Kirkestinden (11.05.2012)


Start point Bjørkmo (120m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 9h 15min
Distance 28.0km
Vertical meters 1,770m
Map
Ascents Kirkestinden (1,677m) 11.05.2012

Kart

Kirkestinden lokker med sin kvasse nordrygg fra utgangspunktet ved Bjørkmo.
Kirkestinden lokker med sin kvasse nordrygg fra utgangspunktet ved Bjørkmo.

Stod opp til en relativt nydelig dag i Bardufoss. Møtte petter (Petter Bjørstad) og Geir Åke som kom fra Tromsø og vi kjørte inn den vakre Kirkesdalen med nesa rettet mot Kirkestinden som har primærfaktor over 1000 meter. Vi forsøkte å kjøre veien som går på vestsida av elva forbi Åsbakk, men denne var for gjørmete samt dekket av snø lenger inne. Dermed parkerte vi like ved gården Bjørkmo. Kirkestinden så flott ut fra denne vinkelen med sin bratte nordrygg. Måtte bære skiene et lite stykke innover før vi kunne ta dem på. Enkelte bare flekker støtet vi på, men etter hvert kom vi inn i skyggen der det var rask skare. Ved Jordbrua tok jeg på fellene. Åke hadde glemt feller, men mannen er som Petter sier, sterk som en bjørn og ga ikke opp av den grunn. Vi fortsatte langs scootersporet til brua ved Jensvollsætra. Her skar vi sørover mot Altevasskardet. Tok en liten rast da vi kom opp på flata.

Kirkestinden sett fra Altevasskardet.
Kirkestinden sett fra Altevasskardet.

Vi lå nok akkurat i skyskillet. Nordover lurte et digert og mørkt skylag, mens sørover mot Altevatn var det gnistrende sol og blå himmel. Vi krysset fingrene for at skyene holdt seg på avstand fra Kirkestinden. Videre innover dalen måtte vi over en liten snøegg mellom to vindgryter, sjelden jeg må passere snøegger nede i en dal! Registrerte også noen jervespor. Åke hadde litt problemer med bindingene som vi løste med litt sportsteip, kjekt å ha sportsteip på tur altså. Oppover mot toppen valgte vi direkteruta mot skaret øst for pkt 1272. Et parti var temmelig bratt, så her var det greit å bære skiene. Videre var det greiere å gå, men så ble snøen tørrere og det kladdet voldsomt under skiene. Slet med dette hele veien videre til topps. Da vi kom over skaret fikk vi fabelaktig utsikt sørover mot fjella rundt Altevatnet, nydelig! Men så kom den forferdelige tåka og vi ble nødt til å gå på GPS-navigasjon siste stykket til toppvarden. Ingen utsikt herfra, men Petter mente bestemt at vi ikke kunne klage på turen så langt. Det hadde jo vært flott vær og varm temperatur tidligere på dagen.

Retur med sol!
Retur med sol!

Ned igjen kjørte i sørflanken til pkt 1272 for å slippe unna det bratte henget vi gikk opp. Hadde nesten glemt hvor mye verre det var å renne med fjellski kontra randoski! Kom ned i dalen før de to andre og fant meg en bar lyngflekk der jeg rakk en liten lur mens jeg ventet. Skaren vi hadde sett fram til ned mot bilen var ikke-eksisterende, det ble i stedet svært trå slushsnø der vi måtte jobbe hele veien. Da jeg var framme ved bilen så jeg at gpsen hadde gått tom for batteri, så tracket var ubrukelig. I tillegg hadde skjermen på mobilen klikket, æsj!

Uansett, vi feiret bestigningen med pizza på Jokern i Heggelia. Tusen takk for turen gutter!

Flere bilder

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.