Snøhuletur med VFHS (20.03.2017)


Start point Torolmen
Endpoint Tyinkrysset
Characteristic Backcountry skiing
Map
Visits of other PBEs Slettningsbu (1,315m) 20.03.2017

I forbindelse med praksis ved Valdres Folkehøgskule skulle vi gjennomføre en tredagers snøhuletur i fjella vest for Tyin. Vi var en gjeng på totalt 14 personer hvorav ni elever, en stipendiat, tre studenter og en lærer. I utgangspunktet var det oss tre studenter som styrte opplegget.

MÅL
- Få kjennskap til konstruksjon av og overnatting ulike snøboliger (for eksempel klassisk snøhule, kantgrop, igloo, snøklokke osv.)
- Metoder for å holde klærne tørre og holde seg varm
- Turrutiner på fjellskitur (gruppeforflytning, mat og drikke og omsorg for hverandre)
- Bruk av kompasset i dårlig sikt
- Bli kjent med og trygg på leirrutiner i vinterfjellet (primusfyring, latrine og sporløs ferdsel)

Dag 1 – Tyinosen/Torolmen til Nedre Årdalsvatnet

Etter frokost på skolen på Leira kjørte vi i to biler opp til Torolmen ved Tyinosen. Her startet turen. Line og Endre kjørte etterpå til Tyinkrysset for å sette igjen en bil slik at vi kunne gå fra A til B. Det var fint føre i bakkene opp mot Langleiskardbekken og vi fant en fin lunsjplass i solveggen. Litt senere skyet det over og sikten ble dårligere. Hver dag hadde tre-fire elever (veiledningsgruppa) et ekstra ansvar for navigering, gruppeforflytning, organisering og tidspunkter. Vi rullerte hver dag på hvem som fikk være i veiledningsgruppa. Dette for at elevene skal få lære mer og få et større eierskap til selve turen.

Bjørg er blid som ei sol. Her på starten av turen fra Torolmen.
Bjørg er blid som ei sol. Her på starten av turen fra Torolmen.

I nordvestenden av Nedre Årdalsvatnet fant vi en egnet fonn å grave snøhule i. Her får du litt teori om snøhulegraving:

Generelt:
Finn en skavl som er max 5 meter høy (av hensyn til skredfare) og minst 2,4 meter dyp. Tenk på forhånd hvilken vindretning som har vært fremherskende gjennom vinteren (i leheng samler det seg snø).
· Her tegner vi inn gruppenes områder for å bygge snøhule. 3,5 meters bredde hver, med 1 meter dødareal mellom.
· Grav gjerne høyt oppe i skavlen der det er bratt (lettere å grave innover), du bør ha minst 30 cm margin fra hulen til snøoverflaten.
· Det er mer enn nok luft i en snøhule for en natts søvn, men en bør lufte godt dersom en skal fyre primus inne i snøhulen.
· Stearinlys kan være en god kontroll på at det er nok oksygen.
· Ha med en pose med ren snø for tining av vann.
· Husk å ta med alle gjenstander inn i hula før man tar kvelden, spesielt spaden for å kunne grave seg ut.
Det er i motbakke det går oppover.
Det er i motbakke det går oppover.
Pudderføre!
Pudderføre!

Klassisk snøhule med hjelpeinngang (for 2-4 pers):

· Hovedinngangen bør ha ståhøyde og skulderbredde.
· Taket inne i snøhulen bør ha ståhøyde og være krummet som et iglootak (viktig, hvis ikke kan hulen kollapse/det vil dryppe vann). For høyt tak vil gjøre hulen kaldere.
· Liggebrisken graver man inn til høyre. Brisken bør være i hoftehøyde fra gulvet slik at det er lett å jumpe seg oppå.
· Hjelpeinngangen graver man på siden, en meter til høyre for hovedinngangen inn mot liggebrisken for å aktivisere flere til å grave. Hjelpeinngangen lukker man igjen til slutt med snøblokker.
· Hovedinngangen lukker man igjen med snøblokker ovenfra og ned til blokkene ligger lavere enn brisken. På denne måten får man en såkalt kuldelås slik at det blir varmere inne i snøhulen.
· Jo glattere veggene inne i hula er og med ovalt tak, jo sterkere blir hula og det vil dryppe mindre vann.
· Kjøkkenbrisk bør ligge under liggebrisknivå (pga avgasser).

Lunsj i solveggen.
Lunsj i solveggen.

