Bøafossen i Lærdal (22.02.2016)


Characteristic Ice climbing
Duration 3h 30min
Map
Visits of other PBEs Bøafossen 22.02.2016

Jakob ville gjerne ut og isklatre, og hadde denne dagen et lite frirom mellom at ungene skulle leveres og hentes i barnehagen. For å ikke ta oss vann over hodet besluttet vi å finne en kortere linje inne i Lærdal som Jakob hadde sett på. Det viste seg å være Bøafossen ved Ljøsne. En iøynefallende 90 meter høy foss med kort anmarsj. Under gode forhold er den nok ikke hardere enn grad WI4, men etter at det meste av isen raste ut tidligere i vinter har det ikke rukket å bygge seg så mye i lavlandet. Derfor så den ganske så bratt og spennende ut på avstand.

Inn mot fossen.
Inn mot fossen.
Spennende sak!
Spennende sak!

Etter 15 innmarsj langsmed elva fikk vi se fossen på nærmere hold. Det så ut til å være best is i venstre kant, der det ikke rant så mye vann. Øvre del så nok ut til å ha litt i overkant dårlig iskvalitet til at vi ønsket å klatre på det. I alle fall når det ikke er så mye som står på spill.

Jakob i fint driv.
Jakob i fint driv.
Ikke plassen å ha høydeskrekk på...
Ikke plassen å ha høydeskrekk på...

Jakob og jeg ledet hver vår taulengde opp til den øvre biten. Veldig fin is å klatre på. Mjuk å hogge i, så øksene satt nesten vel godt fast. Gøy å klatre i dag! Siste delen til toppen besluttet vi å ikke klatre. God trening å snu før toppen av og til. Ned igjen rakk det akkurat med en 60 meters rappell fra abalakovanker.

Lite koselig helt øverst.
Lite koselig helt øverst.
Thorfossen i Råsdalen.
Thorfossen i Råsdalen.
Kvignagrovi i Råsdalen. Nedre del så ganske marginal ut.
Kvignagrovi i Råsdalen. Nedre del så ganske marginal ut.

Før vi reiste hjem til Sogndal ble det en snartur innom den lokale Jokeren, samt rekognoseringstur innover Råsdalen for å sjekke forholdene på Thorfossen og Kvignagrovi. De holder for øvrig på med å bygge et småkraftverk her inne som ikke er ferdig før til våren. Dermed er veien inn her i utgangspunktet stengt for trafikk.

Takk for turen, Jakob! :)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.