Klatretur i Fardal (23.05.2016)


Start point Alpen (250m)
Characteristic Alpine climbing
Duration 6h 00min
Vertical meters 400m
Map
Visits of other PBEs Innsteg - Den store misunnelse (450m) 23.05.2016

Hadde besøk av Håkon et par dager hjemme i Sogndal. For å vise ham hvor heldige vi er som bor på en slik plass tok vi en tur ut til Fardal, kun 5 minutter utenfor sentrum der vi har et utgangspunkt til en seks taulengder lang og boltet klatrerute som kalles for "Den Store Misunnelse" (6 taulengder, 7-) ( http://heihaaklatring.blogspot.no/p/fardal.html ).

Les også beretning fra en tidligere tur opp ruta:
https://peakbook.org/tour/84479/%C2%ABDen+Store+Misunnelse%C2%BB+-+Sogndals+lengste+klatrerute.html

Veggen på Skardsbøfjellet sett fra sør. Ruta går til høyre for den våte stripa.
Veggen på Skardsbøfjellet sett fra sør. Ruta går til høyre for den våte stripa.

Det hadde regnet i natt, men vi håpet at det ville ha tørket opp nå utpå morgenkvisten, noe det også gjorde. Gustav ble med som tredjemann. Parkerte nedenfor gården Alpen. Herfra spaserte vi langsmed veien østover til gården Øyre. Her ruslet vi opp langs den øverste enga og videre rett opp til ura rett øst for innsteget til klatreruta. Har gått innmarsjen til ruta to ganger tidligere, men foreløpig synes jeg dette har vært den minst kronglete varianten.

Håkon bryter seg gjennom overhenget i andre taulengde.
Håkon bryter seg gjennom overhenget i andre taulengde.

Selve klatringa gikk fint for seg, og alle fikk ledet to taulengder hver. Viktig å være obs i cruxet før hylla i slutten av andre taulengde, spesielt for andremann mht taukutt. Burde vært en styreforankring lenger mot høyre her. I tillegg er det fortsatt en del løst på ruta, så skjekk alle takene. Jeg hadde for eksempel et fall i femte taulengde da en krimp brakk av. Brukte drøyt 3 timer på klatringa fra innsteget.

Avslappende lunsjpause på toppen med fin utsikt.
Avslappende lunsjpause på toppen med fin utsikt.

Satt en god halvtime og solte oss i lyngen i nærheten av 636 trig punktet. Deilig! Videre fulgte vi ymse sauetråkk ned til den store enga ved Alpastølen. I sørenden av enga fører en traktorvei tilbake til bilen ved Alpen gård.

Takk for en fin tur! :)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.