Skredkurs i Raundalen (10.03.2017)


Characteristic Randonnée/Telemark
Map
Ascents Mjølfjellet Nordvest (1,374m) 11.03.2017 not summited
Olsskavlen (1,576m) 12.03.2017 not summited

Holdt grunnkurs skred sammen med Stig Anton Hordvik og aspirant Rasmus Ramstad. Bodde på Kårdal pensjonat fra fredag til søndag sammen med en gjeng på 11 deltakere. Trivelig plass å ha kurs tross dårlig internettdekning (også positive sider ved det..).

Fredag – kameratredning opp mot Rjoandeggi

Kurset startet noe sent på fredagen etter en runde med presentasjon og teori i Bergen torsdag kveld. Etter en handlerunde i Voss innlosjerte vi oss på Kårdal pensjonat og kom oss etter hvert på tur nærmere kl. 16. Med kun 2,5 times dagslys var det begrenset med hva vi fikk ut av dagen. Gikk samlet oppover mot 1085-toppen på Rjoandeggi og stoppet ved tregrensa. Mildværet hadde gått helt opp til hit, så var bra sugeføre.

Å krysse jernbanelinja var nok det farligste vi gjorde under kurset.
Å krysse jernbanelinja var nok det farligste vi gjorde under kurset.

Delte oss i to grupper der vi gikk gjennom en introduksjon, demonstrasjon og praktisk utførelse av kameratredning med sender/mottaker, søkestang og spade. Både innflyvningsmetoden og trepunkt grovsøk uten s/m. Greit å ha minst 1,5 time til denne gjennomgangen, så ble litt lite tid. Etterpå lagde gruppene en case for hverandre der det var tre skredtatte med en uten s/m, men med gjenstand i overflaten.

Avslutningsvis fikk vi en felles oppsummering før vi fikk kjøre på ski ned igjen til Kårdal. Luksus å renne hele veien til hytta. Ble fredagstacos og turplanlegging for turen neste dag på kvelden. Kom litt snø utover kvelden.

Lørdag – tur mot Mjølfjellet

Våknet til godvær! Dagens tur hadde gruppa til meg og Rasmus planlagt mot Mjølfjellet. Etter at alle var klare utenfor hytta kl 09.00 gjorde vi en områdevurdering og sjekket at alt var på stell i forhold til forventninger om utstyr, vær, snø, terreng og gruppe. Gjorde en dobbel gruppesjekk før vi byttet på hvem som fikk gå i front. Fikk lagt inn en god del elementer med orientering, kompasskurs, veivalg/sporvalg, terrengvurdering og enkelthengvurdering i forhold til de reelle forholdene og skredvarsel.

Sola skinner på vei opp mot Mjølfjellet.
Sola skinner på vei opp mot Mjølfjellet.

Deltakerne la veldig gode og fornuftige spor og hadde kartet framme hele tiden. Det kan ha med at jeg på forhånd varslet at jeg kom til å være streng på viktigheten av å legge en slakt spor og bruke terrenget til sin fordel. Hælløftere skulle ikke brukes, og tidlig på turen like etter brua hadde vi en gjennomgang med teknikker for s-svinger og lappekast/kickturn.

Skredproblemet for dagen var våte løssnøskred i alle himmelretninger under 1000 moh og fokksnø i N-NØ-Ø-SØ-S-SV over 800 moh. Det var også et potensielt kantkornlag i den gamle fokksnøen enkelte plasser, men alt trengte stor tilleggsbelastning for å gå i brudd. Denne dagen hadde det vært kaldt ila natten, så våte løssnøskred var ingen problem føreløpig. Skareføre opp til 800 moh og tørrere videre opp. Stort sett kun innblåst i NØ, litt avhengig av hvordan terrenget var utformet. Gjorde en SSU og ECT i et innblåst heng på 900 moh. Glatt brudd i sjiktovergang i fokksnøen på 20 cm dybde, like over et skarelag. Det overliggende laget var bundet, men mykt (4F), tynt svakt lag (<2 cm), men ingen store gjenkjennbare krystaller. Stabilitetstest viste stor tilleggsbelastning og liten bruddforplantning (ECTN21@20cmQ1). Fokksnøen stabiliseres raskt, sannsynligvis pga lite vindtransport og gunstige temperaturer.

Så ble det etter hvert overskyet.
Så ble det etter hvert overskyet.

Gikk med avlastningsavstand to plasser på vei opp. Veldig fint mikroterreng langs denne nordryggen som bød på god læring. Lunsj hadde vi kl 12. Snudde ved 1320 moh like oppunder 1374-toppen. Her hadde vi litt bratthetsmåling med staver og klinometer før vi valgte å kjøre ned igjen. Det skyet over, så det ble litt utfordrende sikt, men alle kom seg fint ned med et fornuftig kjøremønster. Litt annerledes å kjøre ned igjen, så det er lurt å memorisere hva som er bak seg når en går på vei opp. Leken furuskog på slutten. Siste stykket tilbake til Kårdal gikk vi med feller.

Rasmus snakker om snødekkets oppbygning.
Rasmus snakker om snødekkets oppbygning.
Lagdeling i snødekket.
Lagdeling i snødekket.

Middag ble fiskesuppe før vi gikk gjennom en ny turplan for neste dag mot Olsskavlen der deltakerne også skulle planlegge en alternativ nedkjøring. I tillegg gikk vi gjennom varsom.no, bratthetskartet og et par filmer med forklaring av skredvarselet/faregraden og kameratredning.

Søndag – tur mot Olsskavlen

Etter å ha ryddet oss ut av hytta kom vi oss av gårde og parkerte i ei lomme like øst Voll. Fulgte sti over jernbanen og over Raundalselvi. Gikk oppover mot Vollbotnen, men krysset elva på ei bru i nærheten av 600-kota. Mildværet hadde gått høyere opp i dag, så fokksnøproblemet hadde endret seg til over 1000 moh. Så noen små våte løssnøskred nord for Tungefjellet der det var over 35 grader bratt.

Mot Olsskavlen.
Mot Olsskavlen.

Slynget oss oppover fra Vollbotnen mot nordvestryggen på Tungefjellet. Det ble gjort gode sporvalg og vi holdt oss unna løsneområder hele veien. Over tregrensa ble sikten dårligere og etter litt diskusjon valgte vi å vende om like over 1000 moh. Vi valgte å kjøre ned i vestsida i nærheten av bekken mot Mysedalen. Snøen var fortsatt fuktig og vindtegn viste at vestsida var loside ifht fokksnøproblematikk.

Selv om det ifølge bratthetskart er under 30 grader ned denne siden er det flere småheng over 30 grader likevel med mindre man finner den absolutt slakeste veien. Grei kjøring ble det likevel selv om gliden var elendig ut dalen. Tok lunsj et stykke uti dalen. Her overrasket jeg også deltakerne med et par nye skredcaser med meg som sjokkskadet toppturist som gravde på måfå. Deltakerne ble bedre og bedre på kommunikasjonen dem i mellom, selv om det alltid er småpirk man kan endre på.

Kameratredning på gang.
Kameratredning på gang.
Trepunkt grovsøk.
Trepunkt grovsøk.
Øvelse gjør mester :)
Øvelse gjør mester :)

Til slutt rant vi og staket vi oss over myra sørøst for Høghaug før vi etter hvert kom innpå sporet vårt på vei opp. En del åpne og hogde skogsglenner gjorde det til en fin kjøreopplevelse. Var nede ved bilene til kl 14.30 og tok en felles oppsummering og evaluering på Stasjonen café i Voss.

Takk for et fint kurs! :-)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.