«GPS-tur» til Vassdalsfjellet (28.08.2011)


Start point Tamokdalen v/Harkinn (265m)
Characteristic Hillwalk
Duration 8h 30min
Distance 26.0km
Vertical meters 1,560m
Map
Ascents Vassdalsfjellet (1,587m) 28.08.2011

Map


Turdata:
8t 30min
1560 hm
26 km

Ryggen opp mot Cahcevahnjunni på Vassdalsfjellet reiser seg dramatisk opp fra Finndalen.
Ryggen opp mot Cahcevahnjunni på Vassdalsfjellet reiser seg dramatisk opp fra Finndalen.

Denne natten ble jeg ved Harkinn i Tamokdalen. Målet for denne søndagen var Vassdalsfjellet, som etter at breen Rostafjellet smeltet drastisk, er blitt kommunetopp i både Balsfjord og Storfjord. Har man en bil med høy profil kan man kjøre veien inn langs Finndalselva et godt stykke, men jeg tok ikke sjansen på det siden jeg tross alt hadde fått låne Kent Hugo sin Volvo, så startet like gjerne fra hovedveien. Tuslet i jevnt tempo innover langs veien. Det var foreløpig oppholdsvær og jeg kunne se ryggen opp mot Vassdalsfjellet reise seg opp fra dalen. Etter noen kilometer tok jeg til høyre i et kryss og gikk ned til elva der det går en bru like før det punktet Vassdalselva og Finndalselva nesten møtes. Fylte camelbaken her og fortsatte innover på langs noen firhjuling-spor. Tok deretter av til venstre og tok sikte på vestryggen opp til Cahcevahnjunni. Ryggen var grei å følge i første del, men etter hvert ble det mer stein, og den var såpeglatt! Enkelte partier var litt krunglete også, så jeg brukte et hav av tid med diverse tulle-omgåelser før jeg var oppe på platået og kunne ta en fortjent lunsj. Det begynte å regne og tåka hadde lagt seg over toppen Vassdalsfjellet. Heldigvis fikk jeg sikt på min ørkenmarsj over platået mot «hakket» en snau kilometer vest for 1587. Det var lettgått terreng her med stort sett flate steinheller.

Ryggen opp mot Cahcevahnjunni var litt krunglete med våte og såpeglatte steiner. Vassdalen til venstre. Steile skrenter og flate topplatå er et kjennetegn på fjella i Indre Troms.
Ryggen opp mot Cahcevahnjunni var litt krunglete med våte og såpeglatte steiner. Vassdalen til venstre. Steile skrenter og flate topplatå er et kjennetegn på fjella i Indre Troms.
Lettgått terreng på fjellplatået vest på Vassdalsfjellet. 1384-toppen til høyre.
Lettgått terreng på fjellplatået vest på Vassdalsfjellet. 1384-toppen til høyre.

Ved hakket måtte jeg ut på breen for å omgå en loddrett hammer. Heldigvis hadde Kent Hugo tipset meg om å ta med stegjern, og uten dem hadde jeg vært sjanseløs her! Breen var over 40 grader bratt et kort parti ned mot skaret på blank blåis. Med nølende skritt kom jeg meg ned på et vis og satte igjen stegjerna før jeg fortsatte opp eggen til topplatået. Egga var grei å følge uten noen store vanskeligheter. Nå var tåka virkelig tett og jeg gikk slavisk etter GPSen mot 1587. Først over en fonn før jeg kom fram til punktet. Men ingen varde? Hva!? Jeg var jo sikker på at det måtte være en varde på denne toppen. Jeg lette og lette på kryss og tvers. Etter å ha saumfart hele topparealet regnet jeg toppen som besteget. Det skulle bli spennende å høre med Kent Hugo om det virkelig ikke var noen varde på toppen. I ettertid fant vi ut at denne toppen faktisk er vardeløs, nestemann får bygge en!

På toppen av Vassdalsfjellet etter mye leting med GPS, fortsatt ingen toppvarde bygget.
På toppen av Vassdalsfjellet etter mye leting med GPS, fortsatt ingen toppvarde bygget.

Returen over Vassdalsfjell-platået ble gått med trynet plantet nedi GPSen, med tiden til hjelp var jeg til slutt framme ved ryggen vest for Cahcevahnjunni. Med tanke på at jeg nok ville bruke en evighet ned ryggen med alle de glatte steinene bestemte jeg meg for å ta et alternativ jeg hadde vurdert på tur opp, en renne direkte ned mot Finndalen. Jeg hadde lagt inn et waypoint der renna starter og deretter var det bare å karre seg nedover. Renna var jevnt bratt hele veien ned, ikke så bratt at man måtte klyve, men jeg kunne ikke lange ut noe særlig. Det gikk i alle fall ganske greit siden det var vegetasjon i renna, men jeg var litt bekymret for steinsprang ovenfra. Jeg løste ut et par småsteiner og jeg tror nok ikke de stoppet før Finndalselva... Elvebruset ble sakte men sikkert sterkere, og til slutt fikk jeg øye på elva. Deilig å kunne lange ut de siste kilometerne ut dalen og tilbake til bilen. Var ganske våt, bjørn fikk være bjørn, det eneste jeg tenkte på nå var tørre klær og mat. Godt å komme fram til bilen. Senere på kvelden sjekket jeg ut værmeldinga for de neste dagene, og der var det bare sorgen. Dermed ble det nattbuss fra Laksvatn til Prostneset i Tromsø for så å gå i nattens mulm og mørke med 30 kg bag på ryggen flere kilometer til Tromsø lufthavn. La meg til å sove utenfor flyplassen og tok morgenflyet neste dag.

Takk for fem flotte og minnerike dager i Troms! :-)

Flere bilder

User comments

 • -
  avatar

  Minner om Grjotskalarhnjukur

  Written by Øyvindbr 31.08.2011 17:49

  Bare ikke like mye snø. Men desto tøffere tur. Slitsomt når man går rundt og ikke finner toppen inni skodda. Men Turen viste glimt av flott Tromsnatur.

  Og den ruslinga til Tromsø lufthavn ga meg slitsomme vibber til stresseturen fra hostellet til flyplassen i Akureyri 1. juli. Så våt og upreentabel har jeg aldri vært på noen flyplass! :)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.