Nasjonal isklatresamling for jenter (27.01.2018)


Characteristic Ice climbing
Map
Visits of other PBEs Golsjuvet (350m) 27.01.2018

Da en instruktør måtte melde avbud ble jeg spurt om å steppe inn på NKF og Oslo klatreklubb sitt arrangement – Nasjonal isklatresamling for jenter. Dette er tredje året samlingen er blitt arrangert, og jeg er imponert over hvor mange som stiller opp. Over 50 jenter deltar, og i tillegg flere på venteliste.. Jeg føler at isklatring som aktivitet har fått ufortjent dårlig rykte om hvor farlig, skummelt og kaldt det er. Kler man seg godt og oppsøker is under de rette forholdene kan man jo skape så vanvittig flotte og sterke minner og opplevelser. Denne samlingen kan kanskje være en fin bidragsyter for å fjerne denne ekle brodden.

God stemning på cragget.
God stemning på cragget.

Utgangspunktet for treffet ble på Granheim feriesenter. Jeg kjørte oppover på fredag fra Asker med Anne-Malou som skulle ha kurs for ungdommer. Fredag kveld ble stort sett innlosjering, litt planlegging, informasjon, presentasjon og stegjernstilpassing. Varri og Petzl stilte med masse utlånsutstyr for deltakerne.

Damer til topps!
Damer til topps!
Sjå elgen!
Sjå elgen!

Lørdag reiste jeg og Johanna, som skulle ha nybegynnerworkshop for voksne, ned i forvegen i Golsjuvet for å sette opp 6-7 topptau. Anne-Malou tok seg av koordinering med samkjøring for deltakerne. Ganske kald dag og isen var særdeles sprø. Med andre ord ikke de perfekte forholdene for isklatring. Det beste er når temperaturen nærmer seg 0 grader. Da utvider isen seg noe mer og blir mer plastisk, og lettere å slå inn øks og stegjern.

Isklatring er så kjekt!
Isklatring er så kjekt!

Siden dette var en workshop med mange deltakere fokuserte vi stort sett på mengde med klatring og bevegelsesteknikk. Viktig å passe på at ingen ble for kalde. Fant et par ruter som var egnet for å klatre med en øks eller uten økser. God trening, for det er føttene som er det viktige. Omsider avsluttet vi dagen som varte omtrent fra kl. 08.30 til 15.30. På kvelden ble det pizza, quiz og foredrag med Johanna (tema: frykt og redsel).

God oppdrift.
God oppdrift.
Hvor sterk er isen?
Hvor sterk er isen?

Søndagen var vi også nede i Golsjuvet. Mye klatring i dag også. Vi hadde forsøk å legge klar noe hyssing i topptaufestene for å kunne tre gjennom tauene i dag. Men på rutene med sig viste det seg at hyssingen bare frøs fast.. I tillegg til klatring fikk deltakerne en demonstrasjon på abalakov og uthakking av denne for å se hvor mye is egentlig tåler. Noen fikk også prøve å lage egne topptaufester med isskruer og i trær, og klatre mens de plasserte isskruer. Dagen rundet vi av rundt kl. 15.00.

Takk for en bra helg og vel gjennomført isklatresamling! :-)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.