Sykkeltur og toppovernatting i Nordmarka (21.11.2008)


Start point Nord for Mylla (520m)
Endpoint Esso Haslum (70m)
Characteristic Bike trip
Map
Ascents Kollern (688m) 21.11.2008
Klare for start ved Mylla
Klare for start ved Mylla

Planen var opprinnelig å ta en helg med det nye ekstremteltet til Bjørn-Even (som ikke er skaffet enda) på Norefjell, og blant annet sove på toppen av selveste Høgevarde som kanskje har finest utsikt nærmest Oslo med unntak av Gaustatoppen. Det var meldt fint vær, men bitende kaldt! En dag før avreise måtte dessverre Bjørn-Even melde fra om at turen for hans del er avlyst grunnet en konsert med Jethro Tull, han hadde betalt 800,- for en billett.

Siden været var meldt så bra bestemte Sondre og Carl Fredrik seg for at det skulle bli en tur uansett. Alternativet ble en todagerstur i Nordmarka på sykkel mellom Mylla og Haslum. Det er foreløpig ikke nok snø til en skitur så vi kunne ikke trekke pulk. Etter litt ompakking var vi på vei mot Jevnaker i bilen. Det var like sinnsykt deilig å komme seg på tur sammen igjen. Etter en titt på kartet var vi alle enige om at starten skulle finne sted ved Tverrsjøstallen. En ting har vi lært oss, at en viss TomTom bil-GPS i blant kan føre oss på villspor. Den navigerte oss inn på en traktorvei som stoppet langt inne i skogen på Hadeland, vi fikk så vidt snudd og kjørt tilbake til hovedveien. Oppover Svenådalen var det glatt, så glatt at vi ikke kom opp med 2-hjulstrekk og uten kjettinger. Hva skulle vi gjøre nå? Ringkollen ble for nærme Oslo, så vi kjørte mot Grua og opp til østenden av Mylla for å starte i mørket. Snøen lavet ned og gjorde det vanskelig for sykkelen å få feste i isen, begge hadde selvsagt med piggdekk.

Soloppgang på Kollern
Soloppgang på Kollern
Carl Fredrik fryder seg!
Carl Fredrik fryder seg!
Pershusfjellet - "Nordmarkas Besseggen"
Pershusfjellet - "Nordmarkas Besseggen"

Det ble vanskelig å sykle for Carl Fredrik siden hans hodelykt ikke virket. Plutselig stoppet stien ved et hus, nærmere bestemt Brattholt. En dame ropte ut av vinduet og sa at stien fortsatte på jordet nedenfor huset. Vi kunne sykle over jordet deres, hyggelig dame! Etter hvert kom vi inn på grusveien mot Trantjern og vi kunne sykle i bilsporene. Kilometrene gikk svært raskt, og etter en kort samtale var vi kommet på vestsiden av Kollern (688). Vi parkerte syklene og bushet oss rett opp til toppen hvor vi skulle telte, godt vi husket å fylle vannflaskene på forhånd. Det ble etter hvert stjerneklart og vi kunne se skianlegget i Varingskollen lyse opp i sørøst. Da teltet var satt opp, og vi godt bekledd kokte vi vann til middagen og sovnet søtt.

Etter en god natts søvn våknet vi til at det var lyst ute. Vi ble skikkelig ergelige fordi alarmen som skulle vekke oss kl. 07.30 ikke ringte! Soloppgangen gikk vi derfor glipp av, men lyset var uansett meget vakkert ute. Før frokost ble det en del fotografering og nytelse av den flotte utsikten i paradis. Blant annet kunne vi se Norefjell, Gaustatoppen, Vassfarfjella og en liten del av Kalvehøgdmassivet i Jotunheimen. Klokken 11.00 reiste vi fra Kollern og rettet nesa mot Haslum. Det ble en veldig fin dag å sykle på! Heldigvis var alle skogsbilveiene kjørt med bil slik at vi lett kunne sykle i sporene.

Ved Gjerdingen dam
Ved Gjerdingen dam
Nordmarka skole ved Bjørnholt! Fint å gå på skole her?:)
Nordmarka skole ved Bjørnholt! Fint å gå på skole her?:)

Ruta vi syklet ble Kollern-Gjerdingen-Sandungen-Hakkloa-Bjørnholt-Ullevålseter-Frognerseter-Bogstad-Haslum Essostsjon. Det ble 55 km og 4t 20min alt i alt. På grunn av rundt 10 cm snø i terrenget mellom Mylla og Sandungen måtte vi ta det nokså piano, og ved Sandungen gikk Carl Fredrik på snørra mens vi stirret på Kjerkeberget. Det resulterte i et lite hull i jakka. En del små vann er islagt i marka nå, de større er fortsatt åpne, men is i vikene. Turen ble en suksess, med mye frisk luft. Nyt friheten folkens, på fredag var Sondre på skolebesøk til Ila fengsel og intervjuet en tidligere leder i ”B-gjengen” som sitter inne det åttende året. Ikke moro!

Framme ved Esso Haslum!
Framme ved Esso Haslum!

Flere bilder

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.