Isklatring ved Gausta (10.11.2012)


Start point Svineroi vinterparkering
Characteristic Ice climbing
Map
Visits of other PBEs Gaustatoppfossene isklatrefelt (1,200m) 10.11.2012

Endelig var det duket for sesongens første isklatresession. Ut i fra bilder vi hadde sett på nettet bestemte vi oss for å prøve ut linjene på Gaustafeltet ved Rjukan. Jeg og nilshermann (Nils Hermann Wiggen) kom oss litt sent avgårde da sistnevnte greide å forsove seg (måtte jobbe til kl 1), men det la ingen hindringer. Tett sludd og tåke var været som møtte oss i Rjukan, vi kom så vidt opp til Svineroi vinterparkering med sommerdekk og labbet i vei langs stien mot Selstali med henholdsvis truger og fjellski. Brukte over en time inn til feltet som åpenbarte seg i en tåkelomme, i tåka ser alt mye større ut enn i virkeligheten!

Første foss som skulle bestiges var østfossen, totalt er det tre-fire fosser på feltet som er gradert til WI4 i føreren. Personlig mener vi at høyre midtfoss muligens snuser oppe på WI5 siden den er søyleformet og helt vertikal 20 meter... Jeg ledet østfossen, ganske uvant å sette isskruer med en hånd igjen og føle seg trygg med stegjern og isøkser. Satte standplass i en blokk og med kun ett 60 meters måtte vi gå rundt stupet for å komme ned igjen (gå mot høyre). Andre fossen ledet Nils, det ble Gaustatoppfossen som ligger lengst til høyre. Jeg fulgte greit på topptau, litt mer komfortabelt å komme etter! Til slutt hadde vi akkurat nok tid til å klatre høyre midtfoss som åpenbart var et vanskeligere prosjekt. En 20 meters vertikal søyle med noen formasjoner en liten renne i front som gjorde det mulig for oss å gi den et forsøk. Jeg ledet an og dette er helt klart det hardeste jeg har klatret på is, hvis de andre er WI4 er i alle fall denne meget nærme en 5er (mulig det kommer an på lengden vertikal is før den kan bli 5...?). Nils var i alle fall helt enig med meg at dette var en hard linje da han kom etter! Standplass i to bolter som vi også brukte til rappellfeste. Akkurat langt nok med 60m tau her.

Glade og fornøyde med klatringen gikk vi tilbake igjen mot bilen i mørket. Nå ventet kebab og pizza i Rjukan før hyttetur med Øyvindbr (Øyvind Brekke) i Finnemarka. Takk for en flott helg!:)

Nils Hermann på vei mot fossene.
Nils Hermann på vei mot fossene.
Gaustatoppfossene 10. november 2012
Gaustatoppfossene 10. november 2012
Gaustatoppfossen (lengst mot høyre). Nils Hermann leder an.
Gaustatoppfossen (lengst mot høyre). Nils Hermann leder an.
Midtre og høyre foss. Den vanskeligste vi klatret er den vertikale søylen sentralt bildet (mulig WI5 om den hadde vært lenger?).
Midtre og høyre foss. Den vanskeligste vi klatret er den vertikale søylen sentralt bildet (mulig WI5 om den hadde vært lenger?).
Hyttekos på Bergheim i Finnemarka.
Hyttekos på Bergheim i Finnemarka.

User comments

  • -
    avatar

    Jau da!

    Written by nilshermann 14.11.2012 01:49

    En spennende tur i et perfekt vær! Akkurat sånn jeg hadde ønska meg! :)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.