Kommunetoppjakt rundt Østerdalen dag 2 (17.10.2010)  4


Characteristic Hike
Map
Ascents Eldåhøgda (1,232m) 17.10.2010
Sørøst for Hemmelkampen (1,057m) 17.10.2010
Øst for Kroksjøhøgda (931m) 17.10.2010
Tuva (1,090m) 17.10.2010

Fortsettelse av http://peakbook.org/tour/2562/Kommunetoppjakt+rundt+%C3%98sterdalen+dag+1.html

Eldåhøgda i Øyer

Etter å ha fått en god natts søvn i bilen på Gåla seter var jeg klar for en ny dag med kommunetoppjakt. Fulgte en traktorvei som etter hvert ble til en sti gjennom skogen og opp på Storlortfløyin. Himmelranden i sørøst var vakker og fargelagt lilla. Det høstfargede landskapet var også et harmonisk skue. Litt negativt var den sure motvinden jeg hadde på vei inn til toppen. Hadde glemt å fylle vann nede i skogen og her oppe på vidda hadde alle tjerna islagt seg. Løsningen ble å stå halvveis ute på isen og forsøke å lage ved å hoppe og sparke. Jogget rolig videre innover til toppen. I grunn ligger Eldåhøgda rimelig øde til. Midt i fjellheimen mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen finner man dette toppunktet på 1232 moh. Dog gjør fjellveier som strekker seg langt innover det relativt enkelt å komme hit. Stor utsikt var det også, her kunne du se langt! Litt rart var det at den største varden, der det også var inngravert en stein med «Eldåhøgda 1232 moh.» lå på et lavere punkt nordvest for trig pkt som ligger høyest. Trig pkt ligger ifølge kartet på 1232 moh, og her møtes kommunene Stor-Elvdal, Øyer og Ringebu. Har hørt at de tre søylene ved den laveste varden skal markere grensa, men det var da merkelig at disse ikke er plassert på toppen!? Gikk tilbake etter en matbit og registrering i toppboka.

2t 10 min
365 høydemeter
12 km

«Triangelet» på Ringsakerfjellet (k. topper i Hamar, Ringsaker og Åmot)

Rullet ned til Imsroa før jeg kjørte den fine Birkebeinervegen (kr. 80,-) helt til Øyungen på Ringsakerfjellet. Parkerte i høyre grøftekant like før stien mot Øyungsfjellet begynner. Deretter startet jeg på den lange marsj over de langstrakte myrene. Først på sti til selve vannet Øyungen og så videre til kommunetoppen i Hamar som kun er et punkt på en flate. Toppen er markert med en stokk og varde. Etter dette vandret jeg direkte over de frosne myrene (enkelte steder var de harde som asfalt – gunstig!) og bort til kommunetoppen i Åmot som ligger på den sørligste kollen på Himmelkampen. Flere steiner her som kan være toppen. Ikke lett å se nøyaktig hvor punktet er. Likte i grunn dette terrenget her oppe. Minner litt om Vesle Blefjell der jeg har hytte. Turer i fine høstfarger kan jeg ikke få nok av, selv om denne turen nok hadde vært raskere og enklere på ski! Siste toppen på raidet var Tuva, kommunetopp i Ringsaker. Denne hadde en stor og fin varde hvor jeg kunne sitte i le av vinden. Møtte en annen fjellkar som hadde hytte i nærheten. Han fortalte at det fantes to varianter tilbake til Øyungen; en nede i Londalen og en over Øyungsfjellet. Han anbefalte sistnevnte alternativ da stien nede i dalen visstnok skulle være krunglete. Dermed ruslet jeg tilbake i mjuk og vakker ettermiddagssol over Øyungsfjellet til bilen. Jeg kunne herved fastslå at denne turhelga hadde blitt en suksess.

3t 45min
565 høydemeter
18 km

Takk for turen! ;-)

User comments

 • -
  avatar

  Eldåhøgda - bilde av toppen

  Written by knutsverre 19.10.2016 19:44

  Hei Sondre. Bildet du har lagt inn på PB-elementet Eldåhøgda viser varden som ligger inne på Ringebu-siden. Ser du er oppmerksom på dette i teksten. For å unngå misforståelser, foreslår jeg at bildet byttes ut med et som viser varden som ligger på Øyer-siden.

  • -
   avatar

   Sv: Eldåhøgda - bilde av top

   Written by 500fjell 19.10.2016 19:49

   Det er greit Knut-Sverre :) Har du et bilde av varden?

   • +
    avatar

    Sv: Sv: Eldåhøgda - bilde av

    Written by knutsverre 19.10.2016 19:50
   • +
    avatar

    Sv: Sv: Eldåhøgda - bilde av

    Written by knutsverre 19.10.2016 20:07
Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.