Snøhuletur med HiSF (29.02.2016)


Start point Rindabotn (600m)
Characteristic Backcountry skiing
Map
Visits of other PBEs Høgehaug (978m) 29.02.2016 did not visit

Etter å ha vært med som deltaker på snøhuletur i fjor og forrigfjor fikk jeg i år jobbe som timelærer på snøhuleturen til B1 idrett ved HiSF. Sammen med Marie, Marit og Odd-Lennart utgjorde vi veilederteamet for nesten 50 elever som skulle ut på tur. Har beskrevet turprogrammet ganske nøye for turen i fjor, men tar det i korte trekk her også.

Kanonføre!
Kanonføre!

Bussen gikk fra Ingafossen og opp til Rindabotn i Hodlekve skisenter kl. 10.00 på mandag morgen etter at elevene fikk hentet ut utstyr de trengte å låne i utstyrsboden på campus. Det virket som en oppegående og sprek gjeng ut ifra det jeg observerte av utstyr og bekledning de stilte i. Tidligere år har jeg sett vel mange bobledresser og olabukser.

Etter en felles opptelling og introduksjon delte vi gjengen som totalt bestod av 12 lag (A-L) i to. Her hadde vi et lite infomøte om skismøring, hvor vi var på kartet og hvor vi skulle, i tillegg til generelt om dagens plan. Å snakke om navigering og kart til folk som ikke er indre motivert til å lære om dette er nesten håpløst, men jeg forsøkte å dele budskapet på en såpass forståelig måte som overhodet mulig.

Fine skiløyper opp mot Høgehaug.
Fine skiløyper opp mot Høgehaug.

Videre gikk vi i to flokker samlet langsmed skiløypa i retning Høgehaug. Lunsj ble tatt kl. 12.30 der vi satt i en snau time. Hovedmålet med turen var at elevene skulle få et positivt bilde av å være ute på tur, i tillegg til læringsmål som å bygge bolig i snøen og bruke kart og kompass.

Deretter ruslet vi opp forbi den nye røde kors hytta og fant en egnet skavl ved Britastein. Her tegnet vi inn områder til de 12 lagene der de kunne bygge hule. 3,5 meter bredde fikk de hver, med 1 meter dødareal mellom. Videre snakket vi litt om området, sikkerhet samt tips og triks ved snøhulegraving. Klassisk snøhule med hjelpeinngang og kantgrop ble presentert som to alternativ. Resten av kvelden ble det graving av huler mens vi fire veiledet i forhold til planlegging og utgraving. Resultatet ble mange fine boliger. Ellers var det ikke noe spesifikt program denne kvelden annet enn å lage middag og etter hvert legge seg, noe jeg tror alle elevene satte pris på. Vi tok en kveldsrunde for å lodde stemninga og gi tips i forhold til hvordan man best kunne holde varmen.

Snøhuler under konstruksjon.
Snøhuler under konstruksjon.

Neste dag var det oppstilling kl. 10.00 før vi ruslet i samlet flokk ned til myra ved Rysete. Her hadde vi to orienteringsøvelser med fokus på å gå i whiteout. I tillegg gikk vi gjennom kompasskurs med kart. Etter dette ruslet vi ned til røde kors kassa hvor vi tok lunsj og evaluering av turen. Brukte en termos som vi kastet til hverandre slik at alle gruppene fikk si tre positive ting om turen og en ting som kunne vært gjort annerledes neste gang. Stort sett positive tilbakemeldinger om turen og om veilederne, men jeg tror mange ville tatt med litt varmere klær, spesielt med tanke på føttene. Bussen tilbake til Sogndal gikk kl. 14.00.

Takk for turen! :)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.