Hordalandsraid dag 2 (01.04.2012)


Characteristic Hike
Map
Ascents Blomøyknuten (73m) 01.04.2012
Eldsfjellet (324m) 01.04.2012
Fedjebjørnen (41m) 01.04.2012
Førdesveten (284m) 01.04.2012
Kolbeinsvarden (231m) 01.04.2012
Liatårnet (341m) 01.04.2012
Litlåsfjellet (109m) 01.04.2012

Førdesveten i Sund

Kartrute ->
Kartrute ->
Skiltet rute mot Veten.
Skiltet rute mot Veten.
Minnestavle fra flyulykken i 1948.
Minnestavle fra flyulykken i 1948.

Våknet til regn som trommet på biltaket, ingen god start på dagen, men tur skulle det uansett bli. Heldigvis stod det lave kommunetopper på programmet denne dagen, så jeg håpet å slippe tåke. Kjørte til Stranda der det gikk sti til «Veten». Temmelig vått langs stien, og det tok ikke veldig lang tid før skoene var gjennomvåte også. Etter en del gjørme presterte jeg å ta til venstre istedet for til høyre der skiltet til Veten egentlig pekte mot, men jeg skjønte lunta ganske fort heldigvis. Siste parti før toppen blåste det en del, ganske surt og kaldt vær i grunn. Forble ikke lenge på toppen før jeg returnerte. Stakk bortom en minneplakat der et fly hadde styrtet inn i fjellveggen i 1948. Tragisk, spesielt med Hercules-ulykken friskt i mentet. Forresten var det nøyaktig det flyet og mannskapet som kjørte meg opp på innrykksdagen 9. januar i år... Returen gikk kjappere enn turen opp. I bilen forsøkte jeg febrilsk å tørke klærne ved å kjøre på full varme på ventilasjonsanlegget.

1t 15min
340 hm
5 km

Installasjon på toppen av Førdesveten.
Installasjon på toppen av Førdesveten.

Liatårnet i Fjell

Kartrute ->
Kartrute ->
Merka rute til topps.
Merka rute til topps.
Stusselig vær på toppen dessverre...
Stusselig vær på toppen dessverre...

Parkerte på en parkeringsplass der det fra veien var skiltet mot Fjell festning. Herfra måtte jeg gå til fots langs med en asfaltvei et stykke før stien skar opp mot Liatårnet. Brukte 11 minutter med rask gange langs asfaltveien. Skiltet og merket rute til topps. Relativt bratt oppover, så høydemeterne gikk raskt. Ikke like gjørmete her som på Førdesveten heldigvis. Møtte en del andre turgåere. Siste parti passerte jeg et skilt der de advarte mot rasfare. Fortsatte på en liten fjellhylle før jeg svingte 180 grader til høyre mot toppen. Dessverre var det vindfullt med snø i lufta og ingen sikt her oppe... Returnerte samme vei.

1 time
345 hm
5 km

Blomøyknuten i Øygarden

Kartrute ->
Kartrute ->

Mens jeg kjørte utover i Øygarden begynte været å bedre seg. Tydelig bygevær denne dagen. Parkerte i grøftekanten like etter innkjørselen til veien som går rett sør for Blomøyknuten. Toppen synes godt herfra. Letteste vei jeg fant var å følge denne veien litt og krysse en hage før det bratnet opp til toppen. Jeg ville selvsagt klatre den bratte sørveggen som så morsom ut. Ned igjen fant jeg en slakere rute.

10 min
35 hm
600 meter

Kolbeinsvarden i Askøy

Kartrute ->
Kartrute ->

Kjørte til venstre ved Søredal når jeg kom sørfra og prøvde å finne stien som gikk opp til Kolbeinsvarden fra nordøst. Den var meget utydelig og det fantes ingen gode plasser å parkere bilen. Kjørte litt nedover i bakkene for å finne en lomme. Stien går til venstre for en bekk som er tydelig på andre siden av den flate myra. Ruslet oppover i skogen helt til jeg kom opp på toppen. Var heldig og fikk sol akkurat under toppstøtet. Fin utsikt mot Bergen. Samme rute ned igjen.

35 min
200 hm
2,5 km

Kolbeinsvarden!
Kolbeinsvarden!

Eldsfjellet i Meland

Kartrute ->
Kartrute ->

Utgangspunktet for denne turen ble fra hovedveien øst for toppen. Hvis man følger med står det et skilt med «Eldsfjellet» på vestsiden av veien. Herfra går det fin sti bratt opp til toppen, det slaker litt av i andre halvdel.

35 min
285 hm
2,5 km

Fedjebjørnen i Fedje

Kartrute ->
Kartrute ->

Ringte pappa som opplyste meg om rutetidene ut til Fedje fra Sævrøyna. Dermed koordinerte jeg det greit slik at jeg ikke behøvde å være for lenge på øya før neste ferge gikk tilbake. Litt urolig sjø på veien over, men unngikk sjøsyke. Toppen er en liten knaus snaue 200 meter fra veien. Klatret opp en kort hammer før jeg steg opp på høyeste punkt. Høstlig vær denne ettermiddagen.

5-10 min
600 meter

Fedjebjørnen dukker opp.
Fedjebjørnen dukker opp.

Litlåsfjellet i Austrheim

Kartrute ->
Kartrute ->

Siste topp for dagen ble Litlåsfjellet. Kjørte opp til vanntårnet rett øst for toppen, var heldig med at bommen var åpen. Stilig å se fakkelen og lysene fra Mongstad-raffineriet i skumringsmørket. Jogget kjapt gjennom skogen bort til toppen. Tilbake fant jeg en grei sti som gikk inn i skogen like sør for vanntårnet.

10 min
35 hm
1 km

Ikke mye utsikt på Litlåsfjellet.
Ikke mye utsikt på Litlåsfjellet.

User comments

 • -
  avatar

  Missing title

  Written by Mayhassen 13.04.2012 18:17

  Kom du opp hammeren på Fedjebjørnen altså. Jeg husker jeg hadde bomtur der i 2009, måtte da gå hele veien rundt!

  • -
   avatar

   Sv:

   Written by 500fjell 13.04.2012 18:47

   Hehe, fant en fin rute opp et dieder. Selv små tulletopper kan bli en utfordring:)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.