Videregående klatrekurs i Hurrungane (23.07.2016)


Characteristic Alpine climbing
Map
Ascents Store Austanbotntinden (2,204m) 24.07.2016
Austanbotntinden V0 (2,175m) 24.07.2016
Vestraste Austanbotntinden (2,020m) 24.07.2016
Vestre Austanbotntinden (2,100m) 24.07.2016
Skeie (2,118m) 25.07.2016
Vestre Skeie (2,113m) 25.07.2016
Visits of other PBEs Kvam - sektor Plommehagen (70m) 26.07.2016
Rolf lever drømmen på toppen av Store Austanbotntinden!
Rolf lever drømmen på toppen av Store Austanbotntinden!

Holdt videregående klatrekurs 23.-26. juli sammen med Jørgen Haug Myhr og aspirant kristoffergh88 (Kristoffer Günther Hansen) for seks deltakere. Kurset er bygd opp på workshop prinsippet og er først og fremst et kurs for å bygge på ferdigheter som deltakerne allerede har lært på grunnkurs. Finpussing på metode, effektivitet og sikkerhet på flertaulengders ruter i fjellet er viktige stikkord.

Lørdag:

Etter å nylig ha avsluttet et fjellsportkurs og kommet ned fra turen på Store Dyrhaugstinden møtte jeg deltakerne på dette kurset ved Turtagrø kl. 19. Brukte et par timer på å bli litt kjent, kartlegge forventninger og diskutere programmet for selve kurset. Deretter ble det en felles planleggingsøkt for turen neste dag til Store Austanbotntinden. Vi brukte kart og førerverk til å finne ut av hvor ruta gikk, hvor langt det var og hvor lang tid det ville ta. I tillegg diskuterte vi alpine farer/risikomomenter og utstyr/rack. Deltakerne ble delt inn i tre taulag med hver sin veileder. Etter økta ble det pakking av sekk før vi gikk hvert til vårt. Vi overnattet i telt utenfor Turtagrø (teltavgift inkludert i kurset).

Søndag:

Dagen i dag gikk til tur til Store Austanbotntinden. Avreise fra Turtagrø kl. 08 og opp til Berdalsbandet der turen begynte. Deltakerne hadde selv ansvar for navigering oppover, en ansvarsrolle vi rullerte på. Været var forholdsvis fint det meste av dagen. Fra Vestre tok vi en rappell fra en solid blokk, og videre mot toppen gikk vi alle sammen fire taulengder før vi gikk resten av turen uten bruk av tau med unntak av en lang rappell ned svaet (mye løst her). På returen tilbake fra Vestre kom det et kraftig regnvær med vind som gjorde oss søkkbløte før vi ankom bilen. Turen tok 11 timer. Kvelden ble brukt til turplanlegging på egenhånd av turen til Skeie fra Kalven.

Nicolai og Rolf har nettopp forsert cruxet (2+) på ryggen mellom Vestre og Store Austanbotntinden.
Nicolai og Rolf har nettopp forsert cruxet (2+) på ryggen mellom Vestre og Store Austanbotntinden.
Rappell ned svaet på vestryggen.
Rappell ned svaet på vestryggen.

Mandag:

Avreise fra Turtagrø kl. 08 før vi kjørte over til Krossbu. Herfra startet turen til Skeie via Kalven. Gikk opp stien til vestenden av 1615-vannet før vi fulgte Smørstabbreen i to uavhengige taulag opp til flanken sørøst for sadelen mellom Kalven og Skeie. Vind og regn regjerte store deler av dagen. Rett og slett hustrig vær. Opp til sadelen var det løst fjell, så vi måtte være ekstra obs på god disiplin i sporvalget med hensyn til hvem som gikk under hverandre. Opp til Skeie ledet deltakerne selv to taulengder og de var delt inn i tre taulag. Siden det er vanskelig å klatre parallellt her ble det naturligvis en del venting. Andre taulag startet å klatre når førsteman i det første taulaget var kommet til toppen. Instruktørene klatret som andremann i hvert taulag og ga tilbakemeldinger på klatring, sikringer og hva som kunne vært gjort annerledes. Det ble nokså kaldt å stå å vente, så dette ble en prøvelse for mange.

Utfordrende vær og forhold opp mot Skeie fra Kalven.
Utfordrende vær og forhold opp mot Skeie fra Kalven.
Kalven.
Kalven.

Returen over Skeie og ned hyllesystemet til Leirbrean ble utfordrende for enkelte som hadde blitt nokså preget mentalt etter klatringa under de utfordrende forholdene. Spesielt snøbakken nedover på breen var uvant for noen som faktisk aldri hadde holdt i en isøks tidligere. Med sikring ovenfra og en rask innføring i snøbakketeknikk gikk det greit med tiden til hjelp. Middagen på Sognefjellshytta smakte utmerket etter denne turen som varte 10,5 timer.

Tirsdag:

Deltakerne var naturligvis slitne etter to lange dager på turen. Programmet i dag sa egentlig at vi skulle klatre på Mannen i Jostedalen. Noe som i grunn ikke er en veldig lang tur, men på grunn av nok en dag med nedbør endret vi planene og dro til Plommehagen på klatrefeltet Kvam utenfor Sogndal. Her delte vi oss inn i tre ulike stasjoner: (1) vandremetode med bruk av micro traxion, (2) rappell med skadet og rappell over knute og (3) klemknutegange. Avslutningsvis tok vi en oppsummering og evaluering av kurset og det virket som om de aller fleste var godt fornøyd, hadde fått mye påbyggende læring, i tillegg til at de mente at en siste dag på klatrefelt var helt innafor.

Litt varmere klima og bedre stemning på Kvam, utenfor Sogndal.
Litt varmere klima og bedre stemning på Kvam, utenfor Sogndal.

Takk for et fint kurs!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.