Frudalshesten til Berge (23.02.2018)


Start point Frudalen (520m)
Endpoint Berge (200m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 5h 00min
Map
Ascents Frudalsbreen (1,598m) 23.02.2018
Frudalshesten (1,554m) 23.02.2018

I forbindelse med Nortind-kvalifiseringen som jeg for tiden er en del av skal jeg logge minimum 15 dager med observasjonspraksis i tillegg til sju uker arbeidspaksis. Fjellsportfestivalen var i gang i Sogndal, og jeg skulle jobbe lørdag med isklatrekurs. Fredag ble turen min avlyst grunnet for lite påmelding, men utnyttet derfor muligheten til å bli med tindevegleder Sigurd Nordeide-Felde og sin gruppe på turen Frudalen-Berge via Frudalshesten i forbindelse med observasjonspraksis. I utgangspunktet er min oppgave å gå i hælene på Sigurd, observere han i arbeid og eventuelt bidra med noe selv også.

En pust i bakken på vei inn Frudalen.
En pust i bakken på vei inn Frudalen.

Møtte Sigurd torsdag kveld på hotellet og vi gjennomførte et kjapt ferdråd i forbindelse med turen. Jeg hadde ikke vært på skitur i Sogndal på en god stund, men han hadde vært oppe i Sogndalsdalen og kjørt en god del nordsider de siste dagene, og kunne melde om gode forhold. Vi forventet det samme i morgen også.

Opp i sola i sørflanken på Frudalshesten.
Opp i sola i sørflanken på Frudalshesten.
Avlastningsavstand i første bratte partiet.
Avlastningsavstand i første bratte partiet.

Kl. 08.45 lørdag møtte vi gruppa på seks deltakere på hotellet. Kl. 09.00 kjørte vi minibuss opp til Frudalen der det overraskende nok ikke var mer enn en parkert bil. Noen fra festivalen skulle kjøre opp senere på dagen og flytte minibussen ned til Berge. Etter at deltakerne stod klare med ski på beina og pakket sekk på ryggen tok Sigurd en prat om selve turen (hvor, tidsbruk, tempo osv.) og om de aktuelle vær- og snøforholdene før jeg fikk i oppgave å gjennomførte en enkel gruppesjekk.

På toppen av Frudalshesten ble det blåst opp ei palme. Vårtegn?
På toppen av Frudalshesten ble det blåst opp ei palme. Vårtegn?

Sigurd ruslet i jevnt tempo oppover Frudalen. Ved første teknisk pause etter 10-15 minutter snakket han litt om hva deltakerne tenkte om vegvalget opp denne dalen (utløpsområde, solinnstråling sent på dagen, eksponeringstid, sporlegging etter forholdene). Deretter ruslet vi videre oppover slik at praten i gruppa fortsatt gikk lett. Stoppet opp et par ganger før vi entret sørsida og snakket om tema som trygge sporvalg, bruk av bekkedaler i nordisk og alpin skitradisjon (mindre vind, men terrengfelle ifht skred), løssnøskred og navn på fjelltopper.

Vid utsikt! I retning Hurrungane.
Vid utsikt! I retning Hurrungane.
Klar for nedkjøring mot Vetlebotn.
Klar for nedkjøring mot Vetlebotn.

På vei opp i sørsida hadde jeg en leksjon i svingteknikker og sporlegging på vei oppover (S-sving, lappekast, bratthetsvurdering, sporhelning og –lengde, standardtiltak). Tok lunsj på en kul lenger oppe, snakk om deilig vær! Videre opp mot toppen snakket Sigurd åpent om sine vurderinger ifht sporlegging og skredvurdering (transparent føring), og med jevnt tempo kom alle seg til topps og kunne nyte den fantastiske utsikten.

Fin kjøreavstand nedover.
Fin kjøreavstand nedover.
Krusing ut Bessdalen.
Krusing ut Bessdalen.

Ruslet videre fra Frudalshesten og bort på Frudalsbreen der vi gjorde oss klare for nedkjøring. Sigurd loset gruppa trygt ned nordsida via Vetlebotn ved å legge vekt på visuell kommunikasjon, kjøreavstand og jakt på urørt snø. ”Dersom jeg roper jo-hoo, følg spora mine, hvis ikke, kjør 50 meter til venstre”, sa Sigurd. Og ja, det ble et ”jo-hoo”! 10-15 cm styrepudder oppå eldre fokksnø.

Ærverdige Fjærlandsfjorden.
Ærverdige Fjærlandsfjorden.

Ut Bessdalen var det overraskende hardt føre i skogen, men vi kom oss greit ned berg-og-dalbane stien som det jo er. Det pågår en del anleggsarbeid i nedre del av dalen. I etterpåklokskapens navn kunne vi faktisk i dag kjørt i selve elva i øvre del, og der vi møter på anleggsveien er det visst bedre å følge den gamle stien i stedet for veien pga en del grus. En deltaker mistet synet av mannen foran like før Berge og kjørte helt ned til Bjåstad før han forstod at han var kommet på ville veier. Jeg forstod lunta og fikk meg en ekstra joggetur for å hente ham. Sigurd kom etter oss med åtteseteren, men dette var visst på ingen måte noen terrengbil, og det var så vidt vi kom oss opp igjen på hovedveien slik at Sigurd rakk å hente ungene i barnehagen.

Takk til gjengen for en fin tur! :)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.