Treningsøkt til markatopper (19.11.2011)


Characteristic Hike
Map
Ascents Branntjernhøgda (641m) 19.11.2011
Grasdalskollen (642m) 19.11.2011
Nordre Korsvatnhaugen Øst (614m) 19.11.2011
Langvassbrenna (663m) 19.11.2011

Som følge av dårlige værmeldinger stort sett over hele landet ble alternativet en treningsøkt over fire "pf100-topper" i Oslomarka, nå gjenstår kun én på lista etter denne turen. ;-)

Langvassbrenna

Merket at jeg har kommet litt ut av turrytmen siden det er mange helger siden forrige stortur, så det var både med glede og tafatthet jeg kom meg opp av senga tidlig denne lørdagen fremfor å slumre videre. Sekken var ferdigpakket, sykkelen og bikkja ble med og vi kjørte nordover til Jevnaker og opp Svenådalen (bom kr. 50,-). Tross plussgrader i lufta var det fortsatt tæle i bakken etter mange dager med frost, så det var litt småglatt opp veien. Parkerte i grøftekanten like etter der den blåmerka stien Øyangen forsvinner inn i skogen. Deretter jogget jeg lett oppover kneikene langs med stien helt til svingen ved pkt 587. Herfra gikk jeg ut på et hogstfelt og etter hvert i luftlinje mot toppen. Myrene var ikke helt harde av frosten så jeg måtte regne med å bli litt våt på føttene. Nådde toppen etter 35 minutter med delvis jogg og gange. Ok utsikt med noen trær som lagde hinder for et fullstendig panorama. Været var faktisk ganske fint med solgløtt innimellom, hadde forventet verre. Returnerte samme vei til bilen.

1 time
225 høydemeter

Toppen på Langvassbrenna.
Toppen på Langvassbrenna.
Hogstfelt langs den blåmerka stien nord for Langvassbrenna.
Hogstfelt langs den blåmerka stien nord for Langvassbrenna.

Branntjernhøgda

Jeg trodde at jeg hadde vært på Branntjernhøgda under skituren min hit i våres. Men etter nærmere studier av økonomisk kartverk viser det seg at det finnes en litt høyere kolle nordøst for trig. punktet. Dermed ble det en ny tur dit... Kjørte videre langs veien fra Tverrsjøstallen til bommen ved Sandvika på Gjerdingen. Litt blandede følelser å kjøre bil langt inn i Nordmarka... Registrerte is på Tverrsjøen og i Kalven-bukta. Fra bommen syklet jeg helt til den lille blindveien ved Lauvputten. Utrolig pent å se utover Gjerdingen som var speilblankt! Forresten deilig å sykle igjen etter at jeg for noen dager siden fikk ut fingeren og mekket i stand den ødelagte girvaieren.

Satte fra meg sykkelen ved den nevnte blindveien og fulgte en svak sti som startet ved den første venstresvingen etter sauegjerdet. Denne forsvant da motbakkene begynte for alvor, deretter gikk jeg i retning mot toppen i fint og lettgått terreng. Ingen utsikt på selve toppkollen, men på ved hogstfeltene lenger nord fikk jeg se mye fint. Returnerte samme vei jeg kom.

1t 15min
295 høydemeter

Herlige Gjerdingen!
Herlige Gjerdingen!
Gjerdingen sett fra Gjerdingsdammen.
Gjerdingen sett fra Gjerdingsdammen.
Is på Grøntjernet.
Is på Grøntjernet.
Frigg på toppen av Branntjernhøgda.
Frigg på toppen av Branntjernhøgda.
Utsikt nordvestover fra nordsida på Branntjernhøgda.
Utsikt nordvestover fra nordsida på Branntjernhøgda.
Is i Kalven på Gjerdingen.
Is i Kalven på Gjerdingen.

Grasdalskollen

Parkerte bilen i Kalvedalen ved avkjørselen til Roensætra som var stengt med bom. Syklet bakken opp til sætra som lå nydelig til med flott utsikt utover Gjerdingen med mer. Et ektepar med bikkje sto på verandaen og så etter meg. Fra sætra tok jeg beina fatt og fulgte blåmerka sti mot Elgstøa 600-700 meter før jeg skar av i retning mot toppen. Ikke så veldig oversiktlig i skogen, idet jeg trodde jeg gikk mot toppen viste det seg å være Vangshaugen. Etter et par artige klyveskrenter stod jeg til slutt på toppen der det både var utsikt og kjentmannsmerke. Returnerte så og si samme vei, men kom inn på stien litt nærmere sætra enn der jeg forlot den. Fylte flaska med deilig iskaldt vann da jeg var tilbake ved bilen.

1 time
230 høydemeter

Kjentmannsmerket på Grasdalskollen.
Kjentmannsmerket på Grasdalskollen.
Roensætra med Vangshaugen og Grasdalskollen i bakgrunnen.
Roensætra med Vangshaugen og Grasdalskollen i bakgrunnen.
Gjerdingen sett fra Roensætra.
Gjerdingen sett fra Roensætra.
Is på Tverrsjøen.
Is på Tverrsjøen.
Is på Tverrsjøen.
Is på Tverrsjøen.

Nordre Korsvatnhaugen Øst

Denne toppen trodde jeg også at jeg hadde vært på under turen hit tidligere i år. Men nok en gang var det inkonsekvens mellom M711-kartene og ØK, og ØK er mest pålitelig og sa at den østligste toppen på Nordre Korsvatnhaugen var høyere enn vesttoppen.

Kjørte nok en gang til Grua og veien (bompenger 20,-) inn forbi Korsvatnet som forøvrig var islagt (så folk som gikk på isen til og med). Rett sør for toppen parkerte jeg og jeg gikk inn i skogen mot den. Valgte en litt vel myrete variant på vei fram, det var bedre der jeg gikk tilbake langs ryggen. Oppe på ryggen var det stedvis særs god utsikt i det åpne terrenget. Her fristet det å fyre bål og overnatte! Da jeg nådde toppunktet var det ikke noen særlig "høydare", et gammelt trigpunkt og dårlig sikt var det som fantes her... Da jeg kom tilbake til
bilen var det godt å skifte til tørre klær og tenke tilbake på den fine dagen som var.

30 min
140 høydemeter

Nå ventet pizza og langrenn (så var det bare å skjerme seg for nyheter på radioen da...) på TV hjemme :-)

Is på Korsvatnet.
Is på Korsvatnet.
Utsikt sørover, tatt like sør for toppen.
Utsikt sørover, tatt like sør for toppen.
Toppunktet...
Toppunktet...

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.