Toppturkurs på Leirvassbu (31.03.2017)


Characteristic Randonnée/Telemark
Map
Ascents Stetinden (2,020m) 31.03.2017
Kyrkja (2,032m) 01.04.2017
Kniven (2,133m) 02.04.2017 not summited
Visits of other PBEs Leirvassbu (1,410m) 31.03.2017

Denne helgen var jeg kursleder sammen med instruktør Jonny Kvistad på et toppturkurs på Leirvassbu med 14 deltakere. Kurset legger fokus på turplanlegging, valg av fine turer og nedkjøringer etter vær og forhold og undervegs på turene deler instruktørene åpent om vurderinger i forhold til terreng, vær, snødekke og gruppe (transparent føring). Vi legger til rette for enkelte leksjoner om skredlære, skiteknikk, stegjern- og isøksteknikk og bruk av utstyret vi har med oss.

Ole Jacob har kontroll på bagasjen.
Ole Jacob har kontroll på bagasjen.

Møtte de fleste deltakerne på Sletthamn, vinterparkeringen til Leirvassbu 6 km lenger ut Leirdalen torsdag kl. 19.45. Her ble vi hentet med beltebil og shuttlet inn til Leirvassbu der vi spiste middag og hadde ferdråd for neste dag. Prøvde å diskutere hva som er viktig i en turplanleggingsfase. Været var meldt ganske så rufsete de fleste dagene med lite sikt, noe nedbør og til dels kraftig vind. Derfor måtte vi lage en turplan ut ifra det været og den gruppen vi måtte forholde oss til.

Fredag 31. Mars – Stetinden

Første dagen hadde vi planer om å gå mot Stetinden med nedkjøring via breen på nordvestsida. Jeg og Jonny gikk i to uavhengige grupper denne dagen. Startet dagen med en felles gjennomgang av S/M, innflyvingsmetode, finsøk og spiralsøk på Leirvatnet før vi gikk hver for oss. Fant et testheng med innblåst fokksnø ved Nøgla, men klarte ikke å løse ut noe. Forsøkte å finne skredproblemet som var meldt. Videre hadde vi tema som bratthetsmåling, lappekast/s-svinger, avlastningsavstand, utløpsområder, sporlegging osv. Tok lunsj på ca. 1600 moh. Klarte stort sett å holde oss under 30 grader opp til 1744-sadelen, og herfra holdt vi litt på nordsida av ryggen opp mot 1985-toppen da det var mjukere snø å gå i. Det var dog elendig sikt på breen.

Lunsj på vei opp mot Stetinden.
Lunsj på vei opp mot Stetinden.

Ved 1985-toppen la vi fra oss skiene og fortsatte det siste stykket med stegjern og isøks. Greie forhold, men litt utsatt det siste opptaket til toppen. Forserte en bratt østvendt snøfonn der vi måtte vurdere skredfaren. Fant ingen svake lag, og det hadde heller ikke lagt seg noe særlig fokksnø oppå skaren her. Gikk uansett over med avlastningsavstand.

På toppen av Stetinden.
På toppen av Stetinden.

Vel tilbake ved skiene rant vi ned til breen i nordvest der vi fikk ganske så fin kjøring, selv om sikten var så som så. Møtte også et lag fra DNT Bergen Fjellsport som hadde rent ned og gått opp igjen. Så var det bare å komme seg ut Tverrbyttbekken og tilbake igjen til Leirvassbu.

Lørdag 1. April – Kyrkja

Gikk i samlet gruppe mot Kyrkja i dag, men uten store forhåpninger om å komme opp. Vi måtte vurdere vindstyrken. Etter en teknisk stopp med hele gruppa fortsatte vi fra Leirvatnet og langs en rampe opp mot sadelen på 1755 moh. Her blåste det såpass friskt at noen hadde problemer med å stå på bena. Dog var det ikke veldig kaldt, så jeg fryktet ikke spesielt frostskader såfremt man var påpasselig med å dekke til ansiktet. Det var mer det at en del sikkert synes at vind på en bratt rygg er ekkelt. Etter en prat valgte 2/3 av gruppa og snu og bli med Jonny ned på Leirvatnet og trene på kameratredning og breredning mens resten ble med meg oppover mot toppen.

Jubelrop på toppen av Kyrkja! :)
Jubelrop på toppen av Kyrkja! :)

Vi la fra oss skiene og tok på oss stegjern og isøks. Vi labbet oppover først en bratt snøfonn før det gikk mer over i stein og snø. Plutselig tok vinden så godt tak at hjelmen som jeg hadde på sekken fløy av gåre og utfor stupet mot Kyrkjetjønne.. Forserte noen småbratte opptak, men det vanskeligste var nesten helt øverst. Her la jeg ut et tau som folk kunne holde seg i. Lett å feste dette til en nabb lenger oppe. Fin læring i å se hva man kan bruke et tau til også. Hele gjengen kom seg både opp og ned, godt jobba!

Litt tauhjelp ned fra Kyrkja.
Litt tauhjelp ned fra Kyrkja.

Nede ved skiene valgte vi å ta lunsj på kanten over mot Kyrkjetjønne der det var mer le. Etterpå rant vi ned til tjønna. Fin kjøring, men kjørte 1 og 1 det siste henget mot vannet. Overraskende nok fant jeg hjelmen min langt utpå vannet, en liten gul klump som var halvvegs nedføyket. Herlig, og uskadd!

Returen gikk i motvind ut Kyrkjeglupen sammen med et lag fra Bergen som hadde vært på Semelholstinden. På kvelden fikk deltakerne selv planlegge turen for neste dag, og lage en plan B i tillegg. God læring!

Søndag 2. April – Retur via Bjørnskardet og Storbrean

Denne dagen blåste det mindre, men var fortsatt elendig sikt. Etter å ha lagt bagasje klar for utkjøring til parkeringsplassen rant vi på ski uten feller ned til 1250 moh ved Tverrbyttbekken. Her var det på med feller og følge en rampe oppunder Geita og på nordsiden av 1644-kollen. Ved innsteget til Bjørnbrean var det på med sele og her tok vi også en kortere lunsj siden det var litt surt vær. Over breen var det elendig sikt, så GPSen var kjekk å ha. Er en del sprekker på denne breen, så lurt å være kjent i tillegg. Var et par grupper som gikk mot Storebjørn, men de snudde på grunn av sikt og skredfare.

Lang lang rekke på vei opp mot Bjørnbrean.
Lang lang rekke på vei opp mot Bjørnbrean.
Kyrkja lyser opp i det fjerne.
Kyrkja lyser opp i det fjerne.
På vei ut på Storbrean. Kniven bak til høyre.
På vei ut på Storbrean. Kniven bak til høyre.

Vi ruslet opp til Bjørnskardet og videre ut på Leirbrean. Opp til skaret mellom Kniven og Sauen hadde vi skiene på sekken. Av hensyn til sikt og vind valgte vi å ikke gå opp på Kniven, men heller renne ned Storbrean mot parkeringsplassen.

Takk for noen fine dager! :)
Takk for noen fine dager! :)

Storbrean bød på meget fin og ubunden snø. Viktig å holde tett inntil det sørlige skjæret midt på breen, da det finnes bresprekker i nærheten av denne konveksen som kan være vanskelige å se. I siste nedfart mot parkeringen dukket også sola opp, en perfekt avslutning på helgen!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.