Beretløpet (03.05.2012)


Start point Bardu alpinsenter
Endpoint Heggelia
Characteristic Hike
Duration 14h 00min
Distance 35.0km
Map
Ascents Sørøst for Sundhaugen (195m) 03.05.2012

Så kom dagen vi alle hadde både grudd og sett fram til - Beretløpet. I en hel måned hadde vi vært forberedt på å bli vekt tidlig, og nå skjedde det. For å vise at vi er verdige soldater til å bære vår beret må man betale for det ved å gjennomføre det såkalte Beretløpet.

Våknet på verst tenkelig måte ved at befalet ulte ute i oppgangen kl. 05.35; "UUUUUUT!!!". Da var det bare å kjappe seg så fort som mulig og stille ut med de rette klærne, om man slurvet med hva man tok på seg (feks bomullssokker eller for stive sko) fikk man svi for det senere. Etter en del "ferdigstilling" og kjeft på oppstillingsplass fikk vi 5 minutter til å stille ut med gru og våpen, deretter fikk vi 15 minutter på å stille ut med ludvigsekk som skulle inneholde en rekke ting. Noen stressende minutter senere stod til slutt hele kompaniet klare og fikk melding om å laste opp i busser som fraktet oss til Bardu alpinanlegg. Vi fikk 3 minutter på å få lastet ut all pakning fra bussen og 2 minutter på å stille opp troppsvis og lagsvis utenfor, det klarte vi akkurat.

Det vi skulle nå var å marsje tilbake til Heggelia og undervegs ville vi møte på en rekke caser. All mat ble kastet, så det var viktig å drikke vann jevnlig. Om vi var ferdige når vi var framme i leir var vi ganske sikre på at vi ikke ville være. Radiotroppen skulle starte sist bak kommando- og teletroppen, siden vi selvsagt er den beste troppen tok vi raskt innpå de andre. I tillegg til all pakningen skulle hvert lag på 11 mann ha med en 20 liter full vannkanne som vi festet til en raje som to og to mann bar sammen. Vi fikk etter hvert en god rutine ved at hvert par bar 10 minutter hver. Ellers så marsjet vi i 50 minutter før 10 minutter teknisk hvil etc. Nå var det bare å marsje i vei og holde stemningen opp hele tiden. Etter vel en time kom vi til et sanitetscase der det hadde vært en bilulykke. Her måtte vi starte prehospital behandling før vi fikk i ordre om å frakte seks av personene på selvlaget båre 500 meter gjennom løssnøen i skogen. Gørrtungt! Etter dette caset marsjet vi videre et stykke på asfalt før vi nok en gang trakk ut i terrenget og gjennomslagssnøen. Vi fikk også en 15 kg tung ammunisjonskasse vi skulle frakte 4 km. Været skiftet fra snøbyger til sol, i grunn ypperlig temperatur å marsje i. Neste case var at hvert lag fikk ca. 20 minutter til å etablere leir med sikringsposter og et 7-dukertelt, pakning skulle være linet utenfor. Vårt lag klarte tidsfristen og fikk en kokesjokolade på deling i premie. Deretter skulle vi rive leiren og være klar til å sette i marsj på 15 minutter.

Nå ble det marsjing fram til vi var Brandmoen. Nå begynte en orienteringsbit der første post lå på 195-toppen sørøst for Sundhaugen. Der skulle troppen ta totalt 1200 pushups, noe som tilsvarte 30-40 stk pr mann/kvinne. Deretter fikk vi fylt vanndunkene med nytt vann og vi marsjet bort til avkjørselen mot Åsen. Her skulle vi gjennomføre en TASSE-stafett (Transport Av Syke og Sårede) lagsvis der hvert lagsmedlem skulle bli fraktet en distanse på ca. 100 meter. Laget som ble først ferdig slapp å gjøre stafetten på nytt. Da dette var utført gikk vi til Nytrøen og bort til Fosshøgda der vi tok av til venstre på en snødekt vei til vi kom til en bru som gikk over Barduelva. Mange var fryktelig slitne, sultne og hadde vondt i kroppen. En person var helt i transe og besvimte flere ganger. Jeg hadde heldigvis en god dag og hjalp til å pushe resten av laget. Siste delen bort til Rusta og Heggelia leir ble jeg nødt til å bære en ekstra pakning for at hele troppen skulle klare å komme i mål. Mange trengte en dytt i ryggen når motbakkene ble tunge.

Da vi ankom leiren og så at Velferden gjorde i stand til grillfest utenfor kaserna fikk alle et skikkelig kick, men vi var ganske sikre på at vi skulle ta en tur gjennom hinderløypa eller lignende. Ordren nå ble å løpe inn og legge fra seg gru, våpen og pakning og stille ut igjen. Vi klappet inn kommando- og teletroppen som etter hvert også kom fram og hele kompaniet stilte opp foran kapteinen. Mange holdt på å pisse i buksa da han talte som så; "Velkommen hjem! Da er fase 1 av beretløpet gjennomført og vi går over i fase 2. Jeg håper ikke mange har planer for helgen, for vi kommer til å holde på i hele natt og morgendagen. Det er ikke sikkert vi blir ferdige før kl. 15.30 i morgen. Det dere kan gjøre nå er å løpe inn og stille ut igjen med gru, våpen og pakning (..alle løper inn og gjør det..). Fase 2 av beretløpet består da av konsumering av grillmat, vedlikehold og søvn. Så det er bare å gratulere med vel gjennomført, springe inn igjen med utstyret og stille seg i matkøen." Mange felte gledestårer da de forstod at helvetet av over, og maten smakte utmerket etter å ikke ha spist på 27 timer og marsjet 3,5 mil med diverse caser i 14 timer. Det er når man er så sliten som nå at man setter pris på de små tinga, og madrassen som de fleste har klaget på føltes noen hakk over Svanekvalitet påfølgende natt.

Takk for en uforglemmelig dag, og jeg er stolt over å være med i verdens beste tropp, bra jobba!:-)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.