Kantgrop (for 2 pers):

· Grav en hoftebred (ikke bredere!) gang inn i skavlen. Ca. 2 meter dyp og 1,5 meter høy. Sett gjerne søkestanga igjen for å ha noe å grave inn mot.
· Videre graver man ut en liggebrisk skrått inn på hver side av gangen. Du kan med fordel allerede her bruke snøen du graver ut her til blokker som dekker taket etterpå. Blokkene kan gjerne stå og ”sintre” litt før de tas i bruk. Ha en margin på minst 30 cm fra taket til der du graver inn. Brisken bør ligge noe høyere enn gangen slik at du kan legge kuldelåsen lavere enn brisken etterpå.
· Avslutt med å dekke taket med blokker. Bruk gjerne spaden til å spa ut trinn som blokkene kan hvile på.
· Fordel med kantgrop er at det er en rask måte å lage snøbivuakk på. I tillegg krever den mindre snø for å lages. 1,5 meter dybde er nok.

Snøhulegraving.
Snøhulegraving.
Ola graver i vei.
Ola graver i vei.
Undertegnede ser til at alle har det bra og får til snøhulegravinga.
Undertegnede ser til at alle har det bra og får til snøhulegravinga.

Det ble fine snøhuler, selv om en gruppe var uheldig med å grave seg inn til fjellet. En annen gruppe gravde for flatt tak, og måtte sove i telt på natt to. Et par elever ble også dårlige undervegs (lett feber og en som falt på fjellski fikk en lettere hjernerystelse). Jeg erfarte et par ting med snøhulegraving: (1) bruke et liggeunderlag idet du graver for å kunne transportere vekk snø, (2) de tre-fire siste blokkene på kuldelåsen kan legges rett oppå hverandre i stedet for utover som trappetrinn, (3) alltid (!) ha kontroll på utstyret, jeg mistet en skistav på mystisk vis, ligger sikkert under snø som har blitt gravd ut. Det tar tid å grave snøhule, men med litt lagånd på slutten fikk alle sammen fullført hulene, spist middag og etter hvert skifte til tørre klær og krype inn i posen. Vi hadde en runde på kvelden for å sjekke at alle holdt varmen, at takene var ovale nok og at alt utstyret ikke lå strødd rundt omkring. Viktig at spaden er med inn i hula.

Dag 2 – aktiviteter i området rundt Nedre Årdalsvatnet

Dag 2 hadde vi oppmøte kl. 10.00. Det føyket og blåste godt, og elevene hadde på forhånd fått valget mellom å bli med på tur i nærområdet med meg og Endre eller bygge igloo med Ola. Deretter delte vi oss, og de som ble med meg dro på fjellskitur til Slettningsbu der vi låste oss inn, fyrte i peise og kokte oss kaffe. På returen fikk en av elevene lettere hjernerystelse etter å ha falt på ski, så dette måtte vi følge med på videre utover kvelden og neste dag. Senere på dagen gjennomførte jeg noen orienteringsøvelse. (1) Parøvelse der en er blind og skal gå på ski 50 meter til partneren sin, (2) gå 100 meter flattt og telle hvor mange steg det ble og hvor lang tid det tok og (3) gå i gruppe med kompass i et kvadrat på 100x100 meter. Første mann teller antall meter, markerer med staven og justerer retning høyre/venstre, andre mann korrigerer kurs med kompass, tredje korrigerer kurs med kompass og fjerde holder rede på antall meter totalt (ved hjelp av klokka eller antall skritt). På kvelden hadde vi samling i telt med ord for dagen, oppsummering og ringleker i regi av Ola. Opplevde fint nordlys samme kvelden.

Visitt på Slettningsbu.
Visitt på Slettningsbu.
Stille og koselig i hula.
Stille og koselig i hula.

Dag 3 – retur til Tyinkrysset

Denne dagen ble det bedre og bedre vær, men litt varierende sikt. Kl. 10.00 stod alle elevene klare for avmarsj og etter en felles opprydning av leirområdet marsjet vi i vei mot Tyinkrysset. Fulgte for det meste stikket løype, men fra Gullringane var det ikke lenger stikket i retning Bjørdalstjernet, så her måtte vi navigere på egenhånd. Måtte være obs på utos enkelte steder slik som i sørenden av Nordre Årdalsvatnet. På slutten av turen måtte jeg ta over styringen fra veiledningsgruppa da den ene eleven med hjernerystelse begynte å bli dårligere. Da gjaldt det bare å komme fram fort.

På Nedre Årdalsvatnet.
På Nedre Årdalsvatnet.
Solgløtt siste dagen.
Solgløtt siste dagen.
Siste stopp før vi ankom Tyinkrysset.
Siste stopp før vi ankom Tyinkrysset.

Fikk fin pudderkjøring ned til Bjørdalstjernet på vestsida av elva. Ned til Tyinkrysset burde vi gått på nordsida framfor sørsida av 1064-kollen, men vi kom oss ned til skiløypa selv om terrenget her var mer kronglete (spesielt med pulk) og halvtett skog. Avsluttet turen nede ved Jokeren der bussen vår stod parkert. Vi rakk faktisk middag på folkehøgskolen.

Takk for turen! :-)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.