MARS Warrior - mestringsøvelse (16.10.2012)


Characteristic Hike
Map
Ascents Rustafjellet (413m) 16.10.2012

Etter mange "trusler" fra befalet om en kommende mestringsøvelse kom til slutt dagen. Startet med alarm kl. 05 på tirsdag morgen, ut på oppstillingsplass med gru, våpen og alfapakning (all mat var ulovlig). Deretter ble det en liten runde i hinderløypa, så løping opp og ned en bratt bakke der vi skulle fylle en bøtte på toppen med vann fra en bekk med små pappkrus. Deretter dytting av MB (Forsvarets Mercedes-biler) og flytting av trepaller en god stund. Så ble det tassing (transport av syke og sårede) i makkerpar 500 meter tilbake til oppstillingsplass. Utrolig tungt når man har mye utstyr i tillegg til SAB-utstyr som vi hadde fått utdelt.

Neste del ble at vi fikk et oppdrag der vi ble delt inn i fire lag (11 på hvert lag) og vi skulle først opp på Rustafjellet. Med oss skulle vi ha med vannkanne på 23 liter og en 12,7mm mitraljøse på 72 kg i hvert lag i tillegg til alt personlig utstyr, tungt!! Oppe på toppen skulle vi sikre 360 grader før et Bell 142 helikopter fraktet oss til Akkasætra i Blåtind skytefelt, utrolig kult og med det fantastiske været! Kaldt (var ned mot -14 på det verste), men helt klar sikt gjennom hele øvelsen.

På Akkasætra skulle vi sette opp camp og grave ut stillinger med feltspade, tungt arbeid, men vi holdt nå i alle fall varmen. Leirarbeidet holdt vi på med frem mot kvelden (mørkt fra 18.30-07.00), og da skulle vi ut på patrulje der vi skulle ta oss frem gjennom bjørkeskogen og opp i Skardalen hvor vi skulle gjøre ildoverfall mot fi. Deretter tilbake og gjøre ildoverfall mot eget hovedkvarter. Så fikk vi lov til å være i campen på grønn beredskap (alltid 2 mann på operasjonspost og 1 fyringsvakt) fra kl 04.00 til 07.30. Da fikk jeg sovet totalt rundt 1,5 timer og sittet 1 time på OP. I tillegg fikk vi en liten feltrasjon med steinbitgryte både til kvelds og til frokost dagen etter. Dette for at kroppen ikke skulle miste evnen å ta til seg mat. Etter å ha vært ute i rundt 10-12 timer uten mat merker man ofte sure oppstøt som gjerne betyr at kroppen går over til ren fettforbrenning, noe den fortsetter med til det går over på muskler. Sultfølelsen går over, men tretthetsfølelsen mister man ikke helt, spesielt om natten.

Neste morgen rev vi camp og gravde igjen gropene/stillingene før vi startet med rulleringstjeneste ut hele dagen. Mye marsjing mellom casene som inneholdt en del stridstekniske driller, det mest slitsomme var etablering av knestående stillinger med sandsekker (løpeplikt mellom stillingen der vi hentet sandsekkene)! Mange begynte å bli komatøse og stille nå. Da mørket hentet oss inn på ny skulle vi marsje opp mot H-feltet lenger syd i skytefeltet. Jeg var nå lagfører, og det var en utfordring å holde moralen oppe når alle frøs og nesten ikke orket å bære pakningen sin. Natten ble i grunn ganske spennende der vi gjorde to ildoverfall, et mot et hus der det holdt til tre våpensmuglere og et mot kommandoplasstroppen. Fra kl. 04.30-06 fikk vi en ny feltrasjon med steinbitgryte og lov til å sove i lagstelt, jeg måtte sitte fyringsvakt en halvtime, så det ble en snau time med søvn på øyet. Lite, men det gjør faktisk underverker mentalt å ha sovet litt.

Stress neste morgen siden mitt lag måtte slå sammen både lagsteltet og vårt 7-dukertelt og være klar til marsj på 40 minutter (fra vi våknet), med mye kjefting klarte vi det med kun 3 minutter forsinkelse mens de andre lagene måtte ta riflegymnastikk mens de så på oss pakke sekkene i hui og hast (de trengte ikke pakke lagstelt..). Plutselig dukket det opp en Cominor-buss som fraktet oss videre, mange håpet at vi skulle tilbake til Heggelia, men den kjørte oss i stedet til Mauken skytefelt ved Skjold. De neste timene drev vi med stridsteknikk i SIBO-landsbyen (strid i bebygd område), det var faktisk veldig kult. Ble mange innbrudd i bygninger for å eliminere fienden. Rundt kl. 12 ble vi hentet av noen Scania-lastebiler som kjørte oss til en uviss plass. Vi anet ikke om vi var ferdig med øvelsen nå eller om vi skulle være ute flere dager.. Lastebilene stoppet opp på Fossmofeltet, men kjørte heldigvis rolig videre, kun for å få oss til å tro at vi skulle være der noen dager. Vi ble sluppet av utenfor kaserna i Heggelia, og alle var sikre på at vi nå var ferdig. Troppsjef ble illsint og sa at vi langt i fra var ferdig, først skulle vi mønstre litt i plasthallen før vi skulle drive med SIBO i et kontorbygg i Målselv et sted. I plasthallen møtte vi de andre troppene og kompanisjefen vår, der fikk vi den gledelige nyheten om at vi nå var offisielt ferdig med øvelse MARS Warrior, og han skrøt av vår innsats under der vi gikk i holdt ut i 72 timer nesten uten søvn og mat, med mye marsj og caseløsninger undervegs. Dette er ikke en full mestringsøvelse slik som befalsskolen har, men det nærmeste man har lov til å arrangere for vernepliktige soldater.

Takk for en flott utfordring der jeg nok en gang fikk god kjennskap til kroppens reaksjoner på lite mat og søvn!

User comments

  • -
    avatar

    Grøss!

    Written by Øyvindbr 19.10.2012 12:00

    Trudde dere var ferdig med sånt nå jeg, men det var dere tydeligvis ikke. Det var en "lidelse" å lese om stresset, slitet og det minimale næringsinntaket. Men jeg skulle gjerne opplevd den følelsen man har når greia er over og man vet at man klarte å gjennomføre.

    Bra jobba! :)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.