Storen fra fjorden (05.11.2015)


Characteristic Kayaking
Duration 6h 39min
Distance 27.0km
Vertical meters 1,166m
GPS
Ascents Bjørnaskori (950m) 05.11.2015

På klare solskinnsdager mens jeg har stått på toppen av Storen i sommer, har jeg skimtet noe som glitret langt borte i det fjerne. Hva kan det være? Det må være fjorden har jeg hele tiden tenkt. Uten å ha gjort noen større research på hvor det glitrer har jeg tatt utgangspunkt i at det måtte være rundt Balestrand en plass.

Padler innover Finnafjorden.
Padler innover Finnafjorden.

For noen uker siden leste jeg en artikkel på NRK Sogn og Fjordane om Jonny Asperheim http://www.nrk.no/sognogfjordane/slik-er-det-fa-som-har-sett-storen-1.12611954 som fant ut at man kunne se Storen fra Årdalsfjorden. Trolig var dette den eneste plassen i landet man kunne se denne toppen fra havnivå. Etter å ha lest denne artikkelen måtte jeg finne ut om man kunne se toppen fra denne glitrende fjordoverflaten som jeg hadde sett tidligere.

Fjorden sett fra Storen en klarværsdag.
Fjorden sett fra Storen en klarværsdag.
Luftlinje fra Eikeneset til Storen.
Luftlinje fra Eikeneset til Storen.
Storen sett fra Eikeneset i Vik.
Storen sett fra Eikeneset i Vik.
Vanskelig å se toppen med det blotte øyet.
Vanskelig å se toppen med det blotte øyet.

Etter å ha gjort litt detektivarbeid ved hjelp av Kartverket og Google Earth var jeg sikker på at det måtte være i nærheten av Eikeneset i Vik som måtte være den aktuelle plassen. Åkrevikfjellet var i alle fall godt synlig i bakgrunnen på de bildene jeg hadde tatt fra Storen. Les også: http://www.nrk.no/sognogfjordane/er-dette-storen-pa-93-kilometers-avstand_-1.12640383

Stilige grotter ovenfor Finnafjorden.
Stilige grotter ovenfor Finnafjorden.

Dette måtte jeg finne ut av. Eikeneset ligger ganske øde til, så vannveien er absolutt den enkleste atkomsten. Fikk med meg Philip som også var gira på padletur, selv om han aldri før hadde padlet kajakk. Vi hadde fått lov til å låne kajakker av Sjøspretten i Sogndal, og kjørte dermed ut til Arnafjorden der vi hadde tenkt å starte å padle. Dog var det ikke så enkelt å sjøsette kajakkene overalt, så det endte opp med at vi måtte kjøre et godt stykke sørover i fjorden før vi fant en egnet plass.

Hjort er hjort og spist er spist...
Hjort er hjort og spist er spist...

Kom oss etter hvert uti kajakkene og padlet av gårde. Sjøen var stort sett rolig, men bølgene ble litt større idet vi passerte Husstavenes. Philip fikk en låsning i albuen, så han gikk i land ved Geithus og sa det var greit at han ventet der i noen timer. Det var snilt!

Bjørnaskori.
Bjørnaskori.

Dermed padlet jeg videre alene bort til Eikeneset. Dessverre var det ikke like fint vær som jeg hadde håpet ut i fra værmeldinga, så skyer dekket dessverre Hurrungane for øyeblikket. Padlet videre inn i Finnafjorden og gikk i land ved Finnen. Planen var å ta en tur opp på Bjørnaskori for å få et bedre oversiktsbilde mot Hurrungane. Møtte noen lokale som bodde her. De syntes det var kjekt med turister, men de mente det var altfor bratt opp mot Bjørnaskori. Dessuten var det ikke hogd ut sti der på lenge.

Hurrungane i det fjerne sett fra Bjørnaskori.
Hurrungane i det fjerne sett fra Bjørnaskori.
Samme motiv, men uten zooom. Finnafjorden i forgrunnen.
Samme motiv, men uten zooom. Finnafjorden i forgrunnen.

Tross advarslene ga jeg det et forsøk likevel. Stien som stod på kartet fant jeg aldri. Bare enkelte dyretråkk som kom og gikk. Ikke veldig fint å gå opp her. Bratt, mosegrodd ur, brennesle og lett å gå feil og havne i bratt skrentterreng. Først når jeg kom meg opp på nordøstryggen ble det mye lettere å gå. Åpnere landskap og fine hjortetråkk å følge hele veien til topps.

Finnafjorbotnen langt der nede sett fra Bjørnaskori.
Finnafjorbotnen langt der nede sett fra Bjørnaskori.

Så masse hjort i øvre deler og hørte hjortebrøl med jevne mellomrom. Sikkert et yndet terreng for jakt. Prøvde å forte meg litt siden Philip satt og ventet. Nådde toppen etter 1t 10min. Stilig å titte ned i Finnabotnen. Stien som gikk derfra skulle visst være bedre ifølge de lokale. Fikk også et godt innsyn til Hurrungane som ga meg god informasjon ifht hvilken topp jeg senere fikk øye på fra Eikeneset.

Sprang kjapt ned igjen fra toppen. Denne gangen med en litt annen vri i nedre del, men tviler på at det var noe særlig bedre veivalg. Hoppet opp i kajakken og padlet ut igjen til Eikeneset. Denne gangen fikk jeg se en topp som stakk opp. Gikk i land og forsøkte å ta noen bilder. Ble ganske grovkornet siden vi tross alt snakker om en avstand på 93 kilometer, men jeg er nesten helt sikker på at det er Storen vi ser, og trolig ingen andre. Det begynte å mørkne, så jeg padlet på det siste stykket tilbake til bilen der Philip stod og ventet. Takk for tålmodigheten!

Så da kan jeg, med stor sikkerhet si at man kan se Norges 3. høyeste fjell fra to steder ved havnivå!

Kart

Start date 05.11.2015 11:17
(UTC+01:00)
End date 05.11.2015 17:57
(UTC+01:00)
Total Time 6h 39min
Moving Time 5h 33min
Stopped Time 1h 06min
Overall Average 4.1km/h
Moving Average 4.9km/h
Distance 27.0km
Vertical meters 1,165m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.