Fugleskornuten - desember på sitt beste (20.12.2014)


Start point Leirkollane (954m)
Endpoint Sletteva (760m)
Characteristic Backcountry skiing
Map
Ascents Fugleskornuten (940m) 20.12.2014

I dag var det på tide å reise hjem igjen fra hytta i Åmotsdal. Det blåste temmelig friskt ute, så tankene om en siste tur opp på snaufjellet ble skrinlagt. Alternativet ble en skogstopp, nemlig Fugleskornuten, 940-toppen nord for Nystaulnuten. Etter å ha vasket oss ut av hytta karret vi oss ned i løssnølia til Ræpeli. Her la vi fra oss to sekker, og planen var å ta en rundtur til toppen herfra. Jeg fant ut at jeg hadde glemt igjen kortfellene på hytta, så jeg fikk klare meg uten det på denne turen. Fulgte et gjenblåst scooterspor forbi Nedre Stakkstaulli og gjennom skaret til myra 300 m lenger vest. Her forlot vi sporet og fulgte et naturlig myrdrag og søkk sørover ca. 600 meter. Heretter gikk vi rett på Fugleskornuten. Noen bratte bakker, så hadde vært kjekt med feller her for min del. Heldigvis hadde jeg Øyvind som sportråkker og Bjørn-Even som sherpa.

Julestemning i Telemark.
Julestemning i Telemark.

På toppen opplevde vi desember i et nøtteskall. Lyset man får i denne måneden er det fineste årstidene har å by på. Rett og slett ubeskrivelig vakkert, og julestemninga la seg som et teppe over oss alle tre. Telemark er så fint, og har mange av den norske naturens elementer samlet på en plass. Perfekt turmål, og det var leit å måtte forlate dette her. Tilbake til Ræpeli rant vi ned et søkk 400 m til en myr. Herfra nordover til vi var ved sekkene. Da vi skulle videre mot bilen ved Sletteva tråkket vi gjennom overvann på Ræplitjønni og fikk tidenes iskladder under skia.

Over en myr like ved Fugleskornuten.
Over en myr like ved Fugleskornuten.
Utsikten tiltar på vei opp mot Fugleskornuten. Ser vestover.
Utsikten tiltar på vei opp mot Fugleskornuten. Ser vestover.
Bjørn-Even og Øyvind når toppen.
Bjørn-Even og Øyvind når toppen.

Turen var ikke over ved bilen. Snø og vind hadde fokket igjen veien, så vi endte opp med å måtte bli dradd ut av en hjelpsom kar med en SUV. Det vi ikke skulle ha gjort var forsøket med å få på hurtigkjettinger. Høyre kjetting løsnet og kuttet over bremsevæskerøret, og all bremsevæsken rant ut... Kom oss ned til hovedveien ved å kjøre på 1. gir konstant, men herfra var det bare å vente på NAF sin hjelp. Ruslet bort til Åmotsdal sentrum der vi tok en trivelig prat med damene på det lokale gatekjøkkenet. Bilen ble omsider fraktet til verksted på Notodden og pappa var utrolig snill og kjørte hele veien til Seljord for å hente oss! Litt av en avlslutning på turen.

Solnedgang fra toppen.
Solnedgang fra toppen.
God jul!
God jul!

God jul alle sammen!:)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.