snøen som helt sikkert så veldig klønete ut. Kjekt med hjelm gitt! I helt nedre del ble snøen litt bedre og vi kunne kose oss uten å ha lårene proppet med melkesyre. Mye snø hadde smeltet nede i skogen mens vi var på tur. Så vi endte opp med å bære skiene et godt stykke før vi fant snø nok til å kjøre videre mot veien. Herlig å kunne legge seg ned i gresset, lufte føttene og nyte ettermiddagssola etter en slik tur! Nå skulle det smake godt med spagettimiddag i leiligheten. Sjampis og jordbær får bli en annen gang...

Tusen takk for en aldeles strålende 17. mai-tur folkens!:)

Eksterne lenker:
Hannah sin turrapport

Kart

Start date 17.05.2013 09:13
(UTC+01:00 DST)
End date 17.05.2013 18:09
(UTC+01:00 DST)
Total Time 8h 56min
Moving Time 5h 28min
Stopped Time 3h 28min
Overall Average 2.3km/h
Moving Average 3.8km/h
Distance 20.8km
Vertical meters 2,333m

User comments

  • -
    avatar

    En kjempefin 17-mai feiring!

    Written by hmsv1 22.05.2013 07:59

    Det var artig å lese turrapporten :-) Jeg setter stor pris på at dere inviterte meg på turen, selv om dere kunne gjort turen mye fortere! Skjønte ikke at det var 2300 høydemeter i alt, det er ganske imponerende etter min mening!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.